2010-01-04

Ditt och datt

Tidigare senatorn Lincoln Chafee tänker försöka bli guvernör i Rhode Island. Chafee utsågs till senator när hans pappa, John Chafee, dog 1999. Han vann en full period 2000 men förlorade mot demokraten Sheldon Whitehouse 2006. Efter det lämnade han republikanerna och blev independent.

Sedan tidigare är det känt att två person utan tillstånd tog sig in på statsmiddagen för Indiens premiärminister. Nu kommer det fram att ytterligare en person olovligen kom in på middagen.

Funderar Howard Dean på att försöka bli president igen? Det tror en del av hans anhängare efter att han gett sig på presidenten kring sjukförsäkringsfrågan. Dean ledde ett tag i opinionen 2003 inför demokraternas primärval men förlorade i Iowa och åkte sedan raskt ut.

Det är inte bara Sarah Palin som skrivit bok och åkt på bokturné. Mitt Romney kommer ut med en bok i mars och tänker bege sig ut på vägarna i en månad. Bland annat besöker han Iowa.

Efter politiska familjerna Adams, Roosevelt, Kennedy och Bush kommer Reid, Paul och Biden? The Hill spekulerar i vilka familjer som har potential att bli politiska dynastier.

Bor du i New Jersey och behöver hjälp med snöskottning? Twittra till borgmästaren Cory Booker. Det var precis vad en New Jersey-bo gjorde och efter 20 minuter knackade Booker på dörren med snöskovel i näven. True story.

Senator Ben Nelson har det tufft på hemmaplan i Nebraska efter hans kohandel kring sjukförsäkringsreformen. För att förklara för väljarna släpper han en TV-reklam som började sändas under julhelgen.

Universal health care, sjukförsäkring för alla, har varit demokraternas mål. Så blir det inte med den nuvarande reformen, även om flera miljoner till får försäkring. 23 miljoner personer kan fortfarande vara utan försäkring år 2018.

Efter 2010 kommer den politiska kartan ritas om något. Då sker en folkräkning och och bland annat antalet representanter i representanthuset ändras utifrån det. Enligt de senaste prognoserna kommer åtta stater vinna på det och tio förlora. Huvuddelen av befolkningsminskningen sker i nordost och tillväxten i söder och i väst.

Demokrater i senaten uppmanar Vita huset att lägga förslaget om en klimatlag med utsläppsrätter på hyllan ett tag.

First Read listar de bästa politiska talen under 00-talet. Etta är Barack Obamas tal om ras, tvåa Bush efter 9/11 och trea Al Gores tal när han hade förlorat presidentvalet.

Inga kommentarer: