2008-11-07

Obamas första presskonferens efter valet

Barack Obama håller nu sin första pressträff som president-elect. Han håller den efter att ha träffat sina ekonomiska rådgivare. Bland dessa finns Warren Buffett, ordförande och VD för Berkshire Hathaway, Erik Schmidt, VD för Google, Robert Rubin, finansminister under Bill Clinton, Larry Summers, också finansminister under Clinton, Robert Reich, även han finansminister under Clinton och Paul Volcker, Fed-chef 1979-1987. (Kolla här hur de var placerade runt bordet.)

Obama betonar att han inte är president fören i januari men att han då tänker sätta fokus på medelklassen. Om bilindustrin uppmanar han president Bush ge dom verktygen för att klara sig. De är i akut kris och har bett staten om hjälp.

Han vill se ett stimulanspaket så fort som möjligt, gärna innan han intar Vita huset.

Han fick frågor om Irans president, samarbetet med president Bush fram till januari, hur snabbt han ska utse finansminister och utrikesminister, vem som ska efterträda honom som senator från Illinois, vilken sorts hund han kommer köpa till sina döttrar (vilket är en major issue enligt Obama) och vilken skola de ska gå i.

När jag läste om Rysslands utspel om att placera missiler närmare Polen och Afghanistan president som uppmanade Obama att stoppa bombningar av områden där civila bor funderade jag vad som gick genom Barack Obamas huvud. En kampanj blir ju ett spel på något sätt, nästan som en lek. Man hamnar som i en bubbla inuti den. När verkligheten kommer kraschandes ner, tänkte Barack Obama då någon gång "vad är det jag har gett mig in i?". Jag menar inte att han misstror sin egen förmåga eller att han inte kan klara det, bara att det känslan av allt detta ansvar måste vara överväldigande.

Inga kommentarer: