2008-11-07

Ditt och datt

Det händer väldigt mycket nu - hur kunde jag tro att det skulle kännas tomt när valet är över? Nåja, här är en del av det som händer:

The Fix utser de bästa reklamfilmerna i senatsvalen och tycker denna är allra bäst, den fick nämligen mycket stor påverkan.

Nu när 2008 års val är avklarat vänder vi såklart blicken mot 2012. Ingen åker till Iowa av en slump. Inte heller Mike Huckabee som lägger in två stopp där när han åker landet runt för att promota sin nya bok.

Det ryktas om att Barack Obamas kampanjmanager David Plouffe ska utses till senator via den plats som nu blir ledig när Joe Biden blir vicepresident. Plouffe kommer inte jobba i Vita huset säger han. Mitt tips är att han tar över som ordförande för demokratiska partiet efter Howard Dean.

Valdeltagandet bland 18-29-åringar ökade bara med en procentenhet från 2004, utan det var framförallt att Obama fick ett mycket större stöd i gruppen som gav honom röster. Men i avgörande delstater ökade valdeltagandet bland unga mer och hade större påverkan. Utan detta stöd hos unga väljare hade han inte vunnit North Carolina, Florida, Ohio eller Indiana menar Patrick Ruffini.

Joe Lieberman, Al Gores vicepresidentkandidat, som stödde John McCain och numera är independant funderar på vilket parti han ska samarbeta med. Han träffade igår demokraternas ledare i senaten Harry Reid men pratar också med republikanernas ledare Mitch McConell.

På Flickr kan du hitta bilder från familjen Obamas valkväll.

Barack Obama presterade bättre i nästan alla grupper av väljare än John Kerry 2004. Bara hos 65+ och homosexuella presterar han sämre.

Obamas chefstrateg David Axelrod blir senior advisor till presidenten i Vita huset.

Demokraterna tog ytterligare en plats i senaten genom att Jeff Merkley besegrade Gordon Smith i Oregon.

Robert Gibbs blir pressekreterare i Vita huset.

Roy Blunt avgår som chief whip för republikanernas i representanthuset.

Sarah Palin har åkt hem till Alaska igen, men följs dit av anonyma uttalanden om att hon inte visste vilka länder som ingår i Nordamerika, att Afrika inte är ett land utan en kontinent osv. Hon slår tillbaka och menar att alla sådana påståenden är falska. Slaget om Sarah Palins framtid har bara börjat.

Inga kommentarer: