2008-11-16

Hillary Clinton som utrikesminister?

När jag hörde de första ryktena om Hillary Clinton som utrikesminister avfärdade jag det, med samma argument som för att hon inte blev vicepresidentkandidat. Hon har en egen agenda med en framtida presidentskap att driva och Obama kommer vara osäker på lojaliteten. Dessutom kommer den oberäknelige Bill Clinton med på köpet.

Men efter lite funderade ser jag det inte längre som omöjligt. Inte minst eftersom det kan vara ett bra karriärdrag av Clinton. Om hon utför uppdraget på ett kompetent och lojalt sätt så försvinner just en del av tjattret om att hon bara ser om sitt eget hus. Hon förlorade en strid mot Obama, men i lojalitet mot sitt land och sitt parti tog hon ett uppdrag i hans administration. Dessutom kan hon faktiskt indirekt hävda att hennes starkaste kritik mot Obama, hans brist på erfarenhet av utrikespolitik, försvinner genom henne själv. När Obama svarar i telefonen klockan 3 på morgonen finns Clinton bara ett telefonsamtal bort för att hjälpa till.

Risken är naturligtvis om Barack Obamas utrikespolitik blir misslyckad. Men mycket talar för att den i alla fall kommer ha ett bättre rykte än George Bushs.

Även om Obama misslyckas att bli omvald om fyra år så ger det henne en bra plattform att ställa upp i valet fyra år senare. Och blir Obama omvald kan hon hoppa av ett par år innan och ställa upp med Obamas indirekta stöd. En utrikesminister sitter sällan i åtta år, så ett avhopp efter sex år ses nog inte som något svek.

Skulle hon inte vara i en position att ställa upp i ytterligare ett presidentval så är en utrikesministerpost inget dåligt sätt att kröna en lång samhällstjänst.

Så kan Obama ha tänkt. Han tar in en av sina värsta rivaler på insidan med vetskapen att hon tjänar mest på att vara lojal. Det är dessutom svårare att vara illojal som utrikesminister än vicepresident. Han läker såren inom det egna partiet. Han skickar en signal till landet och omvärlden att han är en samarbetspolitiker. Ett smart drag som nog trots allt kan bli verklighet.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej!
När Poul Nyrup Rasmussen som dansk stadsminister oväntat tog in den kontroversiella Ritt Bjerregaard i sin regering argumenterade han att "det är bättre att ha henne inne i tältet och pissa ut än utaför tältet och pissa in."

Anders sa...

Smart? Tvivelaktig slutsats. Ett tydligt fall av "bra för partiet men inte för landet". Det blir oklart från början vilken linje som gäller.

Misslyckad utrikespolitik kommer att få "bättre rykte"? Vad ser du för sakliga skäl som talar för det? Och vad har rykte med framgång att göra? Bush har haft stora framgångar trots medias rabiata smutskastning.