2008-10-03

En lysande debatt

Joe Biden och Sarah Palin bjöd oss på en kul och väldigt bra debatt. Båda två gjorde riktigt bra ifrån sig. Ingen gjorde bort sig med något de sa, vad jag vet. Palin sa lite fel på namnet på befälhavaren i Afghanistan, vilket säkert kommer nämnas, men det var ingen stor grej.

Palin lät inte heller som hon rapade upp talking points från kampanjen. En stund innan slutet på debatten kom hon verkligen igång, var rolig, rapp och kändes väldigt äkta. Inte minst visar hon hela tiden på olika sätt att hon är en vanlig amerikan. Samtidigt kändes hon trovärdig när hon pratade utrikespolitik. Den osäkra stilen från intervjuerna fanns inte med. På CNN hade de osäkra väljare i Ohio som fick vrida på rattar för att ge ett omedelbart betg på vad de sa. Palin slog i taket hos kvinnor när hon pratade om predators på Wall Street och ekonomin. Ett viktigt område att nå fram.

Joe Biden var också väldigt bra. Han visade ett stort kunnande på en mängd av områden. Han var aldrig nedlåtande mot Palin och var noga, märkte jag, att kalla henne governor, inte Sarah eller något liknande. Speciellt bra var Biden när han pratade om sig själv som en vanlig amerikan. När han berättade om tiden som ensamstående pappa blev han vid ett tillfälle tårögd. Något som kändes äkta och kommer spelas upp många gånger igen. Han fick också in en one liner om en bridge too nowhere som han satte snyggt.

Om jag ska utse en vinnare blir det Sarah Palin. Inte för att hon var bättre än Biden i själva debatten, utanför att det var hon som hade något att bevisa. Med det här framträdandet kommer hon troligen behandlas annorlunda i media nu. Det kommer inte vara samma fokus på hennes kunskaper och osäkerheter. Hon tog ett steg mot att bli den Palin som Amerika hade en romans med för några veckor sen.

Men som sagt, Joe Biden gjorde väldigt bra ifrån sig. Han hade inte mycket att bevisa men jag tror han lyckades nå fram till många vanliga amerikaner. Det enda möjliga negativa som jag kan komma på är om folk kom på sig själva framför TVn med att tänka att det borde vara den här killen som blir president istället.

Det negativa för Palin och McCain är att debatten inte blir en game changer som de tjatar om i USA. Delvis blev det en game changer eftersom hon troligen återtog kontrollen över sin egen person, men delvis inte eftersom Biden gjorde så bra ifrån sig.

Båda kampanjer uppnåde en del av sina mål, men ingen kampanj fick något övertag på den andra.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Denna gräsrot, som jag råkade se i Youtubesurfandet, tyckte debatten var okej och att båda var bra, men irriterades över att Palin sa ordet maverick oftare än medelklass.

www.youtube.com/watch?v=kG77nkSTKuU

Anonym sa...

Hmmm.... Det känns väldigt svårt att utse en vinnare eftersom båda hade för avsikt att framställa sig helt olika. Båda lyckades med detta! Palin framstod som en fräsch folklig outsider och Biden framstod som nyanserad och kunnig.

De som retade sig på Palin fick antagligen ännu mer mjöl på sin kvarn och de som redan älskade henne, föll antagligen ännu hårdare.

Men en debatt utan vinnare eller höjdpunkter är en vinst för Obama-lägret, eftersom den inte förändrar opinionsläget. I schack finns det en tumregel att man alltid tjänar på byten när man leder i pjäser. Samma gäller kampanjer .. tror jag!

Följaktligen var debatten en seger för Obama!

Anonym sa...

Så Palin vann på grund av att hon lyckades ta sig över sitt låga hinder? Man kan ju hoppas lite mer av de som man vill skall företräda en.

Tänk om man skulle ha samma syn på tex skolsystemet, prov betygsätts inte efter resultatet utan efter hur bra eleven lyckas i förhållande till vad denne har lyckats med tidigare.
Lärare låter elever gå vidare, trots att de inte uppfyllt de uppställda kraven, men för att de trots allt gör bättre i från sig, eller för att någon har lyckats lära dem memorera svar eller punkter.
Och de får även bättre betyg än de bästa eleverna.

En flumskola alltså.

Palinanhängare börjar bli lite väl desperata.

Anonym sa...

Palin var kanske lite väl genomskinlig när hon förbehöll sig rätten att inte besvara frågorna. Flera gånger blev det också tydligt att hon rapade inrepeterade talking points. När hon vände sig mot kameran, vilket hon ju gjorde nästan hela tiden, kunde jag ha svurit på att hon hade en teleprompter där.

Visst var hon överraskande bra, och hon tystade säkert de flesta kraven från höger på att hoppa av.

Jag tror också att hennes prestation kan ha dämpat McCains motvind en del genom att det går att hävda att hon inte skulle vara en säkerhetsrisk som president om - god forbid - McCain får ett återfall i sin cancer.

Däremot är det svårt att se att den här debatten skulle ha lyckats vända vinden. För det hade Biden behövt göra bort sig, och han framstod trots allt som en klar vinnare.

Anonym sa...

Jag tyckte också att det var en bra debatt och att båda klarade sig bra. Visst Palin är snyggare och sexigare men Biden kunnigare och skickligare debattör.

Nu tror jag att denna VP debatt försvinner från nyhetsflödet senare idag när Huset skall rösta om nya bail-out paket och att debatten inte kommer att förändra ställningen nämnvärt.

Själv har jag förlorat förtroendet för John McCain efter alla hans impulsiva handlingar och flipp-floppande och löjliga politiska utspel med att ställa in kampanjen och åka till Washington, allt för att skapa uppmärksamhet kring sin person, den Amerikanska hjälten. Jag tänker med fasa på om hetsiga McCain vinner och får fingret på röda knappen, det blir en 4 år lång nagelbitare.

Obama känns mycket lungnare och värdigare och skulle förhoppningsvis tänka sig för två gånger innan han startar nästa krig, med McCain impulsivt och hetsighet är risken för nya krig mycket större.

Mathias Sundin sa...

Fredde: Du analyserar ju något helt annat än vad jag gör. Jag analyserar hur detta påverkar valet, inte Palins kompetens för att vara vicepresident.

chall sa...

Jag haller nog inte med dig sa mycket Matthias om Palin. Visst, hon stakade sig inte och hon lat relativt sammanhangande men om man lyssnade pa vad hon sa var det sallan svar pa fragorna och oftare en hel hoper med "folkliga uttryck".

Jag tror aldrig jag har hort en politiker pa den har nivan saga "ya" och "ive been tapped" (tap - ar talslang for att satta pa) men visst, hon lat folklig.

Att hon sen arligt (vilket jag antar var hennes deal igar) sager att hon "bara varit med i det har i 5 veckor sa hon inte vet" ar en, i mitt tycke, ganska lam ursakt for att inte riktigt ha koll.

Biden vaxte under debatten, fran att ha startat lugnt och ratt tyst. Jag antar att han ville halla sig i skinnet. Han var ju ratt tydlig med skillnaderna mellan dom tycker jag, medan Palin forsokte tala om skillnader men inte riktigt hade konkreta exempel.

Sen blev det ju ratt manga kommentarer som inte ar sanna - som att hon kommer fran Alaska och darfor ar van att klara sig utan Federal inblandning och dom har laga skater dar. Alaska har den storsta andelden federalt stod i hela usa och darfor kan dom ha nol i inkomstskatt och sales tax.

Men visst, hon gjorde inte en kass debatt och han satte inte foten i munnen. Men det hade varit intressant att se dom lite mer konkreta. Och att hon skulle slanga in sina "trumfkort" mamma, special needs baby, medelklass och andra saker for att visa pa sina folklighet samtidigt som hon forsoker sta for att hoginkomsttagare ska fa lagre skatter och barn fa betala i skolan gjorde mig lite trott.

Anonym sa...

Palin är en spottloska i ansiktet på kvinnliga politiker som Margaret Thatcher och Hillary Clinton.

Det ord som Palin använde sig mest av under debatten var 'also', kan tänka mig att det krävs ett antal av dem när man skall binda ihop talking points. Bidens mest använda ord var John McCain.

Krauthammer har förövrigt gett upp hoppet.

Andreas Adersjö sa...

Vad är det för debatt som alla snackar om? Jag har inte sett en debatt mellan Palin och Biden. När sändes den? Inatt kl 3?

Jaha men det där var ju för sjutton ingen debatt. Det där var ju någon slags föreläsning där vp-kandidaterna fick ett par minuter på sig för att så fritt som möjligt säga vad de ville inom ett par ramar. Ett par ramar som Palin för övrigt väldigt sällan kunde hålla sig inom då hon egentligen inte ville svara på frågorna utan rabbla talking-points. Allt för att inte göra bort sig.

Det här var ingen debatt. Alldeles för många ämnen och alldeles för lite debatt. De fick ju aldrig tid att debattera innan de prompt skulle byta ämne. Man kan ju undra vilken av kampanjerna som ville ha det så. Eller kanske båda.

För att Biden inte skulle bli långrandig och få tid att göra bort sig, bli bufflig etc. Eller Palin som om hon hade fått mer tid på sig blivit tvungen att visa på sin kompetens, eller brist på kompetens om jag får gissa. Varför ställde inte moderatorn dem mot väggen eller ställde motfrågor? (Just det, fanns ingen tid) Nej debatten var inte bra, inte lysande och inte kul eller intressant. Lamaste tramset jag sett på länge. Kunde ju nästan tro att det var en svensk debatt.

Ett litet spex från medias sida till allmänheten. Tror dessutom inte att folk nu känner att wow Palin kommer klara det, för folk är inte dumma. De såg att hon aldrig ställdes mot väggen och testades egentligen aldrig.

Anonym sa...

Jag såg inte debatten och ska läsa transkriptet. För dem som vill kolla om/vad Palin svarade på frågor, om Biden alltid fick sista ordet mm:

Hela transkriptet.

Anonym sa...

Mathias, "Om jag ska utse en vinnare blir det Sarah Palin. Inte för att hon var bättre än Biden i själva debatten, utanför att det var hon som hade något att bevisa.".
Jag fick det till att du verkade anse att Palin vann för att hon lyckades ta sig över sitt rekordlåga hinder. Så jag står nog fast vid min kommentar.
Flumskola där lågpresterande elever som överträffar sina låga förväntningarna vinner över de elever som presterar bäst.
Det är inte en plan för framgång.

Andreas, McCainkampanjen fick igenom ändringen att svarstiden skulle vara kortare, detta efter att de valt Palin. Gissar även att den senaste kritiken från kampanjen mot moderatorn fick henne att överkompensera för att inte verka jävig. Så inga försök att få Palin att faktiskt svara på de frågor som hon verkligen ställde.
För det är ju det som Palin verkligen faller på, motfrågor och krav på förtydligande. Utan det så kan hon ju bara svamla på, och det gjorde hon ju.

Obama har nu sin första film med video från debatten ute. Den tar upp sjukvård och kommer nog bli effektiv. Inte för att det spelar någon roll, det är redan över för McCain.

Anonym sa...

Att McCain skulle vara hetsig att starta krig är rena larvet, men det förvånar mig inte att många liberaler överger den som har minsta rykte som neokonservativ och att Reinfeldt och diverse liberaler föredrar en kandidat historiskt långt åt vänster.

Liberaler som överger McCain för en vänsterradikal är förresten latteliberaler, visar försäljning av kaffemuggar på 7-eleven: SvD ;-)

Mathias Sundin sa...

Fredde: Återigen - det är hur detta påverkar kampanjen jag försöker bedöma. Att hon tar sig över låga hinder spelar ingen roll. Det är ju så man alltid försöker göra i debatter. Sänka förväntningar (hindren) så att om man hoppar högt över dom får man positiva rubriker.

Palins läge var svårare än så. Hon hade saker att bevisa för att kunna återta kontrollen över sin egen person och bli en tillgång på flera sätt i kampanjen. Det tycker jag hon gjorde.

Flera har kommenterat debatten som att båda vann. Det kan jag hålla med om. Palin för att hon återigen blir mer användbar i kampanjen. Biden för att han inte tillät att debatten blev någon game changer för McCain-kampanjen.

Anonym sa...

Mathias, hindren i en vicepresidentsdebatt kan ju inte vara hur låga som helst.
De enda positiva rubrikerna gäller ju att 84% ansåg att hon överträffade förväntningarna.
Det innebär inte att hon delade segern med Biden, det här är ju inte en tävling för förskolebarn där alla deltagande vinner förstapris och får medalj.

Vad bevisade Palin genom att vägra svara på de ställda frågorna och istället ägna sig åt att prata om annat och dra upp vad kampanjen lärt henne säga?
Att hon har en möjlig karriär som papegoja efter valet?

Vilka säger att båda vann? Att hon överlevde, klarade av sina förväntningar eller inte slog ansiktet i golvet innebär inte att hon vann.

Anonym sa...

Lite debattspinn från en McCainfrälst innan en post om spinn.

haha

Anonym sa...

Sarah Palin Debate Flow Chart

Mathias Sundin sa...

Anonym: Tack för din avancerade analys av debatten!

Anonym sa...

Länken till flowchart, vilken j-kla propaganda den var. En radda kända supreme court-fall räknas upp som inte republikanske kandidaten känner till eftersom de inte nämns. Eh?

Ska man som debattör stå och rabbla upp ett antal fall bara för att visa att man kan dem?

Vilka usla vänsterpropagandapuckon.

Anonym sa...

Om man vill läsa om Joe Biden's "gaffes", misstag/felsägningar, finns några listade på denna sajt. Själv gillar jag Biden och vet ingenting om denna demokratpartiska sajt. Men for what it's worth, listas här 14 plus ett par till av Biden's "gaffes":
Titel: Joe "Gaffe" Biden loses the debate
By Tina Rodriguez

http://www.rightpundits.com/?p=2154

A-K Roth

Anonym sa...

Nyhetscykeln med Palin och Biden fortsätter efter 24 timmar från skapelsen. Representanthusets majoritetsröst för 700 miljarder dollar räddningsplanen blev två, låt oss anta att dessa två nyheter fortsätter att snurra några dagar till och sedan börjar förhandssnacket om debatt nr 2 mellan Obama och McCain.

Anonym sa...

Mathias, undrar också över vilka dessa är som du skriver om som ansåg att båda vann debatten?