2008-10-19

Över 150 miljoner dollar i september!

Det är knappt så man kan tro att det är sant. Men Barack Obamas kampanjmanager David Plouffe meddelar på sitt nedtonade och stillsamma sätt att kampanjen dragit in över 150 miljoner dollar i september. I september alltså - då är det ändå en månad av fundraising kvar!

Jag vet faktiskt inte hur jag ska kommentera det. Pengar är inte allt i politiken, det finns gott om exempel på kandidater med mer pengar som ändå lyckas förlora. De förlorar eftersom de saknar ett budskap som träffar rätt hos väljarna. Det kan man ju dock inte säga om Barack Obama. Han har både budskapet och pengarna. Hur John McCain ska vinna det här är rätt obegripligt. Att han inte ligger under med mer får man säga är en prestation.

17 kommentarer:

Fred sa...

Utmärkt att McCain inte ligger sämre till än han gör. Ju längre tid det tar för RNC att sluta slänga ut pengar på McCain desto mindre tid och pengar har de till att försvara republikanska senatorer.
Tänk om republikanerna hade valt Romney, Giuliani eller Thompson.

Fred sa...

Powell har nu endorsat Obama. Snart bara två veckor kvar så nog dags för RNC att ändra fokus till senatsvalen.

E. Ljung sa...

Mathias, prestation? Vilket budskap är det som McCain förlorar mot? Hussein Obama är inte våt bakom öronen, han är den mest liberala senatorn och troligtvis en av de mest liberala presidentkandidaterna på länge. Han hänger runt med terrorister och planerar förstöra USA genom att införa socialism.
Och du skriver att McCain gör en prestation genom att han inte är längre efter?
En riktig kandidat hade sopat banan med Obama, istället så jublas det över att McCain bara ligger lite efter.

whfowgpwJNM sa...

Nu när debatterna är över så är kandidaterna utlämnade till medias rapportering och annonsering och att Obama nu har en överlägsen reklambudget är i alla fall ingen nackdel för honom. Obama drar fortfarande mycket stora folksamlingar, över 200.000 igår, fast hans ledning i opionsundersökningarna har minskat något under den senaste veckan från 6.8% till 4.9% enligt Real Clear Politics.

Mathias Sundin sa...

Erik: Han har ett budskap om förändring som funkat mycket bra under lång tid. Det du beskriver är dina uppfattning om honom, det är inte hans budskap.

Per: 100 000 tror jag att det var, men ändå.

E. Ljung sa...

Mathias, hans förändring leder till socialism. McCain borde ha klarat av att få igenom det till väljarna. Han har fullständigt misslyckats med det och bär därför en stor del av skulden till vad som kommer att hända.
Du har ju själv skrivit om det, att han är den mest liberala senatorn och om hans kopplingar till före detta terrorister.

Mathias Sundin sa...

Erik: Ja, det kan man tycka, men Obama har hur som helst ett budskap som fungerar. Och med mycket pengar är det oerhört svårt att stoppa.

E. Ljung sa...

Mathias, precis som du skrev, pengar är inte allt, rätt republikanske kandidat hade stoppat Hussein Obamas socialisering av USA, hur mycket pengar han än haft. McCain visade sig vara fullständigt fel och alla kommer att få betala för hans misslyckade kampanj.
Att du inte klarar av att se det.

Bokeh sa...

Så den "mest liberala senatorn" ska införa socialism i USA?

Riiiight...

E. Ljung sa...

Magnus, vill inte ödsla för mycket tid på dig, men liberal i USA och liberal i Sverige är inte samma sak. Hoppas att det hjälpte.

Fred sa...

Erik, McCain var det bästa som republikanerna kunde få fram det här valet. Dock så har det ju visat sig att han i slutändan är samma skrot och korn som resten av republikaerna.
Kanske att Huckabee hade lyckats bättre, han hade iallafall lyckats hålla södern. Och jag har svårt att tro att Huckabee skulle ägna sig åt samma smutskastningskampanj som McCain.

Tror Reuters rapporterade 100.000 och att polisen som skötte övervakningen rapporterade 200.000. Obama samlade även 75.000 i Kansas City, som också ligger i Missouri.

Fred sa...

Helt missat i nyheterna om att Obama drog in 150 miljoner dollar är vad DNC drog in, 50 miljoner dollar. RNC drog in 66 miljoner dollar och McCain kan sägas ha fått hälften av 85, dvs 42,5 miljoner dollar.
Det innebär att demokraterna drog in 200 miljoner dollar mot 108,5, alltså nästan dubbelt så mycket. Och de 50 miljoner som DNC drog in behöver de inte använda på Obama, utan de kommer nog att gå till att fixa 60 senatorer som stödjer demokraterna och att utöka majoriteten i representanthuset.
En bra dag för de som stödjer demokraterna.

Mathias Sundin sa...

Erik: Vad är det som gör att någon annan republikan hade lyckats så mycket bättre?

E. Ljung sa...

Mathias, andra republikaner har inte ägnat sin tid till skjuta sig själva i fötterna. McCain kan skylla sig själv för att han ligger under när det gäller pengar, då tack vare reformen, hatad av republikaner, han fick igenom med en demokrat. Du kan också kolla upp shamnesty. Genom att gnälla över robocalls 2000 så får han på pälsen nu. Och ett riktigt stort misstag, han gick ut ochsa att han inte skulle attackera över rasistprästen Wright. Gör han de nu så kommer Hussein Obama bara kontra med vad McCain lovade tidigare.
Andra republikanska kandidater hade attackerat tidigt och attackerat ordentligt och använt allt de kunde för att vinna.
Glöm inte heller hans ålder, kandidaten borde ha varit i 50 eller 60 års åldern.
Vill du att jag skall fortsätta?

Niklas sa...

Erik:

Jag har svårt att tro att du är på riktigt. Hoppas verkligen att du är en skämt användare då man nog får svårt att hitta en mer osaklig och vinklad världsbild än din. Det mesta du skriver om Obama är ju rent strunt och inte värt att bemöta. Men hur menar du att Obama vill införa socialism? Obama är inte socialist. Socialister finns knappt i USA och Obama kan väl närmast jämföras med en svensk folkpartist.

Om man menar att alla som vill att staten på något sätt ska ta ett större ansvar är socialister så skulle det innebära att alla utom de mest extrema nyliberaler är socialister. Med en sådan syn så förlorar dock begreppen helt sin mening, så det är ganska värdelöst... Läs på lite om socialism istället kanske.

När det gäller McCain så är jag till skillnad från tongångarna senaste dagarna imponerad av honom. Jag har svårt att se att någon republikan gjort detta valet bättre. Att McCain förlorar beror på att Bush kört landet och partiet i botten samt att finanskrisen kom väldigt olägligt.

McCain har ett start förtroende bland amerikanska folket, stor erfarenhet, verkar oftast sympatisk och har dessutom en pragmatisk framtoning som tilltalar många. Alla republikanska kandidater i det här valet borde ha legat under med cirka 10 procent under hela valkampanjen. Att McCain inte har gjort det är en prestation.

Möjligen var valet av Palin en misslyckad chansning som nu bidrar till valförlusten. En vice kandidat som Palin var inte vad McCain behövde när finanskrisen slog till.

E. Ljung sa...

Niclas, lyssna gärna på vad Hussein Obama sa till rörmokaren Joe om att sprida tillgångarna vilket inte är något annat än ren socialism. Det gjordes en undersökning av en tidning ett par månader sedan och Obama kom längst till vänster av alla, till och med till vänster om den ende senatorn som vågar erkänna att han är socialist (och ett flertal av demokraterna är egentligen inget annat än socialister), hur förklarar du det? Kanske dags för dig att ta åt dig annan information om valet än den svenska vänsterpropagandan?
Bush körde inte ekonomin i botten, det kan du tacka demokraterna för som tvingade Freddie och Fannie att ge lån för hus till högljudda minoriteter som varken har råd eller arbete, gissar att du har fått din uppfatting från (s)(v)T?
En republikan som hade valt att slåss och inte ägnat hälften av tiden åt att ligga på rygg hade inte legat efter en kandidat som är så långt åt vänster som Hussein Obama, speciellt inte då med tanke på vilka han umgås med. Kanske dags att läsa på lite om Ayers, Wright och Rezko?

Niklas sa...

Erik:

Det första förstår jag inte riktigt. Är det något Obama sa i senaste debatten? Spontant ser jag inte att "sprida tillgångarna" = socialism.

Jag skulle önska att Obama var socialist. Det hade varit bra för USA. Tyvärr är han i bästa fall socialliberal och i de progressiva åsikter han har kommer troligtvis dessutom att urvattnas av konservativa demokrater och genom samarbete med republikanerna. Att vara vänster i amerikansk politik säger inte särskilt mycket i en europeisk eller svensk kontext. Den som är vänster i USA, om vi ser till etablerad politiker, är i bästa fall "högersosse" med svenska mått mätt (jag är medveten om att jämförelsen inte är klockren, med tanke på ståndpunkter i olika politiska frågor, men ändå). Den undersökning du pratar om vet jag inte hur den var utformad, men som sagt, att vara vänster i amerikanska senaten gör knappast någon till socialist.

När jag pratade om att Bush kört ekonomin och landet i botten så pratade jag om de historiskt höga budgetunderskotten och det misslyckade Irakkriget som Bush är ansvarig för. Jag tror knappt någon president haft så lågt förtroende som George W Bush och det färgar av sig även på partiet. Det är den största anledningen till att det går dåligt för McCain och det är något som drabbat varje demokrat. Väljarna vill ha förändring och det är mycket lättare att visa att man är för förändring om man inte röstat likadant som Bush 90% av gångerna...

Tramset om vilka Obama "umgås med" känns fortfarande knappt värt att bemöta. McCain har ju i desperation börjat med denna smutskastning också, men det har snarare varit negativt än positivt för hans kampanj. De flesta väljare är smartare än så. Alla har vi någon släkting, arbetskamrat, fd. chef, vän eller någon vi stött på som vi inte vill förknippas med eller som har åsikter vi inte delar. Ingen av dessa, med undantag av Wright, har stått Obama nära och ingen av dessa kommer ha någon betydelse för Obamas politik som president. När det gäller Ayers, som väl är den tramsigaste anklagelsen, så svarade Obama bra på den i senaste debatten.

SVT och svensk mainstreammedia är inte särskilt bra på att bevaka amerikanska valet, t.ex. har de en liknande syn på McCain som du har, så jag försöker få information från andra källor. Du skulle nog må bra av att ifrågasätta dina egna föreställningar mer och inte bara kolla Fox News eller läsa på Erixon.com.