2010-01-15

Republikanerna kan vinna i Massachusetts

Barack Obama vann Massachusetts med 62-36, samtliga kongressledamöter är demokrater, guvernören är demokrat, den lokala kongressen är demokratisk, samtliga politiska toppositioner i delstaten tillhör demokraterna och båda senatorerna är demokrater sedan 1979 och platsen som nu är uppe för val, Ted Kennedys senatsplats, har tillhört Kennedy-familjen sedan 1953.

Till en början såg allt ut som vanligt. Det enda någon brydde sig om var vem som skulle vinna demokraternas primärval, eftersom den personen nästan med automatik sedan skulle vinna över republikanen och därmed ersätta Ted Kennedy i senaten. Martha Coakley, chefåklagare i delstaten, vann tämligen enkelt demokraternas primärval och ledde inledningsvis över republikanernas kandidat, delstatssenator Scott Brown, med runt 30 procentenheter.

Ni förstår att demokraterna - och säkert också republikanerna - är smått chockade över att Brown nu faktiskt har kommit ifatt Coakley och kan vinna valet på tisdag. Oberoende opinionsinstitut säger nu att racet är en "toss up", att vem som helst kan vinna. Lägger man till det faktum att om Scott Brown vinner så får republikanerna 41 röster i senaten och demokraterna 59, så är det ännu mer chockerande. Det innebär att republikanerna genom en filibuster kan stoppa demokraternas sjukförsäkringsförslag. Den reform som Ted Kennedy kämpade för hela sin karriär.

I den senaste debatten fick Brown frågan om han tänkte döda reformen om han vann "Ted Kennedys seat". Han levererade det säkerligen väl inövade svaret:

"With all due respect, it's not the Kennedys' seat. It's not the Democrats' seat. It's the people's seat."

Jag har ändå svårt att tro att Brown till slut vinner, men bara det faktum att han just nu ligger lika säger en hel del om att demokraterna har det tufft med väljarna för tillfället. Det visar också med all tydlighet hur snabbt det kan svänga i politiken.

En faktor som talar mot Brown är den tredje kandidaten i racet, libertarianen Joe Kennedy (ej släkt med Ted) som ligger runt 2-5 procent i mätningarna. En del av dessa röster skulle kanske annars gå till Brown, men kan nu fälla avgörandet till Coakleys fördel (som smart nog har vägrat debattera med Brown om inte Kennedy fått vara med i debatterna).

Demokraterna kastar nu in det tunga artilleriet. President Obama har spelat in en webbvideo med stöd till Coakley och troligen kommer Bill Clinton kampanja för henne idag. Frågan är om inte Obama själv kommer dyka upp på söndag eller måndag i delstaten, för en sista push.

Det ska bli riktigt spännande att följa spurten på den här kampanjen!

1 kommentar:

Tobias Levander sa...

Martha Coakley är en ytterst blek (möjligen till och med förfärlig) kandidat som inte inspirerar någon. Varför demokraterna valde henne förstår jag inte. Både Capuano och Khazei hade sannolikt varit bättre kandidater.

Dessutom, vilket kanske är hennes största problem, har Coakley hela tiden tagit sin valseger för given, medan republikanen Brown faktiskt varit ute och kampanjat, träffat väljare och gjort det som en kandidat vanligtvis gör i en valrörelse. Sådant uppskattas av väljare.

Brown har haft nytta av den politiska sinnesstämningen i landet, som även spridit sig till Massachusetts. Republikanerna har också agerat smart. Deras interna (ej publicerade) opinionsmätningar har visat att Coakleys ställning varit svagare än väntat och de har förberett sig på att sätta in det tunga artilleriet om läget blir jämnare, vilket det blivit.

Detta sagt, inte heller jag tror att Brown vinner. Om Coakley kan få de 660,000 Massachusetts-bor som röstade i demokraternas primärval att gå och rösta på henne, då borde hon vinna.