2009-07-30

Bra nyheter för demokraterna

Det har varit några tuffa veckor för demokraterna när det kommer till reformeringen av sjukförsäkringssystemet. Det kanske håller på att vända, i alla fall har det kommit ett par bra nyheter för demokraterna.

I representanthuset har fyra Blue Dogs kommit överens med energi och näringsutskottets ordförande, Henry Waxman, om en deal som minskar konstnaden för förslaget och minskar tvånget för småföretagare att skaffa sjukförsäkring åt sina anställda. Dock kommer det inte bli någon omröstning innan de tar sommaruppehåll, utan det hela förskjuts till hösten, precis som i senaten.

Alla är dock inte nöjda med detta, liberaler i representanthuset protesterar och menar att överenskommelsen är oacceptabel.

Kongressens budgetkontor, CBO, har levererat den ena dåliga nyheten efter den andra för demokraterna, men även dom har bra nyheter att komma med. Det förslag som finns just nu i senatens finansutskott skulle kosta 900 miljarder dollar på tio år och täcka 95 procent av befolkningen. Andra förslag har legat på eller över 1000 miljarder dollar.

För demokraterna är dessa framgångar viktiga nu när kongressen tar en månads uppehåll. Att föra debatten under tiden med enbart negativa nyheter i ryggen hade kunnat sänka hela reformeringen. Mycket återstår ännu, men en reform har kommit närmare.

Inga kommentarer: