2008-11-04

Cirkeln är sluten

Jag inledde det här valåret med att se John McCain prata inför ett 50-tal personer i ett litet skolbibliotek i New Hampshire. Jag avslutar det här valåret med att se John McCain elda i gång 11 000 personer på ett rally i Henderson, Nevada. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Det känns som länge sen, trots att det inte ens ett år har gått.

Nog känns det lite vemodigt, det får jag lov att tillstå. Men framförallt roligt att ha fått varit med om så mycket. Alla rallies och kampanjmöten i New Hampshire med Hillary och Bill, Obama, Huckabee, Giuliani, Romney och så vidare. Så en månad som volontär i somras och nu slutspurten på plats i Nevada.

Fullt med folk idag också på kontoret, det är till och med kö till telefonerna. Maten tog slut snabbt och när jag kom in efter ett antal timmar ute på fältet fanns det bara godis och konditorigrunkor kvar. Det blev en donut och lite chips. Det tog tid att knacka dörr idag. Min hus var utspridda över ett stort område och det var dessutom flera gated communities. Vi har koder till en del, men de flesta klättrade jag helt sonika över staketet på. Vad gör man inte.

Kvällens rally var fascinerande att bevista som svensk. På väg till bilenefteråt var det rena "vunnit-vm-i-fotboll"-stämningen. Massvis med glada människor, bilar som tutade och åkte förbi med flaggor och McCain-skyltar. Så firar vi svenskar bara när vi har vunnit något i idrott. Här firar man demokratin. Som svensk kan jag inte låta bli att tycka att dom är lite, eller rätt mycket, överdrivna ibland. Men är det ändå inte fantastiskt att här behandlar man ett politiskt val på samma sätt som vi gör med fotbolls-VM.Dom kollar vilka skyltar som ska synas i TV bakom McCain.Dr. Joe Heck är State Senator i Nevada och nämns som framtida kandidat för uppdrag i Washington. Han har verkat lite träig tycker jag, men rev ikväll av ett sjujäkla anförande.


John McCain med från vänster till höger senator Lindsey Graham, senator Mel Martinez, Meghan McCain, Cindy McCain (bakom John) och Joe Lieberman (bakom telepromtern) och så två personer som jag inte vet vilka de är.3 kommentarer:

David sa...

Jag tror du just satte fingret på varför jag älskar de amerikanska valrörelserna och den amerikanska demokratiska processen så mycket. Då jag är helt ointresserad av sport och rätt intresserad av politik framstår ett land där människor blir så här engagerade av något såhär viktigt som helt fantastiskt!

Johan Ingerö sa...

Håller med David. Stort tack dessutom för en jävligt stabil insats, både där och på bloggen.

gooner sa...

Synd att demokratin i USA som firas så fryntligt inte ens är speciellt demokratiskt. Elektorsystemet ser ju effektivt till att inte ens den som får flest röster kan vara säker på att vinna. Ser man på statistiken hur många som röstar av fri vilja, hur många som inte ens får rösta eller hindras från att rösta genom olika lagvidriga tilltag, såsom i Florida 00 och Ohio 04, ser man att denna "fantastiska" demokrati väljer sin ledare ur en minoritet av en minoritet. Alltså röstade en minoritet av de som röstade på GWB 00. Och då var de som röstade mindre än 50% av de röstberättigade! Detta är möjligtvis en effektiv demokrati för den vita medelklassen och den kristna högern men inte för någon annan objektiv obsevatör.