2009-11-08

Framgång för Pelosi och Obama

Det pågick förhandlingar och påtryckning in i det sista, men tillslut var den klubbad, representanthusets sjukförsäkringsreform. Det blev en liten marginal, 220-215, med bara en republikan som röstade för och 39 demokrater som röstade mot.

Trots det är det en stor seger framförallt för talmannen Nancy Pelosi, som fick igenom en ganska liberal lagstiftning vilket ökar hennes styrka i de kommande förhandlingarna med senaten. Självklart är det också en seger för president Obama när hans största politiska fråga detta år - och troligen denna mandatperiod, och kanske hela hans presidentskap - tog ett avgörande kliv framåt.

Representanthusets variant är dyrare än den Max Baucus förslag i senaten, 1,2 biljarder dollar över tio år, mot 900 miljarder dollar.

Blickarna vänds nu unisont mot senaten och majoritetsledare Harry Reid. Nästa steg i processen är nämligen att senaten antar sin variant av reformen, och för att en sådan blir till och klubbas igenom ansvar Reid. Sen, det sista steget är att representanthusets och senatens versioner förhandlas ihop till en och klubbas igenom i båda kamrarna. Det återstår med andra ord en hel del arbete, men en mycket viktigt steg togs inatt.

3 kommentarer:

Emil sa...

Du menar nog $1.2 biljoner. Jag antar att du är väl medveten om det här och bara gjorde ett slarvfel, men just in case så kommer här den obligatoriska föreläsningen: Engelska billion = Svenska miljard (10^9). Engelska trillion = Svenska biljon (10^12). Biljarder är ytterliggare ett steg upp (10^3), så isf vore det ett sjujävla reformpaket... :)

Mathias Sundin sa...

Haha ja, helt rätt! Tack.

Corona sa...

Finns inte något skäl till att låta demokrater i osäkra distrikt att rösta för sjukvårdsreformen om det inte behövs, nu kan istället dessa vad de än tycker förklara för sina väljare att de röstade emot. Helt rätt gjort.

Varför skrivs det inte något om reprensentanthusets republikaner och deras version av en sjukvårdsreform? Vad är kostnaden, hur många extra kommer den att försäkra, hur mycket skulle deras version spara enligt CBO (i jämförelse med demokraternas).
De har ju äntligen fått fram något.