2008-11-07

Rahmbo

Barack Obamas stabschef, Rahm Emanuel, är en av de mest intressanta spelarna i Washington. Han är ökänd för sitt brutala sätt, sitt skrikande och sina svärdomar. En tidigare samarbetspartner fick en rutten fisk i posten, till exempel. En tidigar medarbetare säger: "I pity the Republicans and Democrats who get in his way. It isn't pleasant."
Men också för att han obrottslig lojal och omtänksam: "One thing that is rarely discussed is Rahm's intense loyalty and friendship. I think he worries it would be seen as a weakness. But he cares deeply for his friends and family. He always had my back."

Han är 49 år och har en lång karriär på hög nivå bakom sig. Han jobbade 1984 i Paul Simons senatskampanj och sedan som national campaign direcgtor för DCCC 1988. I Bill Clintons presidentkamapanj ansvarde han för fundrasing och jobbade sedan i Vita huset som senior advisor till president. Bland annat var han ansvarig för frihandelsavtalet NAFTA. Han lämnade Vita huset 1999 och tog jobb i en investmentbank där han enligt uppgift tjänade ihop en mindre förmögenhet.

2002 ställde han upp i kongressvalet och vann enkelt en plats i representanthuset. 2005 blev han ordförande för DCCC och jobbade där med att rektyrera rätt sorts mittenkandidater för att kunna ta tillvara på den republikanska kräftgången. Efter succévalet steg hans aktier ytterligare och han blev vald till det fjärde högsta uppdraget i representanthuset, som ordförande för de demokratiska kongressledamöterna.

Tidigt sa han att han stödde Hillary Clintons presidentkampanj, men när Barack Obama gav sig in i racet backade han och la sig lågt. Båda är från Illinois, och vänner sedan rätt länge tillbaka.

Det ingick nog inte riktigt i Emanuels karriärplaner att bli stabschef i Vita huset. Han siktade troligen på att ta över som talman i representanthuset när Nancy Pelosi slutar. Dessutom har han nu familj och små barn. Men när en president-elect frågar är det svårt att säga nej. Att det är USA första färgade president och en sådan speciell person som Barack Obama gjorde det omöjligt.

Jag instämmer med många som menar att Obamas val av Emanuel visar att han kommer agera kraftfullt för att driva igenom sin agenda. En spelare som kan Washington och som Obama själva sa om honom:

Tio saker du behöver veta om Rahm Emanuel. Och vill du veta ännu mer, läs då "The Thumpin: How Rahm Emanuel and the Democrats Learned to Be Ruthless and Ended the Republican Revolution". En bra och intressant bok om Emanuel och 2006 års val.

3 kommentarer:

Micke sa...

Vilken typ av ödmjukhet och vilja till blocköverskridande visar valet av t.ex. Rahm Emanuel till Chief of Staff? Denne "son of av bitch" och extreme partigängare av formidabla mått. Obama gjorde stor sak av att i kampanjen säga sig vilja "reach across the aisle" och vilja ha "CHANGE". Vilken typ av "change" kan det bli när snart sagt hela Obamas transition-gäng består av gamla Washington-insiders från Clinton-administrationen, såsom Carol Browner, Stephanie Cutter, Tom Downey, Federico Pena, Bill,Daley, Larry Summers, Susan Rice, Rahm Emmauel, Chris Edley m.fl. Alla är de unisont gamla Washington-insiders och urgamla Clintoniter. Så mycket för CHANGE och så mycket för blocköverskridande. Var finns nytänkandet och var ska de nya ideerna komma ifrån?

Anders sa...

Micke har helt rätt i att snacket om enighet över partigränsen är BS. Samtidigt är det sannolikt att Obama mest behöver attackhunden för att hålla extremvänstern på plats, de som nu väntar sig utdelning i massiv skala. Backlash-hatet mot honom därifrån har bara börjat. För den sorten går ideologi ALLTID före kön och ras.

Anders sa...

Ideologi = här: genomförande av socialism i praktiken.