2008-10-06

Obama går på knockout

Barack Obama har John McCain mot repen och tänker inte släppa in honom i matchen igen.

McCain-kampanjen meddelade under helgen att de tänker angripa Obama hårdare och började med hans kopplingar till tidigare terroristen Bill Ayers. Sarah Palin fortsätter den linjen medan John McCain ställer frågan "vem är den verklige Obama" på ett kampanjevent i New Mexico. Samtidigt lanserar kampanjen en ny reklamfilm som ställer samma fråga till väljarna.Men som sagt, Obama tänker inte låta honom hållas och har bestämt sig att anfall är bästa försvar. De drar upp den gamla Keating Five-historien från 80-talet i form av en hemsida och en 13 minuter lång dokumentär-film:Själva affären är egentligen sedan länge utagerad och McCain har ofta själv hänvisat till den som en anledning till varför han aktivt jobbar för att hårdare reglera pengabidragen till politiska kampanjer. Det som gör affären extra användbar idag är att det just handlade om bank- och finansbranschen. Det är även så Obama-kampanjen riktar sin dokumentär.

Jag tror inte på något sätt Keating Five blir avgörande i valet, men det tvingar McCain att försvara sig och det kopplar ihop honom med en tidigare finanskris. Sämre utdelning kan man få på en nästan 20 år gammal skandal.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vet inte om det bara är jag, men känns det inte som om de flesta av McCains reklamfilmer har ett konstigt tilltal?

När jag ser den där filmen så känns det som om kvinnan pratar till någon som är dum i huvudet... Det är liksom så överdramatiserande att det blir löjligt.

Tomas sa...

Jag håller med, tillsammans med den ödesmättade musiken blir det så överdrivet att det snarare framstår som en parodi på negativt kampanjande. Extra roligt med det snabba bytet till den positiva "change is coming"-biten på slutet.

Fast det kanske bara är jag som inte är van den amerikanska stilen på politiska annonser.

Anonym sa...

medan John McCain ställer frågan "vem är den verklige Obama" på ett kampanjevent i New Mexico.

Och vad svarar publiken?

http://blogs.abcnews.com/
politicalpunch/2008/10/
who-is-the-real.html

http://marcambinder.theatlantic.com/
archives/2008/10/
wholl_call_obama_a_terrorist.php

http://tpmelectioncentral.
talkingpointsmemo.com/2008/10/
mccain_who_is_the_real_barack.php

McCain får nog allt se upp här, han får allt ta tag i det som han gjorde i början av kampanjen när sånt här kom upp.

Anonym sa...

McCain eller för den delen Palin kommer inte att göra någonting. Det här är allt de har kvar, att ge luft till idéer om att Obama skulle vara terrorist, ickeamerikansk, muslim och allt annat som har spritts via email.

Mer intressant att se om Mathias och andra svenska supportrar kommer att lämna McCain, eller om ändamålen alltid helgar medlen.

Mathias Sundin sa...

Anonym: Presidentkampanjer är smutsiga - från båda sidor. Deras reklamfilmer numera innehåller alltid osanningar eller grova vinklar av vad den andre sagt eller gjort. För mig är det en del av spelet och förändrar inte min syn på kandidaterna om de inte går väldigt långt.

Men eftersom du själv tydligen tycket sådant är allvarligt så undrar jag hur du ser på Barack Obama och den kampanj han driver? Har du lämnat honom?

Anonym sa...

Vad är det i Obamas kampanj som skulle få mig att vilja sluta stödja honom?
Eftersom du fortsätter att hävda att det inte är någon skillnad, att båda kampanjerna är lika smutsiga, så kan du väl berätta vad det är som skulle få mig att sluta stödja honom?

Ditt svar är alltså ett godkännande av var McCain nu är på väg? Ändamålen helgar alltså medlen?

Mathias Sundin sa...

Nu har jag ju inte sagt att det inte är någon skillnad. Jag har skrivit flera gånger att McCains kampanj har attackerat mer och också gått längre, men någon större skillnad är det inte. Detta kopplar jag till att det är McCain som legat under större delen av tiden. När Obama kom i underläge innan finanskrisen var det han som körde fler attacker än McCain.

Du försöker slingra dig ur din egen fråga. Jag sa att jag inte har något problem med hur de bedriver kampanjerna om de inte går väldigt mycket längre än idag. Du däremot verkar tycka att det är ett problem och därför undrar jag hur du ser på Obamas kampanj och om du slutat stödja honom.

Anonym sa...

Försöker inte att slingra mig, men eftersom jag inte ser något i Obamas kampanj idag som skulle få mig att sluta stödja honom så frågade jag helt enkelt dig vad det skulle vara.
Du försvarar ju hela tiden McCain med att kampanjerna i stort sett är lika fula. Nu ser jag ju det inte så, så varför inte ge lite exempel på det, visa att jag har fel?

Men du tycker att det som sker nu i McCainkampanjen nu är ok, men om det blir _väldigt_ mycket värre så kanske det inte längre är ok?

Anonym sa...

Så, vem är det som slingrar sig och inte vill svara? Eller inte kan?

Anonym sa...

Jag tycker ju att vad Mathias ofta hänvisat till här gällande kampanjernas grad av smutsighet är främst deras annonser. Men det som nu tyckas vara under uppsegling och noterats av många "bloggers" är väl inte direkt annonserna utan snarare den ton de sätter på kampanjmöterna.

De är ju dessutom en sorts uppföljning av annanoserna, eftersom samma frågeställningar osv. används men där man går ett eller flera steg längre i anspelningarna och flörten med publiken, ofta genom att använda "kod ord" som triggar specialla stämningar.

Den känsliga frågan här är ju helt klart rascism. En fråga som har sån sprängkraft att den både kan vinna eller totalt spoliera McCain kampanjen - någon man absolut är medveten om.

Det måste ju vara den absolut sista Ess:et i McCain kampanjens strageri, och det finns ju tydliga tecken på (men hitills inga bevis) att man söker läge för att spela det kortet. Otroligt tragiskt, fast ingalunda överskande.

Hittade den här artikeln i RollingStones magazine som jag tycker befogar frågan "vem är egentligen John Sinclair McCain?"

Anonym sa...

McCain är en äcklig man som väljer att underblåsa rasistiska och xenofobiska stämmningar. Jag säger inte att han rasist eller xenofob, men han utnyttjar dem som sista utväg.

Det är en sak att stödja hans politik, men att forfarande stödja den mannen och hans kampanj, att säga att hans person är ett skäl till att man stödjer honom.
Mathias borde skämmas.

Anonym sa...

Mathias väljer alltså att inte svara, har han något att basera sin uppfattning på om att det inte skulle vara någon större skillnad?
Ser ju inte ut så.

Anonym sa...

Alltså, jag skulle vilja ta Mathias i försvar här, trots att jag håller på Obama. Jag tycker han har varit tydlig i att utala sitt stöd till McCain, men samtidigt hållit en hög nivå att rapportera sakligt från bägge lägren.

Efterhand som McCain och hans kampanj har bytt skepnad och blivit smutsigare så har han också medgivit detta och även kritiserat McCains handlingar eller uttalanden.

Han har även refererat till att den McCain han "gillat" och personligen träffat kanske inte riktigt är samma person idag.

Så för att vara "republikan" tycker jag han har varit oerhört renhårig ;-) (said with a Palin wink)

Mathias Sundin sa...

Anonym: Jag ber så hemskt mycket om ursäkt. Jag var hemma från jobbet vid ungefär 22-tiden. Då tittade jag snabbt igenom ett par hundra inlägg om amerikansk politik i min rss-läsare och uppdaterade bloggen om kvällens debatt. Sen gick jag och la mig så jag skulle orka vakna till debatten. Nu tänka jag sova en timme till innan jag ska jobba hela dagen och kvällen imorgon.

Jag ska svara på din fråga och jag vill göra det seriöst med exempel - är det okej för dig att jag nu sover en liten stund och istället svara imorgon kväll istället för just nu...

Anonym sa...

Vad är det att gräla om?

Själv hoppas jag Obama vinner så att vi får fred och lung och ro i världen och att Amerikanerna får sitt sjukförsäkringssystem och lyckas hantera långkonjungturen och balansera budgeten, samtidigt som man måste investera i infrastruktur, skolor, sjukvård, etc.

Det verkar som om hela skuldberget är på väg att kollapsa och när processen är klar så kommer en lång uppgång, fast det ena beror på det andra.

Anonym sa...

Mathias borde göra det som Erixon gör, skriva om Obamas kopplingar till terroristen Ayers, till den svarte hatprästen Wright och till den korrumperande politikern Rezko.
USA är ju på väg att välja en muslimskarabisk kenyan till president om inte han stoppas.
Så Mathias borde inte be om ursäkt eller ge upp sitt stöd för McCain, han borde skriva mer om vad som egenligen ligger bakom förrädaren och terroristsympatisören Obama.
Detta är också något som McCain borde ha börjat med tidigare, för det kan nu vara för sent, dock tacka Gud att han nu börjat.

Anonym sa...

Mathias, när kommer det där svaret? Nu har vi en ny film från McCain, bara på internet ännu, där han nu försöker koppla ihop Obama med Ayers. McCain håller på att underblåsa stämmningar som inte kommer att försvinna den femte november. Vad är det egentligen som republikanerna är ute efter, att bli ett vitt minoritetsparti? Hur man kan stödja den mannen kan jag inte riktigt förstå. Han vågar ju inte ens säga till Obama vad han hävdar i sina reklamfilmer, McCain är verkligen både feg och repulsiv.

http://www.politico.com/news/stories/1008/14419.html

Eriks dravel är inte värt att kommentera.

Mathias Sundin sa...

Anonym: Här är några exempel på vinklingar, vridningar och lögner från Obama-kampanjen. Samma saker kan hittas hos McCain-kampanjen. Jag tycker som sagt att detta är trist men det är en del av politiken. Du verkar tycka det är allvarligare när McCain gör det, därför undrar jag varför detta är okej hos Obama:

http://www.factcheck.org/elections-2008/scaring_seniors.html

http://www.factcheck.org/elections-2008/obamas_social_security_whopper.html

http://www.factcheck.org/elections-2008/obamas_overstatement.html

http://www.factcheck.org/elections-2008/out_of_context_on_health_care.html

http://www.factcheck.org/elections-2008/school_funding_misleads.html

http://www.factcheck.org/elections-2008/more_social_security_spin.html

http://www.factcheck.org/elections-2008/obamas_stem_cell_spinning.html

http://www.factcheck.org/elections-2008/obamas_trade_trickery.html

http://www.factcheck.org/elections-2008/hit_the_brakes.html

http://www.factcheck.org/elections-2008/reed_reality.html

Osv.

Anonym sa...

Är det allt du har att komma med? Det är ditt seriösa försök?
Kollat igenom det, kan ju som sagt hitta ett antal liknande halvsanningar från McCain också. Men det är ju inte riktigt vad jag skrev om.
Inget av det skulle få mig att sluta stödja Obama, och jag skulle inte sluta stödja McCain heller för liknande saker om jag nu skulle stött honom från början.

Jag pratade mer om vad som händer nu. Att McCain och Palin håller på att underblåsa stämmingar som inte kommer att försvinna femte november. De idéer som Erik pladdrade om.
Med tanke på det ekonomiska läget så tror jag inte precis att det är en vinnande strategi, men det riskerar att ytterligare dela landet och ge vissa element idéer.

Men du tycker att det är ok?

Mathias Sundin sa...

Så det är kopplingen till Ayers och Rezko som är ditt enda problem med McCain-kampanjen? Okej. Jag ser det som en legitim kampanjmetod att lyfta fram vilka kopplingar en person har haft. Han har tagit stöd av Ayers, en fd terrorist. Han har haft mycket att göra med Rezko, en korrumperad brottsling. Precis som Obama-kampanjen lyfte fram Keating Five-skandalen så ser jag inte detta som mindre legitimt. Man kan ju önska att det skulle handla mer om finanskris osv, men så funkar inte politik.

Anonym sa...

Vad är det för stöd han tagit av Ayers? Han har haft mycket att göra med Rezko, som vadå?
Båda två var uppe under primärvalet men ingenting kom fram egentligen. Men du kanske vet mer? Eller det kanske bara handlar om att försöka smutsa ner? McCain kanske borde prata mer om ekonomin?

Tycker du skall ta en ordentlig titt på vad McCain och Palin gör och effekten av det på deras möten.

Ändamålen verkar ju allt helga målen.

Anonym sa...

Boerserna rasar vaerlden runt, och McCain tror att Ayers aer hur han skall vinna valet? George Will har helt raett, folk haer kommer att ta en titt pa sina 401(k) och sedan fullstaendigt skita i allt McCain saeger som inte handlar om ekonomin.
Och eftersom McCain inte saeger nagot om ekonomin sa kommer vaeljare att skita i McCain.