2009-07-06

I huvudet på Sarah Palin

Sedan jag sent på kvällen en underbar kväll i Visby fick reda på att Sarah Palin ska avgå, så har jag funderat på varför. Min omedelbara reaktion, förutom att jag knappt trodde det var sant, var att det måste röra sig om en skandal. Allt annat verkade otroligt. Hennes skäl att avgå verkade så krystat:

"And so as I thought about this announcement that I wouldn't run for re-election and what it means for Alaska, I thought about how much fun some governors have as lame ducks... travel around the state, to the Lower 48 (maybe), overseas on international trade - as so many politicians do. And then I thought - that's what's wrong ... It's not what is best for Alaska."

Även om en lame duck-guvernör får mindre gjort så har ändå folket valt henne för fyra år. Det mest troliga känns fortfarande som om det rör någon sorts skandal, men det finns saker som talar mot. Bland annat hur hon avslutade anförandet:

"In the words of General MacArthur said, 'We are not retreating. We are advancing in another direction.' "

Dagen därpå skrev hon dessutom följande på Facebook, först klagade hon på media, sen lät hon som en del av ett stump speech i en presidentkampanj:

"How sad that Washington and the media will never understand; it's about country. I am now looking ahead and how we can advance this country together with our values of less government intervention, greater energy independence, stronger national security, and much-needed fiscal restraint. I hope you will join me. Now is the time to rebuild and help our nation achieve greatness!"

Källor inom republikanerna säger att hon inte bestämt sig för att ställa upp i presidentvalet, men definitivt tänker doppa tårna i vattnet och känna om hon är redo för det.

Om det är hennes plan, att avgå för att bättre kunna positionera sig för ett presidentrace, så är det i mitt tycke ett oerhört märkligt och rent korkat beslut. Visst frigör det tid för henne, hon kan nu resa obehindrat, skapa sig ett nätverk, pengar och ett bra team. Det är tufft att kampanja från Alaska. Men hur ska man kunna bli president om man hoppat av sitt uppdrag mitt i en av de tuffaste ekonomiska tiderna i historien? Det är väl vid sådana tillfällen som riktiga ledare biter ihop och jobbar vidare för sina väljares bästa.

Sarah Palin är ett fenomen och man måste komma ihåg att hon är väldigt populär inom republikanska partiet. Det är inte uteslutet - om det inte lurar en skandal i bakgrunden - att hon tar hem den republikanska nomineringen, men att hon skulle vinna Vita huset, det ska det mycket till för.

Men hur man än funderar och spekulerar, till sist är det bara att instämma med Karl Rove:

"Effective strategies in politics are ones that are so clear and obvious that people can grasp. It's not clear what she's doing and why."

(Den som blev gladast för Palins besked är Mark Sanford. När allas blickar riktades mot avgången Alaska fick han lite andrum i kampen för att slippa avgå i South Carolina.)

Inga kommentarer: