2008-10-03

Spinning

Det är alltid intressant att läsa kampanjernas spinn kring debatterna. Det visar vad de ser som styrkor och svagheter och är deras bedömning av det nuvarande läget.

"Tonight, Governor Palin proved beyond any doubt that she is ready to lead as Vice President of the United States. She won this debate, putting Joe Biden on defense on energy, foreign policy, taxes and the definition of change. Governor Palin laid bare Barack Obama's record of voting to raise taxes, opposing the surge in Iraq, and proposing to meet unconditionally with the leaders of state sponsors of terror. The differences between the Obama-Biden ticket and the McCain-Palin ticket could not have been clearer. The American people saw stark contrasts in style and worldview. They saw Joe Biden, a Washington insider and a 36-year Senator, and Governor Palin, a Washington outsider and a maverick reformer. Governor Palin was direct, forceful and a breath of fresh air."

De inleder med att hon är redo att vara vicepresident, alltså vet de att det finns frågetecken kring det. De nämner också att Obama-Biden vill höja skatter, motsatte sig truppförstärkningarna i Irak och att förutsättningslöst träffa diktatorer. Palin är en maverick, Biden är en Washington insider.

“Joe Biden won a clear victory tonight because he made a passionate case for change from the disastrous economic and foreign policies of the last eight years, and Sarah Palin defended them. While Governor Palin blindly supports John McCain’s plan for more of the same policies that have devastated Main Street and let Wall Street run wild, Joe Biden spoke clearly and strongly about Barack Obama’s plan for a tax cut for the middle class, health care that is affordable, and an end to the war in Iraq. Tonight, the American people saw why Barack Obama chose Joe Biden, a statesman from Scranton who clearly has the experience and knowledge to be a great Vice President."

Obama-kampanjen skjuter in sig på att McCain-Palin är en fortsättning på George W. Bush. De lyfter fram att Obama vill sänka skatten för medelklassen, att göra sjukförsäkringar billigare och avsluta kriget i Irak. Biden är en statsman med fötterna i myllan, men rätt kunskap och erfarenhet.

21 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Riktigt tjusigt: Båda använder standardmall 1a för sina respektive partiers retorik när det gäller att spinna. Det är svårt att föreställa sig att demokraterna skulle kunna använda det språk republikanerna gör, och vice versa.

Anonym sa...

Båda gjorde bra i från sig. Biden var starkare än Palin, utan att förolämpa och dominera, han framstod som en gentleman.

Om Obama håller kursen lika stadigt som de senaste veckorna i fyra veckor till så vinner han och vi har USA's första neger president någonsin.

Jag tror att han kan bli bra, i alla fall bättre än gamla presidenten, med sina krig och lögner, en person som ingen litar på längre. Bush och repulikanerna sitter i samma sjunkande båt och Obama och demokraterna är folkets enda räddning från förfall och lidande.

Anonym sa...

Hur fan kan en svensk intelligent person stödja McCain. Du är pinsam för Sverige.

Mathias Sundin sa...

Jaså, måste svenskar ha en viss sorts åsikter? Apropå pinsam.

Anonym sa...

rasmus, det är över, McCain är slut, det är inte trevligt att sparka på de som ligger ner. Låt Mathias vara i fred.

Anonym sa...

Folkpartist och stödjer McCain hur går det ihop? För att inte tala om Palin, hon är ju emot aborter även vid incest. Däremot är hon för USA:s allför generösa vapenlagar. Den kristna (tok)högern älskar henne. Ska du int gå med i kd istället?

Anonym sa...

Säga vad man vill om USA. De har både bra å dåliga sidor. Men när man blandar in religion i politik så har det urholkats och gått för långt. Sarah Palin är en sjuk och naiv människa som förlitar sig på Gud i stället för sina egena kunskaper. Man blir rädd för en sånn person. Eller är det så att hon gömmer sig bakom religionen som så många andra har gjort genom historien?
Repuilkanerna är väl de med mest dubbel moral i världen. Tro på Gud å Jesus. Men var är det hela med att följa det som står i bibeln? Att vända andra kinden till tex.?

Anonym sa...

Trist med alla kommentarer här som angriper Mathias. Jag förstår inte heller hur man kan stödja McCain i valet mellan honom och Obama, men McCain framstår trots allt som relativt sympatisk och vettig för att vara republikansk presidentkandidat :)

Och Mathias känns både ärligare och trevligare än galningar som Erixon och Ingarö, så jag uppskattar hans kunniga och intressanta rapportering om valet.

Keep up the good work, Mathias!

Anonym sa...

Håller delvis med Niklas angående Mathias rapportering, dock så är den inte lika illa som Ingarös och speciellt då Erixon som verkar ha gått på kurs i Nordkorea.

McCain å andra sidan är varken sympatiskt eller vettig, det har den senaste tiden verkligen visat. Och nu planerar ju han att dyka ännu djupare i skiten, så beroende på hur desperat McCain blir så om Mathias fortfarande kommer att stödja honom så kommer han förtjäna en hel del kritik.

Mathias Sundin sa...

Känns lite svårt att diskutera med alla dessa "anonyma".

Men jag antar att anonym som lyfter fram abort är för dödsstraff? Annars går det väl knappast med din logik inte att stödja Barack Obama.

Anonym sa...

Försöka förknippa ABBA med McCain.... hmmm. Har du kollat med Björn att det är OK ?.. /Jörgen, sthlm

Mathias Sundin sa...

Jörgen: Folk som håller som gillar ABBA och McCain är inget som Björn och Benny har med att göra.

Jag tror inte heller McCain hade kollat med Björn och Benny innan han sa att hans favoritband är ABBA.

Anonym sa...

Hmm .. du hugger visst på allt du...:=).en undran.. Vad får dig att stå på McCain sida ? i korta drag.

Mathias Sundin sa...

1) McCain som person.
2) Frihandel.
3) Utrikespolitik.

Mathias Sundin sa...

Inte nödvändigtvis i den ordningen.

Anonym sa...

Minst elva personer har dödats i en amerikansk raid mot ett hus i den irakiska staden Mosul, uppger BBC.

De amerikanska styrkorna attackerade ett privathus där man misstänkte att terrorister uppehöll sig. Tre kvinnor och tre barn dödades i attacken, men amerikanska militära källor hävdar att man också dödade fem terrorister.

Jag förstår inte... vad är det jag missat ? Hur kan någon stödja denna politik ?

Mattias sa...

Jörgen:

Du har missat flera saker. Dels dödade Saddam under tiden han var vid makten ungefär 1,5 miljoner människor. Dividerat med antal månader han var vid makten dödade han alltså runt 4500 personer i månaden. Under den allra värsta månaden under kriget (November 2006, precis innan The Surge) dog 3800 Irakier av våldsdåd. I dag dör cirka 500 Irakier i månaden av våldet. Det är 500 för mycket, men det är mycket bättre än de 4500 som dog när Saddam var vid makten.

Den andra saken du har missat är att innan USA och dess allierade gick in i Irak var det en diktatur förtryckt av diktatorn Saddam Hussein. I dag är det en fri demokrati, där folket kan bestämma över sitt eget liv.

Var och en av de här två orsakerna är tillräckligt för att jag ska kunna stödja den här politiken. Dock så verkar väldigt många ha missat de här två punkterna, när kanaler som BBC bara visar nya attentat hela tiden, ingenting om att det har lugnat sig och ingenting om demokratin.

David Holmberg sa...

Ur strikt svensk handelssynpunkt så finns det ju några risker med Obama som president. En av de största primärvalsgrejerna var ju anti-frihandel. Hillary attackerades av Obamalägret för att hon inte motsatt sig Bill Clintons beslut om frihandel. Även nu handlar mycket om "keeping jobs in the USA". I praktiken kan det bara innebära ökade tullsatser, och för Sverige med vårt stora handelsöverskott mot USA är det inte bra.

Obama låter visserligen morotsargumentet framträda, att ge företag som stannar i USA skattelättnader, men i praktiken skulle företagen kunna kringgå detta hur lätt som helst med enkla metoder. I en lågkonjunktursituation med exempelvis stora neddragningar inom bilindustrin (och kärnväljare) Får Obama svårt att inte se över tullarna.

Anonym sa...

Ohh snälla Mathias säg inte att du är så naiv i Irak frågan. Den har ett mycket större eller en helt annat verklighet. Känns ganska meningslöst fortsätta i denna fråga här i din blogg.

Du skriver att en av anledningarna att du står på McCains sida är McCain som person tilltalar dig ?

Då lägger jag min röst på Björn Skifs i nästa val tror jag, för han diggar jag skarpt.

Mathias Sundin sa...

Jag diskuterar helst mina personliga uppfattningar mer utförligt efter valet. Den här bloggen handlar inte om vem jag föredrar utan ska stå för en fair and balanced rapportering.

Jag är dock inte hemlig med vem jag supportar eftersom jag tycker det är schysst att läsarna vet det när de läser vad jag skriver. Det är enklare då att själva göra en bedömning om just hur fair and balanced jag är.

Kommentaren om Björn Skifs kändes rätt onödig.

Anonym sa...

Till anonym 7:12 pm:

Jo, visst kan och bör man kritisera alla som stödjer McCain! Däremot kan man ju hålla det på en viss nivå och man bör även ge Mathias en eloge för att han gör en bra rapportering istället för att angripa honom för att han håller på McCain.

Jag tycker att McCain är vettig för att vara republikan, därmed inte sagt att han är en vettig politiker med svenska mått mätt :)
Däremot känns han faktiskt som en skön och sympatisk snubbe. Jag kan faktiskt tänka mig att McCain är trevligare än Obama, men å andra sidan ska man ju heller inte rösta efter vem man helst vill umgås med på grillfest.