2009-02-12

Kompromiss klar, men inte över blockgränsen

Demokraterna i senaten och representanthuset har förhandlat sig fram till ett paket på 790 miljarder dollar, alltså bantat både från senatens och representanthusets ursprungliga förslag. Detta har gjort en del tunga demokrater upprörda, som nu begärt extra tid för att ordentligt hinna läsa igenom hela paketet. Det blir därför omröstning tidigast imorgon fredag.

Någon uppgörelse över blockgränsen blev det inte och hittills är det bara tre republikaner som har röstat för stimulanspaketet. Hur många det blir i den slutliga omröstningen återstår att se, men det skulle förvåna mig om det blir fler då. John Boehner, ledare för republikanerna i representanthuset, säger att demokraterna lyckats göra ett dåligt förslag ännu sämre. Intressant blir också att se om några demokrater kommer rösta mot det, i första omgången var det elva stycken. Så fler demokrater har röstat mot, än vad republikaner har röstat för.

Vem som förlorar på detta, republikanerna eller demokraterna, återstår att se. Den som har mest att förlora på att partierna inte lyckas göra upp är i alla fall president Obama. Han har haft samma budskap i minst fyra år nu. Att man måste bedriva politik på ett nytt sätt. Då kan man inte bara säga att det är de andras fel att det inte blir något samarbete. Det har han inte sagt, men väljarna förväntar sig nog att han anstränger sig rejält för att ena landet. Istället har han på senare tid angripit republikanerna.

På kort sikt är president Obama fortfarande stark och populär. Men fortsätter splittringen och väljarna tycker att det delvis är hans fel kan domen bli hård. Å andra sidan har väldigt många presidenter lovat att förändra Washington, och så har det blivit som vanligt i alla fall. Både Clinton och Bush lovade det, men blev ändå återvalda trots misslyckanden på det området. Frågan är dock om Obama inte har surrat sig ännu mer vid den masten, och har mer att förlora.

Inga kommentarer: