2009-07-20

Nu är det krig!

Nu är amerikansk politik riktigt intressant igen, för nu är det krig! President Obama har redan skickat ut sin volontärarmé i strid och beger sig nu själv till fronten för att slåss i skyttegravarna. (Red: Nu räcker det!)

"All Obama, all the time", är strategin från Vita huset. Förra veckan uttalade sig Obama varje dag om sjukförsäkringsreformen. Idag träffar han läkare och sjuksköterskor för att diskutera sjukvård, på onsdag håller han direktsänd pressträff och på torsdag åker han till Ohio för att kampanja. Och så vidare.

Obama behövs för att vända vinden. Förra veckan sa kongressens budgetkontor att de nuvarande förslagen ökar budgetunderskottet och idag kom en undersökning där folk fick utvärdera hur Obama hanterar sjukförsäkringsreformen. I april gav 57 procent honom godkänt och 29 procent underkänt, nu ger 49 procent godkänt och 44 procent underkänt.

Samtidigt som Vita huset satsar allt de har, gör republikanerna detsamma. Idag gick deras ordförande, Michael Steele, till hård attack och kallade det hela för ett experiment. Samtidigt lanserades en webbsida och en TV-reklam med samma budskap.

Dessutom gör Louisianas guvernör, Bobby Jindal, comeback på den nationella scenen efter att ha varit frånvarande i ett halvår. Han fick äran att leverera svaret till Obamas tal till kongressen och recensionerna var inte nådiga. Därefter har han i huvudsak legat lågt nationellt. Men sjukvårdsfrågor är ett ämne han behärskar. Redan som 24-åring utsågs han till chef för Louisianas sjukvårdsdeperatement. 1998 blev han VD för en nationell kommission som skulle utveckla sjukförsäkringssystemet för äldre. 2001 nominerades han av president Bush och utsågs av senaten till biträdande sjukförsäkringsminister i USA.
Hur som helst, idag gav han sig in i debatten genom ett debattartikel i Politico och kommer medverka i flera medier under veckan.

Även John Boehner, republikanernas ledare i representanthuset, beslutade sig för att idag avfyra några granater mot Obama.

Det råder, som sagt, fullt krig!

Inga kommentarer: