2010-01-07

Boktips: The Years of Lyndon Johnson

Inte sällan brukar det påstås att boken si eller boken så är ett måste för de intresserade. Det har gått lite inflation i det påståendet. Därför vill jag inledningsvis verkligen understryka hur mycket jag rekommenderar den här bokserien - The Years of Lyndon Johnson av Robert Caro. Den är oerhört detaljerad - tre böcker, en fjärde på gång, 2300 sidor, skrivna under 20 års tid - och trots att man vet hur det går till slut så lyckas Caro även göra det spännande.

Förtjänsten är inte bara Caros, han har god hjälp av huvudpersonen, Lyndon Johnson. En rätt igenom fascinerande person. Hela hans liv präglades av den enorma längtan att bli president och hans vilja att göra vad som helst - ja, vad som helst - för att komma dit.

Som sagt, tre böcker, än så länge. En fjärde är på gång men kommer inte ut förrän tidigast 2012. Den första, The Path to Power, beskriver hans uppväxt i det karga Texas, hans polititisk begåvade far, Sam Johnson, och LBJ:s väg till Washington, först som extremt produktiv medarbetare åt en kongressledamot och senare själv som kongressledamot.

Den andra, Means of Ascent, behandlar till stor del hans val till senaten 1948 där han ställde upp mot en annan oerhört intressant politiker, Coke Stevenson. Han var den populäraste politikern i Texas historia och kallades kort och gott, Mr Texas. Stevenson svarade aldrig på attacker från andra kandidater, "folk vet vad jag tycker", sa han bara. Det utnyttjade Johnson fullt ut och attackerade Stevenson konstant i flera månader i radio, tidningar och anföranden. Dessutom köpte Johnson tusentals röster. Det räckte ändå inte, Stevenson vann med drygt 150 röster. Men genom ytterligare ett valfusk, som till slut nådde ändå upp i USA:s Högsta domstol, vann till slut Johnson.

Den tredje, Master of the Senate, visar i all sin tydlighet Johnsons politiska geni när han på kort gör om och tar kontroll över senaten. Makten använder Johnson bland annat till att driva igenom en rättighetslagstiftning för svarta. Ingen sådan lagstiftning hade gått igenom senaten på 82 år eftersom demokraterna i söder filibustrade och blockerade alla försök. Johnsons maktbas låg i stödet från övriga södern och drev han igenom ett sådant förslag skulle han förlora den makten. Samtidigt insåg han att han inte kunde bli president om han inte vann väljarna och politikerna i norr, som krävde sådan lagstiftning. En till synes omöjlig ekvation, som Johnson använde alla sina talanger för att knäcka.

Den fjärde boken kommer handla om Johnsons tid som vicepresident och president.

Lyndon Johnson var oerhört charmerande, extremt drivande, övertygande, hårdför, hänsynslös och på många sätt en fruktansvärd människa. Ett exempel: När han gav diktamen kunde han helt plötsligt gå in på toaletten, dra ner brallorna och sätta sig och uträtta sin behov. Allt medan den stackars medarbetaren fick följa med och stå bredvid hela tiden. Samtidigt var det denna personlighet, viljan att göra vad som helst för att uppnå makt, som möjliggjorde alla de reformer han drev igenom i senaten och framförallt som president.

The Years of Lyndon Johnson skildrar en fascinerande person och många intressanta år i den amerikanska historien. Det är utan tvekan den bästa politiska biografi jag läst. Den är ett måste.

6 kommentarer:

Ronie Berggren sa...

Väldigt intressant. Jag gillar att läsa presidentbiografier - och har ett antal i min bokhylla. Den där serien kände jag dock inte alls till. Har du läst alla tre böckerna? I sådana fall borde du skriva en lång ingående sammanfattning av dem - och av Johnsons liv och karriär. Det skulle vara mycket intressant att ta del av. Jag har läst några kortare böcker -om- president Johnson, men aldrig någon biografisk skildring.

Mathias Sundin sa...

Jupp, har läst alla tre. Så surt att behöva vänta så länge på bok fyra - hoppas bara inte Caro dör! Han är över 70 år.

Vad jag har förstått så har många andra biografier köpt den bild av Johnson som Johnson ville förmedla. Den hänsynslösa, valfuskande, brutala Johnson kom inte fram alls. Caro avslöjar allt sånt.

Oerhört bra läsning. Känns alldeles tomt utan dom nu =)

Ronie Berggren sa...

Ja, det vore tragiskt - lite som Robert Jordan, som aldrig hann avsluta sin Wheel of Time-serie. Men förmodligen kommer någon annan att skriva klart den sista Johnson-boken om det värsta skulle inträffa.

Det skulle som sagt dock vara kul att läsa en längre recension av de där böckerna - 2300 sidor är ändå ganska rejält mycket läsning. Om du vore intresserad så hade du gärna fått publicera en sådan recension på vår blogg också. Jag har en fallenhet för långa recensioner av just den där typen av böcker :)

Mathias Sundin sa...

Får se, tror det är lite för knappt med tid under det här året. Men jag har ju gott om tid på mig fram till 2012 =)

Ronie Berggren sa...

Kan tänka mig att du har fullt upp. Men visst, efter nästa bok kanske? Om karln nu överlever :)

Unknown sa...

Ska kolla upp den här serien. Du kommer ofta med bra boktips. Skulle vara uppskattat om du kunde göra en kategori för alla dina boktips här på bloggen så man lätt kan hitta tips när man letar efter något att läsa.