2009-10-14

Snö i Washington D.C.

Snö är det stora samtalsämnet i Washington D.C. just nu: Olympia J Snowe, republikansk senator från pyttelilla Maine, har intagit positionen som mäktigast i senaten, när det kommer till sjukförsäkringsreformen. Hon röstade igår med demokraterna i senatens finansutskott, vilket ger henne denna maktposition.

Demokraterna behövde inte hennes rösta för att få förslaget genom finansutskottet, de hade vunnit ändå med siffrorna 13-10. Nu blev det 14-9, men ändå är hennes röst väldigt betydelsefull.

*Demokraterna vill ha en republikan på sin sida, för att kunna säga att uppgörelsen är blocköverskridande. Även om det bara är en röst, så har den stort symbolvärde.
*En republikansk ja-röst sätter hård press på mitten-demokrater att inte rösta mot ett slutförslag i senaten.
*Hennes röst kan också bli avgörande för att nå upp till 60 röster i senaten.

Snowe har inte kommit i den här positionen av en slump, och hon vet hur hon ska spela sina kort. Efter rösten i finansutskottet sa hon:

“My vote today is my vote today. It doesn’t forecast what my vote will be tomorrow.”

Med andra ord: Om jag inte får stort inflytande över slutförslaget, kommer ni att tappa min röst.

Nu ska majoritetsledaren, Harry Reid (D), förhandla fram en kompromiss med det andra förslaget från sjukvårdsutskottet. Därefter ska det förslaget vinna en omröstning, 60 röster, i senaten. Samma sak måste ske i representanthuset, där det finns tre förslag. Efter det, ska senatens och representanthusets förslag jämkas samman - och röstas igenom igen i båda kamrarna. Det är, med andra, en bit kvar - men ett stort kliv framåt togs igår.