2008-10-17

Ditt och datt

Politisk jujutsu försöker sig Obama-kampanjen på efter debatten. Det troligen mest vevade klippet efter debatten är när McCain säger att han inte är president Bush. Det klippet använder man nu och säger i tv-reklamen typ, nej visst, men du röstar precis som honom. Smart och effektivt sätt att ta McCains bästa stund och vända det till något negativt.

Debattens mest omtalade person, både under och efter, är Joe the Plumber. McCain-kampanjen är såklart snabba ut med en reklamfilm där Obama säger de nu berömda orden om att "spread the wealth around" till Joe Rörmokare.

McCain-kampanjen fortsätter också på linjen att ta avstånd från Bush. I en ny reklamfilm talar McCain direkt till tittarna och inleder med att säga "The last 8 years haven't worked very well, have they?".

Tittarna gav segern i debatten till Obama. I CNNs undersökning med 58-31, CBS 53-22 och Poltico 49-46.

Tom Udall är demokratisk kongressledamot från New Mexico som nu ställer upp i senatsvalet där han leder stort över republikanen Steve Pearce. Med denna nya reklamfilm från Udall så lär inte hans försprång minska.

Republikanska strateger funderar över varför McCain-kampanjen fortsätter att satsa på blå (demokratiska) stater som Pennsylvania, Iowa och New Hampshire när ledningen där för Obama är så stor. Istället borde han försvara de röda (republikanska) stater som han måste vinna, som Virginia och North Carolina.

Roe v. Wade var det som folk sökte mest på Google under debatten. Av sökningar på personer så vann såklart Joe the Plumber.

Washington Post publicerar idag en lång artikel om Barack Obamas plan att ligga lågt i början av hans senatskarriär.

Stu Rothenberg har uppdaterat sina ratings i senatsvalen. Republikanerna ser ut att tappa inte mindre än sju platser i senaten. Förlorar även Norm Coleman i Minnesota är det åtta platser. Ytterligare tre republikanska platser farligt till även om Rothenberg ger dom ett svagt övertag på motståndaren. Bara en enda demokratisk plats ser hotad ut i nuläget, men där har demokraten ändå fördel.

Efter McCain-kampanjens beslut att överge Michigan så flyttar nu Obama-kampanjen personal därifrån till Indiana. Bush vann Indiana 2004 med 20 procentenheter. Att Obama nu kan vinna där är en smått otrolig prestation.

Jag är del av SVT:s storsatsning på amerikanska valet.
"SVT2 tisdag 4 november kl 20.30: USA-valet: Debatt
Med på telefon är två svenska valarbetare i USA: det folkpartistiska kommunalrådet i Norrköping Mathias Sundin är
tjänstledig för att arbeta för John McCain i Nevada."

Apropå SVT så får de en bredsida av Joakim Nilsson i Expressen. "Erkänn svartmålning av republikaner", skriver han.

I debatten sa McCain att Obama spenderar mer än någon annan i historien på negative ads. Obama kontrade med att 100 procent av McCains reklamfilmer är negativa. Jag skulle säga att båda har rätt, i alla fall ungefär. Obama kör både positiva och negativa, men eftersom han lägger så mycket mer på tv-reklam blir det ungefär lika mycket på negativa som McCain. Och McCain har senaste veckorna kört 100 procent negativa reklamfilmer.

7 kommentarer:

chall sa...

Det intressanta var de lokala reaktionerna på ebatten och att Joe the plumber inte riktigt är "medelsvensson" eftersom han faktiskt ville få råd att köpa en rörelse för ca 250 000 dollar.

Samtidigt undvek dom att prata om det som bland annat var knäckfrågan - sjukförsäkringen. Det har bliviit mer och mer uppenbart under den här valomgången att de absolut viktigaste frågorna är sjukförsäkring och ekonomin (för privatpersoner såväl som landet). samtidigt måste ju folk konsumera eftersom det är det som landet går runt på....

Däremot blir det intressant att se vad som händer när vintern kommer och fler personer kommer få ekonomiska problem med sina hus och så.

Fred sa...

McCains attack om att ingen någonsin har satsat så mycket på negativ reklam som Obama är ju lite som de som säger att Bush fick fler röster 2004 än någon tidigare kandidat. Befolkningen ökar ju, vilket innebär att fler röstar idag än tex 1960, och på samma sätt så är det mer pengar idag än för då 48 år sedan.
Obamas attack om 100% är ju mer som att säga att i modern tid så har ingen fått en större andel av rösterna än FDR 1936 (som fick 60,7%).

Anders sa...

"Med på telefon är två svenska valarbetare i USA: det folkpartistiska kommunalrådet i Norrköping Mathias Sundin är
tjänstledig för att arbeta för John McCain i Nevada."

Skall du till USA? Hoppas då att vi får många rapporter om republikanernas försök till att hindra väljare från att rösta. Du kommer ju vara mitt i smeten.

Mattias sa...

Ja, eller om Acorns försök att få döda personer att rösta för Obama, eller personer som registrerar sig 73 gånger.

Anders sa...

Mattias, har du några som helst bevis för att ACORN har lyckats få döda att rösta eller att någon har röstat 73 gånger? Kanske dags att läsa på lite om ACORN och vad de gör.

Jonas N sa...

Anders E

Har du några som helst bevis för att republikanerna 'mitt i smeten' många ggr försöker hindra väljare från att rösta?


Och hoppas du verkligen att sådant sker? Är det önsketänkande?

Varför då i så fall?

Anders sa...

Jonas N, några länkar:

http://en.wikipedia.org/wiki/Voter_suppression
http://en.wikipedia.org/wiki/2004_United_States_election_voting_controversies
http://en.wikipedia.org/wiki/Caging_(voter_suppression)
http://www.talkingpointsmemo.com/archives/218095.php
http://tpmmuckraker.talkingpointsmemo.com/2008/10/montana_gop_chief_out_after_fa.php
http://www.texasobserver.org/article.php?aid=2738
http://www.talkingpointsmemo.com/archives/195725.php

och om Nevada
http://www.guardian.co.uk/world/uselectionroadtrip/2008/oct/14/uselections2008

Det är nog mera du som hoppas på att sådant skall ske. Jag hoppas att ingen skall hindras att få rösta.