2009-03-18

Två ord du inte vill höra

Om du är fotbollstränare eller politiker så vill du inte höra orden "complete confidence" uttalas av klubbens ägare, eller i detta fall USA:s president. När chefen offentligt behöver uttala förtroende är det för att du är starkt ifrågasatt, och avskedet kan lura runt hörnet.

Nu är det alltså president Obama som har uttalat att han har "complete confidence" för finansminister Tim Geithner. Anledningarna är flera. Det började med att han glömt att betala en del skatt. Sen har han fått kritik för luddiga besked. Men det är AIG:s bonusar som fått kritiken att tillta.

Som ni säkert hört på annat håll tänker försäkringsjätten AIG (som för övrigt sponsrar Manchester United, som har haft samma tränare i 150 år ungefär, oh the irony) betala ut miljardbelopp i bonusar, trots att de fått ta emot ännu större miljardbelopp från staten för att inte gå i konkurs.

Geithner lovade agera för att stoppa bonusarna, men då väcktes frågan varför han gör det just nu. När kände han till bonusarna? Det fick Vita huset att presentera en tidslinje om när finansministern fick reda på det, när Obama fick reda på det och vad som gjorts. Det har i sin tur lett till frågor om varför han inte kände till det tidigare.

En republikansk kongressledamot har krävt Geithners avgång och republikanernas ledare i representanthuset, John Boehner, säger att finansminister är ute på tunn is. Hans öde avgörs inom 48 timmar, menar Boehner

Om inte något riktigt skandalartat dyker upp så tror jag att Geithner hänger kvar. Det skulle vara en förlust av rejält stora mått om Obama tappade sin finansminster nu. Dessutom allvarligt för hela världsekonomin. Förtroende är viktigt just nu. Det är naturligtvis också den anledningen som kan göra att Geithner petas. Obama får inte tappa finansmarknadernas förtroende nu.

Kanske blir det dags för Obama och Geithner att verkligen slå näven i bordet. Då kan de hämta inspiration från NY Post:

Inga kommentarer: