2008-10-05

Läget i opinionen

Avståndet mellan Barack Obama och John McCain är nu ungefär lika stort som i mitten av juni. Ledningen har nu i flera dagar sett väldigt stabil ut för Obama. Hos Gallup har Obama haft mellan 48-50 % i tio dagar och McCain mellan 42-43 % i åtta dagar. Läget är nästan likadant hos Rasmussen. De senaste tio dagarna har Obama haft 50-51 % och McCain 44-45 %.

Även elektorskartan har skiftat kraftigt till Obamas fördel. Hos RCP är det nu 264 elektorsröster till Obama, 163 till McCain och 111 toss ups.

Är valet då över? Självklart inte, men lika självklart är att det kommer bli mycket svårt för McCain att vinna nu. Jag skulle tippa att racet tightas till lite de kommande dagarna (om finansoron lägger sig något). McCain-kampanjen har dessutom utlovat att gå på offensiven de kommande dagarna. Det är det enda de kan göra. De måste attackera hårt och åter få folk att fråga sig vem denne Obama verkligen är.

En del förfasas över dessa attacker och jag kan hålla med om att det är trist. Men så funkar presidentpolitik. Ingen idé att sitta och oja sig över det. Inte heller att peka finger åt någon kandidat och säga att fy vad dum just han är. De är båda rejält oärliga i nuläget. McCain-kampanjen har genomgående varit värre, men vi såg när Obama hade tappat mark hur hans kampanj gick hårdare fram. Så funkar det.

För McCain ska kunna komma ifatt krävs dock en hel del. Attackerna måste verkligen funka. Det mesta talar nu för att USAs nästa president heter Barack Obama, men det återstår trots allt en månad. En ocean av tid i presidentpolitik.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Som Nate Silver skriver på bloggen 538, skälet till att McCain har legat så bra i opionssiffrorna i förhållande till Obama jämfört med de andra republikanska kandidaterna är ju för att han ses inte som en vanlig republikan. Så attackera på bara, ju mer folk ser en vanlig republikan, desto värre för McCain. Frågan är också hur detta kommer skada kandidater till andra val. 60 platser i senaten är ju uppe på tapeten igen för demokraterna.

Mathias Sundin sa...

Att attackera är inte något som väljarna förknippar republikaner med och inte demokrater, som du verkar mena.

Men visst har McCain haft en profil som en happy warrior som kan skadas av attacker. Men utförda på rätt sätt så funkar attacker, både för demokrater och republikaner.

Anonym sa...

Obama har redan ute en film om att McCain väljer att ignorera det som är viktigt för vanliga amerikaner, ekonomin, och istället väljer att fokusera på personangrepp.

McCain har ju inget annat att göra än att hoppas att Obama ställer upp och gyttjebrottas med honom...

Paul Begala må vilja det, men Obama har hittills hållit sig från det.

Anonym sa...

McCain har ju inget annat material än att återvinna saker som redan varit uppe, Rezko, Ayers, kanske Wright, men McCain har ju redan uttalat sig om hur illa det var att använda Wright så det blir svårt.

Obamakampanjen har ju mängder av historier som inte använts i det här valet, AIP, Gordon Liddy, U.S. Council for World Freedom och Keating för att bara nämna några. Vill man vara extra taskig så kan man ju också dra upp hur McCain rullade runt med sin nuvarande fru medans han fortfarande var gift med sin förra fru.

Tror nog allt att du helst skulle vilja slippa att väljare börjar fråga om vem McCain verklgen är.

En kandidat fokuserar på frågor som är viktiga för väljare, den andra ägnar sig åt att kasta skit. Gissa vilken av dem som är redo att bli president?

Anonym sa...

åh vad trevligt, peter är tillbaka!