2009-10-18

Reid & Reid

Om det går deras väg så är pappa majoritetsledare i senaten och sonen guvernör i Nevada, om lite drygt ett år. Om inte, så tar början på en möjlig politisk dynasti tvärt slut. Far och son, Harry Reid och Rory Reid, har uppförsbacke.

Harry försöker sig på den svåra konsten att baxa igenom kompromisser i Washington, samtidigt som han inte får stöta bort sina egna väljare. Det går inte så värst bra, han ligger under i opinionsundersökningarna. Han måste övertyga väljarna i Nevada att han genom sin position som majoritetsledare kan göra mer för dom, än någon annan senator.
Eftersom Reid har en välfylld kampanjkassa, och hans utmanare precis börjat samla in pengar, så kan han börja med TV-reklam redan nu, vilket han gjort. En film handlar om hans bakgrund och uppväxt. Nevada har en stor inflyttning och sedan han blev vald förra gången har nästan 400 000 nya väljare registrerat sig.
Den andra filmen handlar just om hans möjlighet till inflytande som majoritetsledare och vad han gjort för Nevada:


Rory Reid ligger inte heller så bra till i en första opinionsundersökning efter att han meddelade att han ställer upp i guvernörsvalet. Han kommer på tredje plats efter Bryan Sandoval (R) och Oscar Goodman, som funderar på att ställa upp som independent.
Jag gillar Reids början på kampanjen. Istället för en mängd tomma ord, har han faktiskt författat en hyfsat detaljerat visionsdokument (pdf) om vad han vill göra i Nevada.
Rory Reids största nackdel är troligen hans far. Hans impopularitet kan smitta av sig på Rory och väljarna kommer vara tveksamma till att påbörja en politisk dynasti, om ledaren för dynastin är impopulär.

Valet är mer än ett år borta. Det kommer hinna hända en hel del innan dess. Harry Reid är ingen duvunge, utan en fruktad motståndare. Om han är tillräckligt skicklig för att baxa igenom Barack Obamas agenda samtidigt som han startar en politisk dynasti återstår att se.

Inga kommentarer: