2008-11-16

Republikanernas framtid

Det republikanska partiets framtid är det ingen som vet mycket om just nu. Helt klart är att man måste omgruppera och välja nya ledare. Dels formellt, i form av ny ordförande för RNC, och dels informellt i form av framträdande politiker på det nationella planet.

Flera personer har visat sitt intresse för att ta över ordförandeskapet i partiet. Den mest framträdande och välkända av dessa är Michael Steele från Maryland. Han kom ganska nära en plats i senaten 2006 och har varit lt. gov. i delstaten. Förutom det är han färgad vilket borde kunna hjälpa hans kandidatur i det här läget.

Men även talmannen i representanthuset Newt Gingrich funderar på att kandidera. Han tvingades avgå från kongressen efter diverse skandaler men har behållet en plats i rampljuset och är ständigt närvarande i debatten.

Om inte Gingrich ger sig in i fighten kommer nog Steele ta hem ordförandeskapet. Han kommer förmodligen, i alla fall till en början, bli en väldigt synlig ordförande. Partiet har en brist på andra ledare och han är redan välkänd bland väljare och journalister.

Det informella ledarskapet verkar guvernörerna i partiet få stå för. De har nyss avslutat sin konferens i Florida och flera tampas om ledartröjan. Den får nog ändå anses sitta på Sarah Palin för tillfället. Hon var i centrum för uppmärksamheten och genomförde dessutom ett stort antal intervjuer under veckan. Hon måste ta kontroll över sin egen public image igen och få tyst på ryktesspridningen kring henne. När hon gjort det måste hon också se till att fokusera på jobbet i Alaska, det är det som är hennes bas för framtida uppdrag.

I övrigt är det Bobby Jindal, 37-årig guvernör från Louisiana med indiskt ursprung, tillsammans med den tio år äldre Tim Pawlenty, guvernör i Minnesota, som är mest intressanta. Guvernören i Florida, Charlie Crist, finns också med på ett hörn och så klart tidigare guvernören i Massachussetts, Mitt Romney. Som det ser ut nu så kommer nästa republikanska presidentkandidat hämtas ur denna grupp. Men det är långt dit.

Det republikanerna har att fundera över är vilken väg de ska gå. En del förespråkar att man ska återgå till de ursprungliga konservativa värderingarna, eftersom det amerikanska folket inte har förändrats, bara republikanska partiet. Andra menar att man nog ska försöka bredda partiet istället för att nå mittenväljarna.

Så vad tycker då väljarna? Såg vi ett ideologiskt skifte i senaste valet? Nej, troligen inte. 2004 kallade sig 21 % av väljarna "liberala" i vallokalsundersökningen, 2008 var det 22 %. 2004 kallade sig 34 % konservativa, 2008 också 34 %. 44 % var "moderates" 2004, 45 % 2008.

Inga kommentarer: