2008-12-09

Vill du köpa en plats i senaten?

Dom är eftertraktade och guvernören i Illinois har en att sälja till rätt pris. Barack Obama har ju som bekant fått lämna sin plats i senaten för nya uppdrag och då ligger makten på guvernören att utse en ny senator tills platsen är uppe för omval om två år. Guvernör Rod Blagojevich arresterades av FBI idag för korruption.

Bloggen The Fix har letat fram godbitarna ur det 73 sidor långa dokument som ligger till grund för arresteringen. Guvernören var bland annat övertygad om Obama ville att han skulle utse Valeri Jarrett och funderade på om han kunde få platsen som minister i regeringen mot hennes utnämningen. Alternativt att få hjälp av Obama att bli utsedd till ordförande för en Labor-PAC. Han övervägde också seriöst att utse sig själv till senaten. Enligt Blagojevich har en medarbetare till "Senate Candidate 5" föreslagit att om han utser "femman" till senaten så skulle han se till att fundraisa mycket pengar åt Blagojevich. "Senate Candidate 5" är enligt Marc Ambinder troligen Jesse Jackson Jr.

Makten att utse ny senator ligger fortfarande på Blagojevich, men den andra senatorn från Illinois, Dick Durbin, tycker att man istället ska utlysa ett nyval. Det låter väl som en rätt bra idé.

Barack Obama har bara väldigt kort kommenterat det inträffade:

"I had no contact with the governor or his office so I was not aware of what was happening. As I said it's a sad day for Illinois. Beyond that I don't think it's appropriate for me to comment."

Ingen av Obama-folket verkar vara inblandat men detta är ändå ett problem för honom. Det tar fokus från hans arbete med den nya administrationen och kopplar till viss del ihop honom med Blagojevich.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Illinois är en väldigt korrumperad delstat. Chicago har styrts av The Daley Machine med järnhand. Först Daley Sr och sedan Daley jr. Att någon tror att Obama fick kandidaturen utan att smutsa ner sina händer är märkligt.

Unknown sa...

http://www.connecttristates.com/news/story.aspx?id=219212
http://www.illinois.gov/PressReleases/ShowPressRelease.cfm?SubjectID=72&RecNum=7260
Nja, möte?!