2010-01-14

Försöker Ford i New York istället?

Harold Ford (D) fick en hel del uppmärksamhet 2006 då han ställde upp i senatsvalet i Tennessee. Han gjorde det som en konservativ demokrat, med ett konservativt track record från sina tio år i representanthuset. Där hade han röstat för att förbjuda samkönade äktenskap i hela USA, manade demokraterna att vara med positiva till Irak-kriget och definierade sig själv som pro-life, alltså mot abort. Dessutom var han stolt medlem i NRA och ställde gärna upp på foton iförd kamoflagefärgad keps. 2002 utmanade han Nancy Pelosi som ledare för demokraterna i representanthuset, förlorade men fick förvånansvärt starkt stöd. Det lyfte hans nationella profil och 2004 pratades det om honom som möjlig vicepresidentkandidat, trots hans då ringa ålder av 34 år.

Han förlorade senatsvalet i konservativa Tennessee och flyttade istället till New York där han tog ett högbetalt jobb (troligen en miljon dollar om året) på Merrill Lynch och blev samtidigt ordförande för mittenorienterade Democratic Leadership Council, DLC. Han fick också uppdrag att kommentera politik på Fox News, men flyttade 2008 över till MSNBC.

Nu är han aktuell igen efter väldigt öppna funderingar om att ställa upp i senatsvalet i New York där han i så fall kommer utmana sittande senatorn Kirsten Gillibrand. Hon utnämndes av guvernör Paterson för att efterträda Hillary Clinton, när hon blev utrikesminister.

Nu tänker ni säkert - hur ska en konservativ politiker som är mot abort, medlem i NRA och röstat mot homosexuellas rättigheter kunna bli vald i tämligen liberala New York? Ja, den frågan har många ställt sig. Dessutom är Gillibrands svaghet inte högerflanken. Hon, som var kongressledamot innan utnämningen till senaten, är också tämligen konservativ. Svaret på frågan finns i den här intervjun. I en tämligen bisarr manöver, enligt min mening, byter Ford åsikt i så gott som samtliga kontroversiella frågor.

Intervjun innehåller fler bisarra delar, som att han på frågan om han besökt alla delar av New York svarar att han i alla fall flugit över dom i helikopter. Knappast det ultimata svaret för någon som helst ska visa väljarna att han förstår dem och sin nya hemmastat.

Ford har inte fått något starkt stöd av demokrater i New York och Vita huset och demokraterna nationellt jobbar för att få Gillibrand omvald. Borgmästaren, miljardären och tidigare republikanen Bloomberg, verkar dock stödja honom, i alla fall har Ford träffat några av hans kampanjmakare. Trots det hävdar Bloomberg att han inte aktivt stödjer Ford.

The Fix försöker sig på några argument för varför Ford skulle kunna vinna. Efter att ha läst intervjun med honom har jag svårt att se hur det ska gå till. Fram träder bilden av en politiker som är beredd att säga precis vad som helst beroende på vad som passar för tillfället. Det brukar inte vara någon hit hos väljarna. Jag hoppas trots det att han ställer upp, det skulle helt klart liva upp senatsvalet i New York.

1 kommentar:

Tobias Levander sa...

Harold Ford hade inte kunnat vara vicepresidentkandidat 2004. För att bli vicepresident måste man uppfylla samma krav som en president måste uppfylla, bland dem att ha fyllt 35 år. Det gjorde inte Ford förrän i maj 2005, flera månader efter att en hypotetisk president Kerry hade tillträtt.

Ford var en lovande kongresspolitiker som satsade allt på senatsvalet 2006, som han med relativt knapp marginal förlorade. Sedan dess har han varit något av en hemlös politiker, helt klart sugen på högre ämbeten men med ganska få öppna karriärvägar. Nu prövar han sig fram i New York, vilket är dömt att misslyckas. Han borde istället ha riktat in sig på guvernörsvalet i Tennessee, där populäre demokraten Phil Bredesen efter valet i november måste avgå efter att ha suttit sina två mandatperioder. En vinst i det guvernörsvalet hade kunnat bli en utmärkt språngbräda mot Vita huset 2016.