2009-03-19

90 % i skatt, det händer inte varje dag i USA

Det är inte precis varje dag som amerikanska politiker röstar igenom skatter på 90 procent - som dessutom hyllas av väljarna. Ja, inte alla väljare kanske. De anställda på AIG som skulle få bonusarna är väl inte överlyckliga. Ja, alltså. Kongressen röstade idag igenom en lag som gör att skatten på bonusar, för anställda inom AIG och andra finansföretag som på något sätt fått pengar av staten, höjs till 90 procent.

328 - 93 slutade omröstningen, där 85 republikaner och åtta demokrater röstade mot. Minoritetsledaren i representanthuset, John Boehner, röstade nej, medan hans andreman, Eric Cantor, röstade ja. Anledningen till nej-rösterna ska ha varit att de tycker att sättet att hantera frågan kan vara mot konstitutionen. Inget vidare smart drag, om ni frågar mig.

Tim Geithner säger nu att det stämmer att finansdepartementet bad Chris Dodd att skriva in stycket i stimulanspaketet, och ger därmed Dodd rätt. Det var för att undvika stämningar, säger Geithner. Trots det, eller på grund av, fortsätter avgångskraven att komma.

Den som hittills vunnit mest politiskt på bonusdebatten är ingen republikan, utan demokraten Andrew Coumo, åklagare i New York. I alla fall om man ska tro bloggen The Fix, och det brukar jag göra.

8 kommentarer:

Corona sa...

Fler republikaner som kräver hans avgång. Så oväntat. Hur många krav på hans avgång har kommit från demokrater? Undrar om det kan vara viktigt? Skulle det kunna finnas andra motiv bakom vad republikanerna sysslar med?

Mathias Sundin sa...

Corona: Ja, det är väl fullständigt uppenbart vad skälen är. Men kraven finns där ändå och det sätter en press och skapar en mediebild. Sen beror det på hur väljarna uppfattar saken.

Corona sa...

Mediebilden som skapas beror ju på hur medierna väljer att rapportera om det.
Om man väljer att skriva att kraven på avgång växer utan att nämna något om att kraven bara kommer från oppositionspartiet så blir ju bilden något annorlunda än om man lyckas missa den biten.

Samma sak gäller ju förövrigt också vanliga bloggare.

Corona sa...

Om man väljer att skriva att kraven på avgång växer utan att nämna något om att kraven bara kommer från oppositionspartiet så blir ju bilden något annorlunda än om man lyckas få med den biten.

Mathias Sundin sa...

Corona: Poängen med länkar är just att man inte behöver skriva ut exakt allting som man skriver om i inlägget. De flesta fattar dessutom av sig själva att det skulle vara en stor nyhet om en demokrat krävde Geithners avgång.

Corona sa...

Poängen med rubriker är att man inte behöver skriva ut allt.
Sen att de som inte läser texten under rubriken eller inte väljer att följa länken får en annan uppfattning om rubriken är felaktig eller texten som det länkas ger en annan bild är ju inte det viktiga.
Felet är ju att personen inte läste vidare, inget annat.

Ronie Berggren sa...

Mathias,

Corona är uppenbart en anonym gnällspik. Att du ens bemödar dig med att besvara sådana personer.

henrik sa...

En liberal politiker som stödjer lagar som den här...

Retroaktiv lagstiftning är alltid fel. Vare sig när det gäller att slopa preskribitionstiden för mord (Beatrice Ask har helt rätt) eller vid införandet av 90% skatter på bonusar.

Det är ren och skär populism och allt annat än rättsäkerhet.