2010-10-17

Ditt och datt

Av de troliga republikanska presidentkandidater så fortsättter Newt Gingrich vara den som drar in mest pengar. 4 miljoner dollar senaste kvartalet (totalt för året 9,9 miljoner). Han har det dock lite enklare än konkurrenterna, eftersom hans organisation är en så kallad 527:a, som får ta mot obegränsat med pengar. De andra har övre gränser för vad de kan ta mot. Och bland resterande kandidater är det återigen Mitt Romney som gör bäst ifrån sig med 1,7 miljoner dollar (5,1 miljoner), följd av Sarah Palin med 1,2 miljoner (2,5 miljoner) och Tim Pawlently med 780 000 dollar (2,1 miljoner).

Rahm Emanuel slipper en av de potentiella konkurrenterna, kongressledamoten Luis Gutierrez, i borgmästarvalet i Chicago. Gutierrez hade börjat samlat in de namnunderskrifter som krävs för att få ställa upp och även genomfört en opinionsundersökning. Han låg där på fjärde plats. Kanske var det den undersökning som fick honom att meddela att han inte ställer upp, utan istället vill fortsätta i representanthuset.

Istället kanske Emaneul får en mycket värre konkurrent, chefsåklagaren i Illinois Lisa Madigan. Hon är populär och har gått om pengar som hon troligen inte behöver göra av med alltihop, nu när hon kampanjar för att bli omvald som åklagare.

Mitch Daniels, guvernör i Indiana och möjlig presidentkandidat, fortsätter att utmärka sig genom förslag som normalt sett republikanska presidentkandidater håller sig långt från. Han pratar om införandet av mervärdesskatt (och istället platt inkomstskatt) och höjd bensinskatt, för att komma tillrätta med budgetunderskottet.

En annan populär guvernör, demokraten Joe Manchin i West Virginia, vill ersätta Robert Byrd i senaten och har valt att distansera sig en del från president Obama och demokraterna. I den här reklamfilmen skjuter han till och med en gervärskula genom ett klimatförslag.

Sarah Palin testar budskap inför presidentvalet. Vid ett kampanjevent sa hon: "These two elections, 2010 and 2012, go hand-in-hand. The theme of 2010 has got to be rebuke their errors, reject, repeal; and then the theme of 2012 — it's renew, revive and restore."

Om det vore val idag skulle republikanerna ta netto sju platser i senaten, och fördelningen skulle utfalla 52-48 till demokraterna (det krävs 51 för majoritet och 60 för att bryta en filibuster). Valet avgörs troligen i fem delstater: Kalifornien, Colorado, Illinois, Nevada och West Virginia. I Colorado leder republikanen, i Nevada och Illinois är det helt jämnt och i Kalifornien och West Virginia leder demokraterna. Men marginalerna är alltså mycket små.

I guvernörsvalen, om det vore val idag, ser republikanerna ut att kontrollera 29 guvernörsposter och demokraterna 21.

I valet till representanthuset är 181 demokratiska platser säkra och 212 republikanska. 42 är oavgjorda. Det krävs 218 röster för majoritet.

Inga kommentarer: