2008-12-08

Ditt och datt

Så här sex veckor efter valet tycker jag det är dags att börja titta mot nästa. CNN har gjort en undersökning om vem republikanska väljare vill se som presidentkandidat 2012. Undersökningen ska såklart tas med några kilo salt, men ändå intressant att se hur de ligger till. Mike Huckabee toppar på 34 % med Sarah Palin strax efter på 32%. Mitt Romney får 27 %, Newt Gingrich 27 %, Rudy Giuliani 23 %, Bobby Jindal 19 % och Charlie Crist 7 %.

Obamas kampanjmanager David Plouffe ska skriva en bok, The Audacity to Win, om den kampanj som han byggde. Han kommer inte jobba i Vita huset eller för Obama på något sätt utan planerar att hålla en del tal och jobba som rådgivare i näringslivet.

En av de mest imponerande delarna av Obamas kampanj var naturligtvis fundrasingen. 750 miljoner dollar blev det totalt, och knappt 30 miljoner fanns kvar i kassakistan vid kampanjens slut. Från 15 oktober fram till valdagen spenderade Obama och demokraterna 161,5 miljoner dollar mot McCain och republikanernas 75,3.

Caroline Kennedy är dotter till John F Kennedy och ledde arbetet med att hitta en vicepresidentkandidat till Barack Obama. Nu kan hon komma att ta Hillary Clintons plats i senaten när hon lämnar för utrikesministerposten.

Barack Obama laddar för massiva satsningar på infrastruktur och underhåll och upprustning av skolor och sjukhus. Det kommer bli den största satsningen inom området sedan 50-talet.

Meet the Press har letts av Tom Brokaw sedan Tim Russert dog i somras. I söndags ledde Brokaw sitt sista program, som var en intervju med Barack Obama, och lämnar nu över till David Gregory.

Chris Matthews är programledare för Hardball men funderar på om han ska ställa upp i senatsvalet i Pennsylvania 2010.

Harry Reid är ledare för demokraterna i senaten och ska försöka bli omvald från Nevada 2010. Det kan bli tuffare än många trott, i alla fall enligt denna undersökning. Där får han 46 % mot möjlige utmanaren Jon Porter som får 40 %. Porter förlorade sin plats i kongressen i november. Jag hoppas det blir han som blir republikanernas kandidat. Hans kampanj satt nämligen på samma ställe som McCain-kampanjen när jag var där och kampanjade. Så jag känner hans kampanjmanager som förhoppningvis för förnyat förtroende.

Det ska utses någon att fylla Barack Obamas plats i senaten också. Politico tittar på de fem hetaste kandidaterna.

Brian Schweitzer, guvernör i Montana som fick sitt nationella genombrott genom ett lysande tal på demokraternas konvent, tar över ordförandeskapet Democratic Governors Associtation.

George och Laura Bush letar hus i Dallas-området dit de tänker flytta efter tiden i Washington.

Aaron Schock från Illinois blir den första kongressledamoten som är född på 1980-talet. Politico har träffat honom.

Jon Favreau har varit Barack Obamas numero uno talskrivare under kampanjen. Han fortsätter i den rollen i Vita huset.

George W Bush var van att använda dator och mejl, men fick sluta med det i när han flyttade in i Vita huset, på grund av säkerhetsskäl. Barack Obama kämpar nu för att kunna fortsätta använda internet och sin BlackBerry som president, men ser ut att förlora den striden.

2 kommentarer:

chall sa...

en liten fundering, varför skulle det vara farligt att använda dator som president? Alltså, om han använder datorn från vita huset måste det väl finnas krypto och "allmänna" ip adresser?!

och blackberryn... är det för att någon skulle kunna pejla honom om han har den eller är det enbart avlyssningsmässigt?!?

Jag vet inte vad jag ska tro om Carolin Kennedy, senast sa hon att hon inte riktigt trodde hon ville ställa upp.

Det är också lite småkul att se att guvernören har 13% bakom sig... det är ju inte sådär mycket folk som gillar honom direkt ;)

fred phelps sa...

jag förstod det som att det var en kombinerad avlyssnings/konstitutionell transparens-fråga. Obama måste redovisa all sin korrespondens och det tyckte de väl han skulle kunna undvika om han skulle ha en privat BlackBerry.