2009-03-19

Chris Dodd, med flera, får det svettigt

Chris Dodds presidentkampanj gick inget vidare. Efter bara några få röster i Iowa la han ner kampanjen. Sedan dess har det gått utför, och värre ser det ut att bli. I somras kom det fram att han fått en speciell sorts förmånliga lån precis som flera andra högt uppsatta personer. Efter det har han tappat i opinionen hemma i Connecticut. Men det här är nog spiken i kistan.

Igår erkände Dodd att det var han som gjorde tilläggen i texten till stimulanspaketet så att AIG:s bonusar blev möjliga. Till råga på allt hade han dagen innan påstått att så inte var fallet. Ja, ni förstår själva.

I ett uttalande säger han dock att han inte ville göra tillägget men gav sig då representanter för Obama-administrationen pressade honom att göra det. Om det stämmer så hamnar naturligtvis också Barack Obama i klistret. En källa i administrationen säger att det inte stämmer. Dodd tillägger att han inte kände till att tillägget skulle ge AIG möjlighet att betala ut sina bonusar.

Det här är ju naturligtvis mumma för republikanerna. Samtliga republikaner i representanthuset och alla utom tre i senaten röstade nej till stimulanspaketet och kan svära sig fria från ansvar. Bonusdebatten rasar ännu hårdare i USA än i Sverige just nu och demokrater (och republikaner) har snubblat över varandra när de sprintat till TV-kamerorna för att fördöma AIG:s bonusar. Republikanerna har fått ett rejält slagträ i debatten. Inte minst de som utmanar Chris Dodd när han är uppe för omval nästa år i Connecticut.

Barack Obama är i Kalifornien för tillfället. Han ska ikväll medverka hos Jay Leno och höll igår ett town hall-möte. Nästa tisdag håller han återigen en livesänd presskonferens på bästa sändningstid. Det kan bli hans svettigaste hittills.

11 kommentarer:

henrik sa...

Alla republikanerna utom tre röstade emot stimulanspaketet, men deras motstånd har ju allt att göra med obstruktionism och förhoppningen att stimulanspaketet misslyckas och inget som helst att göra med bonusarna.

Sett till kostnaden så påminner ju bonusdebatten mer om McCains gnällande om earmarks (ett gnällande som fortsätter), de var ju en försvinnande liten del av budgeten. Var det ett planetarium han gnällde om?

Bonusdebatten kommer inte att ha någon som helst påverkan 2010, förrutom då kanske för Dodd, det är stimulanspaketet som betyder något.

Precis då som vad som sker nu i fyllnadsvalet i New York. Den republikanske kandidaten har nu slutligen erkänt att han skulle ha röstat nej, vilket fått hans siffror att rasa.

Mumma alltså.

Mathias Sundin sa...

Ja, det är mycket möjligt att frågan är helt borta 2010, men allting som går republikanernas väg stärker dom inför det valet. Helt rätt är att deras nej-röster inte hade något med bonusarna att göra, men de röstade i alla fall nej. Det ger dom ett bättre läge än de som röstade ja.

Jag tror också att stimulanspaketet kan få stor betydelse på annat sätt än bonusar. Återhämtar sig ekonomin och stimulanspaketet och president Obamas och demokraternas övriga politik får cred för det, ja då stärks de såklart.

henrik sa...

Stimulanspaketet är på runt 800 miljarder dollar. Bonusarna till AIG är runt 1,2 miljarder dollar. Mycket pengar, men bara runt 1,5 promille av paketet.
Jämför gärna med earmarkskostnaden i en normal budget.

Läget blir bättre i bonusdebatten. Men bonusdebatten är nu, inte 2010. Fungerar paketet så kommer inte en republikan dra upp bonusarna. Misslyckas det så behövs det inte dras upp, det kommer att finnas större påkar.

Republikanska politiker skriker över bonusarna dock så ägnar sig ju Limbaugh, Hannity, Beck och resten åt att försvara bonusarna. Mindre lämpligt.

Cantor tex vill nu inte uttala sig om han kommer att stödja förslag för att stoppa bonusarna. Så där försvinner en hel del av det läget.

Ord är en sak, handling är något helt annat.

Corona sa...

Oj, snacka om att koka soppa på en spik. Mathias har lyckats koka ihop två negativa kommentarer om demokraterna på en spikaktig skandal. Finansminstern, Chris Dodd, och en hög andra demokrater ligger nu risigt illa till på grund av bonusskandalen. Oj, höll på att glömma det, Obama ligger också risigt till. igen.

Bara att jämföra med Mathias reaktion i den senaste icke "ditt och datten" som tog upp negativa nyheter om en republikan. "Jag tycker reaktionerna är något överdrivna."

Någon som kan tänka sig gissa vilka Mathias håller på?

Mathias Sundin sa...

Coronoa: Jag håller inte på någon.

Jag skulle tycka det verkade rimligare att du slutade läsa bloggen eftersom du uppenbarligen inte tycker jag gör det på ett bra sätt. Jag har ingen glädje av att ha dig här, du har ingen glädje av att vara här. Låt oss göra världen till en bättre plats och gå skilda vägar.

Corona sa...

Mathias, för någon som skrev en rapport med kritik om hur svensk press skrev om Palin så verkar du ju inte ta kritik gällande din egen bias särskilt bra.

Hört talas om man inte skall blanda stenar och glashus hej vilt?

Även de som inte är MSM bör också granskas. Oroa dig inte för min glädje.

Tycker du bör välkomna kritiska röster. Lite som Obama, som just nu som håller ett townhallmöte inte bara med egna supportrar. (Ett avsteg från screenade Bush-McCain townhalls.)

Mathias Sundin sa...

Corona: Ja, om du genomförde en seriös granskning av ALLA mina blogginlägg så skulle jag mer än gärna lyssna. Men att ta exempel ur tre inlägg och dessutom inte ha någon som helst analys, det är inte seriöst. Inte ens i närheten av seriöst faktiskt.

Så lämna bloggen är du hygglig. Eller kom tillbaka med en seriös analys, av ALLA mina inlägg.

Corona sa...

Seriös mediagranskning? Kallar du inte undersökningen i din rapport för liten och ovetenskaplig? Seriöst?

(Som en bisak, alla som såg Palins framträdanden upptäckte rätt så snabbt att hon använde sig av familjen som prop. Så epitet fembarnsmor odlade Palin själv.)

Jag tog bara upp tre artiklar. Nu har jag svårt att hitta information om hur du utförde din lilla och oventenskapliga rapport, jag gissar att det har att göra med att den var oventenskaplig och att det inte fick plats för att den var liten. Men du har ju iallafall läst 25 artiklar. Har dock ingen aning om du läst ALLA dock. Eller hur urvalet skett.
Seriös mediagranskning borde väl innehålla lite mer om hur den gjordes?

Palin är ju inte den enda granskning som du gjort. Har du någonsin upptäckt och skrivit om bias mot demokraterna? Finns det inte, eller är det så enkelt att du bara bryr dig om en typ av bias? Bias i biasletande? Seriös granskning innebär ju att man inte startar med en uppfattning för att sedan leta upp saker som stödjer den och undviker det som inte gör det.

Mathias Sundin sa...

Corona: Jag läste ALLA artiklar om Palin i de tidningar som jag anger i rapporten, plus ytterligare en del.

Din granskning av mig behöver inte vara större än så.

Att granska innebär inte att du ska ställa frågor till mig, om vad jag skrivit om.

Men ärligt talat. Sluta läsa bloggen är du hygglig. Jag diskuterar gärna innehållet eller analyserna, men du försöker inte vara seriös. Du gillar den inte, jag gillar inte dig. Du slösar bort din tid, och min tid.

Corona sa...

Du gillar inte mig? Nu blir jag sådär ledsen.

Min tid är min tid. Du behöver inte slösa din värdefulla tid på mig. Du gillar ju inte mig.

Jag tycker nog allt att min kritik också var både liten och oventenskaplig.

Ronie Berggren sa...

För att kommentera sakfrågan så råder det väldigt få tvivel om att Sarah Palin behandlades illa i svensk media. Jämför henne med behandlingen av te x Hillary Clinton.

Att så var fallet beror dock inte på elakhet eller journalistiska sammansvärjningar, utan pg a att Sverige och Europa överlag helt enkelt politiskt står närmare Demokraterna än de står Republikanerna.

Men just därför behövs bloggar så som Mathias desto mer. För att nyansera debatten (eller ens skapa en debatt) om amerikansk politik.

Mathias är dessutom liberal, vilket gör att han förmodligen har mer gemensamt med Demokraterna än de konservativa Republikanerna. Att han likväl, genom en blogg som denna framför ett någorlunda Republikanskt perspektiv är hedervärt. Och behövligt. Deliberativ demokrati kallas det.