2009-06-25

Ditt och datt

Vi börjar med en kort uppdatering om Sanford. Hans fru tycker att han ska få en andra chans, The State har kommit över en del mail mellan guvernören och argentiska Maria och det visar sig att han åkte på en resa betalad av skattebetalarna till Argentina förra året (som del av ett officiellt besök). Sanford avgår som ordförande för Republican Governors Association och Haley Barbour från Mississippi (en annan tänkbar kandidat) tar över.

Sexskandaler har inte varit helt ovanliga bland toppolitiker de senaste tio åren. Bill Clinton toppar såklart listan, men ingen har haft ett så dramatiskt avslöjande som denna. Flera av politikerna har lyckats sitta kvar, men karriärerna har gått sisådär.

Senator John Ensign, som avslöjades med att doppa i fel kopp precis innan Sanford, kan lära av en kollega i senaten, David Vitter. Han avslöjades för två år sedan med att gå till prostituerade. Han bad om ursäkt till allt och alla, sa att han hade begått en synd, och har sedan dess hållit klaffen om saken. Nu ser han ut att ha en hyfsad chans att bli omvald nästa år.

Det är ett oerhört reformtempo demokraterna i kongressen och Vita huset håller, nu är det utkast till en immigrationsreform som presenteras.

Rudy Giuliani tog ett tydligt steg mot att ställa upp i guvernörsvalet i New York nästa år, genom att skriva en debattartikel i New York Times just om delstatens problem och hur de kan fixas. Han förnekar dock att han bestämt sig för att ställa upp i valet.

Chris Dodd, som kämpar för att bli återvald till senaten nästa år, tar hjälp av det liberala lejonet Ted Kennedy i en ny reklamfilm. Dodd passar också på att byta åsikt om gay marriage, från mot till för.

Medan George W. Bush knapprat på sina memoarer nere i Texas har hans vicepresident Dick Cheney varit desto aktivare i debatten. Nu har dock även han signerat ett kontrakt för sina memoarer, som säkert kommer bli läsvärda, karln har ju tjänstgjort på höga poster under fyra presidenter.

Talmannen Nancy Pelosi kör hårt och satsar på en omröstning nu på fredag om ett klimatförslag som bland annat innebär handel med utsläppsrätter, som många republikaner motsätter sig.

Obamas stabschef, Rahm Emanuel, verkar vara inblandad på detaljnivå på ganska många olika ställen.

Fortfarande är det ingen som har klivit fram och sagt att de utmanar majoritetsledaren i senaten, Harry Reid, i nästa års val i Nevada. Nyligen tackade Jon Porter nej, trots nya siffror som visar att Reids stöd inte alls är starkt. En politiskt insatt kompis i Las Vegas tror att många är rädda för Reid, som visat sig kunna förstöra karriärer för många som motsatt sig eller utmanat honom. Reids förtroendesiffror är faktiskt inte ens bättre än senator Ensigns.

Antonio Villaraigosa, borgmästare i Los Angeles, har meddelat att han inte ställer upp i nästa års guvernörsval i Kalifornien.

Sarah Palin har ännu inte meddelat om hon ställer upp för omval som guvernör i Alaska nästa år. Många börjar nu tro att hon inte kommer göra det.

Ronie Berggren på Amerikanska nyhetsanalyser har just en utmärkt nyhetsanalys av förhållandet mellan svensk media och president Obama i förhållande till Iran-konflikten.

11 kommentarer:

henrik sa...

Fast när det gäller både Ensign och Sanford så finns det andra saker bakom sexskandalerna.

Sanford missledde sin personal och han kan ha använt sig av statens pengar för sina resor. Och sist men inte minst, otrohet är faktiskt brottsligt i South Carolina.

Och det finns frågor runt Ensign och pengar till både maken och sonen till kvinnan han hade en affär med, verkar mer som om han köpt deras tystnad än
att han blivit utpressad.

Annat intressant i Ensignröran är ju Fox News som verkar ha fått makens brev tidigare än de själva sagt. Och eftersom maken är en av dem som verkar tro på
en liberal konspiration i resten av media så skickade han bara ett brev och det till Fox News. Så hur kommer det sig att Ensign fick veta att maken
meddelat pressen?

Fox News som igår fick för sig att sätta ett (D) efter Sanfords namn. Inte första gången de lyckats göra något sådant.

Politisk insatt kompis? Han råkar inte vara en republikan? Om om han är, så kanske det har en viss påverkan på hans uppfattning?

Anonym sa...

Snaskigt, snaskigt, snaskigt...

Publicera mail?

Det är värre än vad Sanford gjort.

Otrohet är fel.

Men med en kvinna från Argentina så

kan man nästan förstå.

chall sa...

Överlag undrar jag varför han sabbade allting med pressen, alltså hur det kom sig att ingen ur hans stab hade koll på vad dom ksulle säga. Dessutom är det anmärkningsvärt att sumpa Father's day i landet som är lite tossiga i uppvisningsfamiljehögtider.

Hans försvarstal - med ursäkter och sånt - är bland det sämsta jag sett. Att be om ursäkt till älskarinnan före frun, börja gråta att man svikit sina väljare men inte tårar när man nämner familjen....etc... sen hjälper det inte i mina ögon att han har 4 pojkar och en fru ...

Jag tror att han måste avgå - eller inte bli omvald i vilket fall. Som en sidonotering är det ju intressant att det är val i Argentina snart ... beroende på vad för position kvinnan där har. Fast hon kanske är en 30årig modell??*


*ja, jag har lite fördomar om män som är otrogna

henrik sa...

Chall, ingen i staben hade en idé vad de skulle säga eftersom Sanford fick, efter frun bad honom att lämna henne och huset, för sig att åka på en tiodagars resa till Buenos Aires utan att berätta för staben var han skulle vara. Han har ju nu erkänt att han missledde dem genom att prata om en planerad vandring.

En intressant teori jag läste är att Sanford visste att allt var slut, i och med att hans fru slängde ut honom så skulle det komma fram att han hade varit otrogen och det skulle förstöra hans chanser för 2012.
Så han ville bli åka dit.

Hans älskarinna sägs vara 42, ingen aning om hon varit modell, men hon skall jobba inom media.

Han skall inte avgå för affären, han skall avgå för att han som guvernör bara försvann utan att varken berätta vart och utan att han delegerade makten.

chall sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
chall sa...

Henrik;
Jo jag håller med om att det inte är affären som är huvudanledningen till att avgå utan just det klumpiga sättet att försvinna på....

Att frun bett honom dra förklarar ju varför hon inte var med på presskonferensen som alla andra fruar som blivit bedragna och vars män bett om ursäkt etc.

Sen får man väl se vad som händer rent allmänt eftersom Argentina är relativt intressant för USAs politik. Att otrohet är brottsligt vet jag inte, jag trodde det var för skilsmässans skulle som någon måste ha varit otrogen (att SC inte är en no fault state som många andra).... men det kanske är så.

henrik sa...

chall, frun säger ju nu att hon kan tänka sig ta honom tillbaka, trots då att han kallat sin älskarinna för sin "soul mate". Men en majoritet av GOP senatorerna i SC vill ju att han skall avgå. Och han vägrar nu att släppa information om hur var pengarna från hans resor kommer från.

Läste på någon blogg, otrohet är olagligt i SC, man kan bli dömd för det, behöver inte vara en skillsmässa inblandad.

Hinner Sanford avgå innan Palin, som kommer att lämna den 25e. (Rykten gör gällande att Palin lämnar på grund av en ordentlig skandal.)

chall sa...

hm, jag blev nyfiken över vad det är för skandal Palin lämnar?!

Jag ska kolla dt där med otrohet i SC eftersom jag tycker hela iden är rätt intressant... Sen får vi väl se, hittills har han inte avsagts sig posten...

Vad gäller om frun ska ta tillbaka honom eller inte vet jag inte, och inte angår det mig egetnlgien heller. Jag vet bara att jag skulle ha svårt att lita på någon som bedragit mig, å andra sidan kanske hon visste ngt från början?!

Tobias Levander sa...

Jag tyckte det där med att otrohet är ett brott i South Carolina verkade intressant och smått otroligt.
Till min stora förvåning tycks det stämma, om man ska trodetta inlägg på vänstersajten Think Progress (vilket man förstås inte nödvändigtvis ska göra).
Hursomhelst, nu väntar vi spänt på Mathias tolkning av Sarah Palins minst sagt överraskande besked i går.

henrik sa...

think progress länkar vidare till själva lagtexten.

Så det han gjort är olagligt. Å andra sidan så är det även olagligt att leva i synd och att för en man förföra en oskuld med löften om giftermål. Kvinnor får dock fritt förföra manliga oskulder.

Samfords fru har vetat i runt ett halvår eller så.

Det som skrivs gällande en skandal är att Palin skall ha fått hjälp med att bygga sitt hus innan hon blev guvernör och sedan återgäldat det.
Palin förnekar det hela och har börjat hota pressen med stämningar om de skriver om det.

Tobias Levander sa...

Sanford var i alla klok nog att befinna sig på behörigt avstånd från South Carolina när han var otrogen, så han kan nog undvika straff.