2009-11-06

Nästa strid: Marco Rubio

De personer inom republikanska partiet som vill stärka de konservativa inslagen valde att ställa sig bakom Doug Hoffman i New Yorks 23:e distrikt, istället för den republikanska kandidaten som de tyckte stod alldeles för nära demokraterna. De fick republikanen att hoppa av, men förlorade valet mot demokraterna. Nu är det dags för nästa symboliska kamp: Den i Florida mellan sittande guvernören Charlie Crist, som de socialkonservativa inte gillar, och hans utmanare i kampen om vem som ska ta hem den republikanska nomineringen till en plats i senaten, Marco Rubio.

Från början verkade Rubio chanslös och Crist populär och urstark. Den bilden börjar förändras nu efter att Rubio hamrat skoningslöst att Crist står nära Obama. Under sommaren ledde Crist med runt 30 procentenheter, nu är ledningen nere i 14-15. För ett par dagar sedan kom han med denna bild:


Och Club för Growth, som la ner en miljon dollar i NY23 mot den republikanska kandidaten, attackerar nu Crist på samma tema som Rubio i en reklamfilm:


Pressad påstår nu Crist att han aldrig stödde president Obamas stimulanspaket:

"I didn't endorse it. I didn't even have a vote on the darned thing."

Igår fick Rubio dessutom stöd av socialkonservativa Family Research Center.

Det kan nog bli en hård strid mellan Crist och Rubio, och inte bara symbolisk. Vi kommer se många sådana här strider inom det republikanska partiet om vilken falang som ska ha övertaget. Ytterst avgörs det i vem som blir partiets presidentkandidat.

1 kommentar:

Corona sa...

Rasmussen (10/19 - 10/19)
Crist 46 Meek 34
Rubio 46 Meek 31

Quinnipiac (10/12 - 10/18)
Crist 51 Meek 31
Rubio 33 Meek 36

Skillnaden mellan undersökningarna är intressant, i samma undersökningar så är det inte någon skillnad mellan Crist och Rubio i ett republikanskt primärval (14 och 15% ledning för Crist).

Enligt Quinnipiac så är Crist välkänd i Florida (10% har inte hört tillräckligt om honom för att ha en åsikt), Rubio (där är siffran 64%)
och Meek (71%) är båda två okända.

Bara att hoppas på att de lyckas få bort Crist.
Kan bli ett upprepande av NY-23. Konservativa trycker ut den som har störst chans att vinna och sen förlorar deras kandidat.

Jag tror också att McCain är tillräckligt principfast för att inte dra tillbaka sitt endorsement av Crist, även om han själv har ett omval 2010 att tänka på. Efter vad Crist gjorde för honom 2008 så vore något annat att hugga Crist i ryggen.