2009-07-28

Ditt och datt

Jim Bunning har haft två Hall of Fame-karriärer, sa republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, när Bunning igår meddelade att han inte ställer upp för omval. Det sa han nog mest för att han var så lättad att Bunning slutar. Han skulle haft mycket svårt att vinna nästa års omval, men med en ny republikansk kandidat ökar chanserna rejält att de får behålla platsen i Kentucky. Bunning är tidigare baseballspelare och blev invald i Hall of Fame 1996.

President Obama åker en kort tripp till Virginia imorgon för att hålla ytterligare ett townhall-möte om sjukvård. Demokraternas kandidat till guvernör, Creigh Deeds, står dock inte vid hans sida utan befinner sig på annan ort i Virginia och kampanjar.

Det kommer inte bli någon omröstning om sjukförsäkringsreformen i representanthuset innan fredagen, då ledamöterna egentligen ska åka hem för en månad på hemmaplan. Det kan istället bli en omröstning under helgen eller i början av nästa vecka.

Det är de så kallade Blue Dogs Democrats, konservativa och moderata demokrater från distrikt som ofta är republikanska, som håller emot. Det förhandlas just nu intensivt men de ställer sig avvaktande till ett sent bud från ordföranden i energi- och näringsutskottet, Henry Waxman.

Republikanska partiet satsar nu en miljon dollar på TV- och radioreklam framförallt riktad mot just dessa Blue Dogs.

Även i senaten förhandlas det, men omröstningen där kommer ske tidigast i september. Liberala senatorer kritiserar finansutskottets ordförande, Max Baucus, för att ger upp viktiga demokratiska delar av förslaget för att vinna några få republikanska röster.

På torsdag kväll kommer professor Henry Louis Gates och polisen James Crowley till Vita huset för att ta en öl med presidenten. Gates blev förra veckan arresterad av Crowley, vilket Obama valde att kommentera och har sedan fått ta tillbaka delar av sitt uttalande, i vilket han kritiserade polisen.

Martin Gelin, som driver USA-bloggen på Svd.se och är författaren till kritikerrosade Det amerikanska löftet, tipsar om ett intressant reportage i Time om Newarks borgmästare Cory Booker. Innan Obama blev president brukade Booker introduceras som USA:s första svarta president. Jag tipsade själv om ett annat reportage om Booker i februari i år.

Joe Biden får som vicepresident väl godkänt av väljarkåren. I en undersökning ger 55 procent honom godkänt och 33 underkänt.

Tim Pawlently ställer inte upp för omval som guvernör i Minnesota, men axlar ändå rollen som vice ordförande för de republikanska guvernörerna i landet. Tpaw lyfter därmed sin nationella profil ytterligare ett steg och rollen som vice ordförande ger honom möjlighet att bygga ett nätverk runt om i landet.

Sarah Palin, en av Pawlentlys möjliga motståndare i nästa republikanska nomeringsprocess, avgick som guvernör i helgen. Denna bloggs favoritblogg, TheFix, funderar på vad som väntar henne. Amerikanska nyhetsanalyser skriver att hennes avskedstal "lät väldigt snarlikt ett kampanjtal".

Inga kommentarer: