2008-10-02

VP-debatt

I natt smäller det igen. Denna gång Joe Biden mot Sarah Palin. En minst sagt svårtippad debatt, tycker jag. Det hela går av stapeln i St. Loius klockan 3 svensk tid (om jag nu fattat rätt med tidszonerna, klockan 20.00 Central Standard Time).

Förväntningarna på Sarah Palin är väldigt låga. Klarar hon av att stå på scenen utan att ramla överträffar hon dom, typ. Det brukar alltid vara ett bra utgångsläge i en debatt. Men mediebilden efter hennes intervjuer har blivit ett laserskarpt fokus på hennes kunskaper, eller brist på kunskaper, vilket man nu föredrar. Om hon begår ett enda misstag vad gäller kunskapsfrågor i natt kommer det att ta en stor del av rapporteringen, om det i övrigt är jämnt mellan de två.

För att hon ska lyckas ska hon alltså låta bli att framstå som okunnig och inte som någon som rabblar upp talking points från kampanjen. Hon måste släppa fram den jordnära Sarah Palin som amerikanarna hade en romans med för några veckor sedan.

Vi ska inte heller glömma att Joe Biden är ett enda stort riskmoment. Han är beryktad för att det hoppar grodor ur munnen på honom. Annars verkar hans rykte som debattör vara ganska gott. I de demokratiska debatterna i år och förra året lyckades han då och då sticka ut genom roliga forumuleringar eller vassa svar.

Biden får naturligtvis inte framstå det minsta som nedlåtande. Han får inte tala som en gammal gubbe till en ung kvinna. Han måste tala till henne som en likvärdig motståndare, som om han pratade till Dick Cheney. Eller ja... ni förstår.

Debatten ikväll kan gå hur som helst. Men fokus är på Sarah Palin, det är i huvudsak hon som kommer utvärderas. Det kan bli succé eller katastrof, jag har ärligt talat ingen aning.

8 kommentarer:

magnus sa...

Som den energiintresserade energirika bloggare jag är, läste jag just detta av Max Schulz på NRO:

"When the curtain goes up tonight on the most highly anticipated vice-presidential debate in American political history, Alaska governor Sarah Palin will have a golden opportunity to regain the momentum for the McCain campaign. To do that, she must focus on the issue that resuscitated the GOP presidential effort earlier this summer, and that indirectly led to John McCain picking her as his running mate: energy.

As Larry Kudlow pointed out last month, 2008 is the energy election. The past two weeks have seen the imbroglio in the financial markets emerge as a legitimate crisis as well as a potent campaign issue. Still, since the beginning of summer, most Americans have viewed this election through the prism of high gasoline prices and the national debate over offshore drilling. [...] The candidates present starkly different positions when it comes to energy, and Gov. Palin would be well served in her debate with Democratic senator Joseph Biden to highlight those contrasts.

magnus sa...

Förresten. Hela intervjun med Gibson var rätt intressant. ABC klippte i princip ut de stycken där hon sa något om militär eller vapen, så att en mer balanserad syn inte framgick.

En del av de låga förväntningarna lär komma av detta, och naturligtvis all satir som gjorts av den bild ABC sökte ge av henne bl a som krigisk.

(Här är den oediterade intervjun.)

Jag tror att Palin klarar sig fint och är faktiskt inte orolig.

David Holmberg sa...

Debatten är, mycket riktigt, klockan 03:00 i natt. SVT 1 och SVT 24 sänder den direkt.

Just nu verkar viss media i USA angripa moderatorn i debatten, Gwen Ifill, som påstås vara partisk då det kommit ut att hon skriver en bok om Obama nämnd "The Breakthrough: Politics and Race in the Age of Obama".

whfowgpwJNM sa...

Detta val handlade om Irak kriget och Amerikas säkerhet, sedan handlade det om energikrisen och enrgioberoende och nu handlar det bara om ekonomin och finaskris.

Obama seglar i medvind och leder med 5.7% samt ledning i Pennsylvania, Ohio och Florida.

Nu gäller det för Biden att inte göra bort sig mot Palin, jag tror att Palin har alla möjligheter att överaska positivt med hänsyn till de låga förväntningarna. Jag tycker risken är större att Biden gör bort sig, han måste bita sig i tungan och bara ägna sig åt att kritisera McCain's politik och framhäva Obamas och vara artig mot Palin och ovagjort är en seger för Obama.

Anonym sa...

Alltså det är ju bara löjligt att tala om "låga förväntningar", tvärtom, om jag vore väljare skulle jag under alla omständigheter ha höga förväntningar på såväl president som VP kandidater och efter den senaste tidens händelse faktiskt ännu högre.

Nu är jag dock endast ytterst nyfiken på hur det kommer att utveckla sig. För det är ju så att nånting står ju inte rätt till. Allså, anting har hon nyligen haft en stroke eller så spelar hon teater på hög nivå. Det är ju bara att kolla på tidigare material som ligger ute på nätet, t.ex. från 2006 kampanjen osv. De stämmer ju liksom inte med hennes beteende av idag...

OK det där med suprime court... så sent som 25 Juni yttrade hon sig offentligt mot ett utslag i suprime.

Så antingen har hon nyligen drabbat av hjärsläpp eller så spelar hon teater på hög nivå.

Det finns dock ett tredje alternativ, vilket jag inte tycker är otroligt. Hon var lite för snabb (presis som McGabler) att acceptera och sitter nu i en något obehaglig sits. Helst skulle hon nog vilja dra sig ur, men det kan hon inte av flera anledningar. DEn mest klämmande är att det skulle vara den definitiva spiken i kistan för Macen för alla skulle inse att man inte kan vara president med så dåligt omdöme.

Jag tycker nästan lite synd om henne, men har själv satt sig i båten och så har jag svårt för personer som hycklar om att vara Pro-life!

Mitt tips är att hon trots allt hoppar av, sådär i mitten av oktober - oavsett hur det går inatt.

Anonym sa...

Det komiska fast samtidigt även tragiska är att det nästan känns som att ladda upp till en hockey match el. dyl framför TeVen.

Senaste fron CNN, på Hard Rock Cafe i St. Louis spelar man just ny Palin-Bingo

Man kan tycka vad man vill om Palin men hon har verkligen vänt up och ner och satt färg på tillställningen. Faktum kvarstår dock att det här är åtminstonne 1 snäpp för högt för henne - kanske om 4 år om hon inte blir bränd denna gång.

Anonym sa...

Foer Palin handlar det inte bara om att kunna vinna debatten, utan hon maste aeven kunna visa att hon aer redo foer att bli president. Medans det finns en chans att Palin goer det foersta sa har jag svart att tro att hon kommer att kunna goera det andra.

Angande Palinromansen, det aer ju bra om man laer kanna en person ordentligt innan man gifter sig med den... Annars brukar det oftast ga at skogen.

Dock, det aer redan oever, kolla opinionsundersoekningarna, och McCain har ju idag gett upp Michigan och kampanjen aer nu pa defensiven i roeda stater. McCain har aeven uppenbara problem med sitt temperament, nu senast naer han blev intervjuvad av en tidning i Iowa och naer Obama haelsade pa honom i senaten foer nagra dagar sedan. Tva debatter kvar foer McCain att vaerkligen tappa det och ju saemre det gar foer honom desto stoerre chans att det sker.

Men dagens debatt kommer att bli intressant.

Johan Ingerö sa...

David,

Håller medierna på demokraterna?? Det hade jag ingen aaaaaaaning om... :-D