2010-11-24

3+1 möjliga front runners

Någon riktig front runner för att vinna republikanernas nominering till president har inte utkristalliserat sig. Sarah Palin, Mitt Romney och Mike Huckabee ligger nästan jämnsides. Newt Gingrich hackar på precis bakom.

Sen är det ett hopp ner till en bunt andra kandidater med Tim Pawlenty, Haley Barbour, Mitch Daniels och John Thune i spetsen.

Vid det här laget för fyra år sedan hade fyra kandidater redan bildat exploratory committees och var därmed så gott som igång i kampanjen. Nu verkar det bli en rätt mycket senare start. Ingen kandidat har formellt gett sig in i racet, och av de som verkar tänkbara pratar om april-maj för ett beslut.

Quinnipiac har kollat på ställningen för den republikanska nomineringen och hur de tänkbara kandidaterna presterar i en match up mot Barack Obama. Mätningar så här tidigt säger inte mycket om hur det kommer gå i valet, men en del om stämningen just nu.

Hos republikanerna leder Palin med 19%, före Romney på 18%, Huckabee 17% och Gingrich 15%. Sen en bit efter hittar vi Pawlenty på 6% och ytterligare en bit efter honom Barbour, Daniels och Thune på 2% vardera.

Palin är starkast i gruppen utan college-examen, 22%, och Romney är starkast i gruppen med college-examen, 26%. Huackebee tar hem gruppen "born again evangelicals" med 26%, före Palins 20%.

Palin leder alltså knappt, men mot Obama presterar hon inte bäst. Obama slår henne 48-40, medan Romney slår Obama 45-44 och Huckabee förlorar knappt med 44-46.

Framförallt är det Palins svaga stöd hos de oberoende mittenväljarna som sänker henne mot Obama. Mot henne vinner Obama de oberoende med 44-37, medan han förlorar samma väljare med 35-46 mot Romney.

Palin skiljer sig också från Huckabee och Romney när väljarna får frågan om de gillar eller ogillar personen. För Palin säger 51% att de ogillar henne och 36 gillar, sammantaget -15. Romney hamnar på +12, 38-26, Huckabee på +16, 41-25. Även Newt Gingrich ligger dåligt till, -14, 30-43. Samtidigt, tittar vi bara på republikaner så har Palin högst gillar, 74%. Huckabee får 69%, Romney 64% och Gingrich 60%.

Här ser vi också de andra kandidaternas svaghet, få vet vem de är. Tim Pawlenty får 13-10, John Thune 7-5, Haley Barbour 12-12 och Mitch Daniels 10-8. De är även rätt okända inom republikanerna. Pawlenty får 25% gillar hos republikanska väljare, Thune 12%, Daniels 18% och Barbour 22%.

Palin ser alltså ut att ha en liten, liten fördel när det kommer till den republikanska nomineringen, men en nackdel när det gäller själva presidentvalet.

1 kommentar:

Overseas sa...

Tråkigt med så lite kommentarer här när detta antagligen är den bästa bloggen för att följa amerikansk politik.