2010-01-06

Två tunga demokrater slutar i senaten

Senator Byron Dorgan (D) från North Dakota meddelade igår att han inte ställer upp för omval för en fjärde period i senaten. Det ökar republikanernas chanser ytterligare att vinna platsen, som redan såg ut att ha en bra möjlighet om populära guvernören John Hoeven valt att satsa på senaten.

Dorgan blev invald i senaten 1992, och satt innan dess i representanthuset från 1980. Han är ordförande för mäktiga Democratic Policy Committee som han lett sedan 1999.

Den andra demokraten som kastar in handduken är Chris Dodd (D) från Connecticut. Han har brottats med dåliga opinionssiffror ända sedan det blev känt att han, och några andra, fått billiga speciallån av en bank. Siffrorna återhämtade sig något under hösten med har dykt igen i slutet av året. Detta ökar dock demokraternas chanser att behålla senatsplatsen i Connecticut, trots att det vanligtvis är lättare för motståndarna att vinna en plats där inte den sittande senatorn ställer upp för omval. Troligen kommer delstatens chefåklagare, Richard Blumenthal (D), att ställa upp i valet och anses vara favorit att vinna.

För Dodd måste det kännas märkligt på flera sätt, inte minst för att han nu i senaten uppnått en oerhört stark ställning. Han är ordförande i senatens bankutskott och har en tung post i sjukvårdsutskottet och har de senaste 18 månaderna varit starkt inblandad i alla de allra tyngsta lagförslagen.

Dodd började sin långa karriär i senaten 1980, men hade då redan hunnit med sex år i representanthuset. 1994 försökte han bli ledare för demokraterna i senaten men förlorade mot Tom Daschle, 2004 funderade han på det igen när Daschle förlorade sin senatsplats, men gav upp när han det blev klart att Harry Reid hade större stöd. 1995-97 var han ordförande för demokraterna och 2004 ställde han upp i presidentvalet, men hoppade av efter ett dåligt resultat i Iowa.

Inga kommentarer: