2008-09-26

We should all come together


"We should all come together. Republicans, democrats - and John McCain."

Något sådant har jag för mig att president Bush sa vid korrespondenternas årliga middag någon gång. Ungefär så verkar läget vara nu också i förhandlingarna om finanskrisen.

Det är av naturliga skäl lite svårt att få reda på vad som händer bakom de stängda dörrarna i Vita huset och på andra ställen. Deltagarna läcker ju en del, men bara sånt som gynnar dem själva. Marc Ambinder verkar dock ha hyfsat bra källor.

Republikanerna i senaten, Vita huset, demokraterna i senaten och representanthuset verkar vara hyfsat överens. De har dock inte med sig republikanerna i representanthuset - och John McCain. Exakt var han står är dock rätt oklart, men enligt demokraten Chris Dodd tog han upp några av deras punkter på mötet i Vita huset. Hans talesperson säger dock följande:

"We are not pushing any specific proposal. We are dedicated to brokering a quality agreement on a bipartisan basis."

Och ska man komma överens så måste ju republikanerna i representanthuset med på tåget, kanske därför som det verkar som McCain är på deras sida. Svårt att veta, som sagt.

Vad gäller själva debatten så vet ännu ingen om den blir av. Kommer ett enat förslag fram i tid blir det debatt, annars inte. Amerikanska folket vill att de debatterar i natt i alla fall.

Obama-kampanjen försöker naturligtvis framhålla att allt detta från McCain är en "political stunt". Ja, det är ju rätt uppenbart. Allting som båda kandidaterna gör, gör de för att öka sina chanser att vinna valet. Om det blir McCain eller Obama som går vinnande ur den här striden återstår att se.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Man kanske skall undvika att använda sig av valet av vicepresident och vad som ser ut bli den största ekonomiska kraschen sedan 1929 för stunts?

Valet av vicepresident är ju dock inte i närheten så illa som det senaste. Bara att titta på hennes senaste intervju med Couric så ser man att så fort hon debatterar så är presidentvalet över och då kommer det valet inte spela någon som helst roll.

Det här kommer dock att få allvarliga konsekvenser. Man kan ogilla Obama för hans nuvarande inställning till frihandel även om den troligtvis kommer ändras när han väl är vald. Men vad McCain gör nu kan komma att visa sig vara klart mer farligt för vår ekonomi.

Anonym sa...

CBS sägs ha en hel del ytterligare material från Palinintervjun som är värre än det som de sände.

Mathias, varför skriver du inte om Palin? Tillhör du de som anser att hon som kvinna skall kvoteras in och därför så skall man behandla henne med silkeshandskar? Eller är det något annat?

Mathias Sundin sa...

Fredde: Räcker det inte helt enkelt med att fråga? Måste du också komma med en konstig möjlig förklaring. Hur skulle Sarah Palin gynnas av att jag inte skrev om henne?

Svaret på din fråga är jag tycker att jag har skrivit väldigt mycket om Sarah Palin. På senaste tiden har inte så mycket intressant inträffat kring henne - i alla fall inte mer intressanta än finanskrisen. Jag har dock samlat lite som kommer i en "Ditt och datt".

Anonym sa...

Inget intressant? Har du sett hennes intervju med Couric?

Läs Fallows kommentar till det hela:

http://jamesfallows.theatlantic.com/
archives/2008/09/
ive_now_seen_much_of_the_katie.php

Speciellt slutet:

"And Couric displayed one brilliant technique I recommend to all future questioners. When Palin ducked a question about financial-bailout provisions, saying that "John McCain and I" had not yet reached a decision, Couric asked the deadly question: "So what are the pros and cons?" There is no way to fake your way around that. As Palin showed."

Hennes kunskaper är millimetertunna.

Mathias Sundin sa...

För det första: Jag har - som jag skrev - samlat på mig en del som kommer i kortform, i "Ditt och datt".

För det andra: Jag tycker inte intervjun är intressantare än spelet kring finanskrisen. Därför har jag ägnat mig åt att skriva om det. Jag har begränsat med tid och kan inte täcka allting.

Kan du vara vänlig och förklara för mig varför jag borde låtit bli att skriva om spelet kring finanskrisen och istället skrivit om Palins intervju.

Anonym sa...

Du verkar ta väldigt illa upp när jag ställer en enkel fråga. Jag visste inte att du bara hade tid att skriva om en sak i taget.

Men ingen fara, det kommer bli en hel del att skriva om henne efter hennes debatt som nu kommer att bli av.
Kommer att bli intressant att läsa vad du kommer att skriva.

Mathias Sundin sa...

Jag tar inte illa upp, men jag blir irriterad när folk inte kan fråga en fråga utan också komma med någon halvanklagelse till kommentar.

Jag har begränsat med tid, ibland hinner jag skriva om mycket. Ofta när det händer något speciellt, som nu när McCain avbröt kampanjen, så brukar jag fokusera på det.

Nu måste jag sova så jag orkar vakna i natt =)

Anonym sa...

Fredde, du är ett helt fel ute, det handlar inte om att Mathias anser att kvinnor skall kvoteras in utan helt enkelt är det så att Mathias är en McCainsupporter, han har ju till och med kampanjat för honom i USA. Att han inte ägnar obetald fritid till att skriva om hur McCain gjorde ett gigantiskt misstag när han valde Palin är ju fullt förståeligt. Allt negativt om Palin kommer att tigas ihjäl så långt det bara går, dvs fram till och med hennes debatt.

Gällande McCains suspendering av sin kampanj för att fixa finanskrisen så är det ju en hel del som börjar diskutera att det i stor del handlade om att få undan Palins intervju med Couric från rubrikerna. McCainkampanjen var ju också inne på att flytta dagens debatt till vicepresidentsdebatten och då flytta Palins debatt ytterligare framåt. En personlig gissning är att de nog helst skulle vilja ställa in den helt.
Politico skriver idag om den växande oron inom GOP gällande Palin, och det börjar även höras röster från McCainsupportrar om att hon borde hoppa av.

Mathias Sundin sa...

Anonym: Ja, för om jag låter bli att skriva om Palin - PÅ SVENSKA - så kommer det hjälpa McCain att vinna valet.

Du har avslöjat mig! Oh nej! Hur ska jag nu kunna driva den här bloggen vidare?!

Anonym sa...

anonym, även om jag tycker att det rapporteras lite väl lite om Palin här som jag påpekade, så tycker jag nog att din idé om att McCain ställde in sin kampanj för att få bort Palin från nyheterna är lite väl konspiratorisk, förr eller senare så kommer Palin ändå att debattera, hon måste, speciellt med tanke på att hennes siffror går ner.

Anonym sa...

Fredde, det är bara att läsa vad som skrivs, personer på National Review vill att hon skall avgå, andra vägrar att titta på fler av hennes intervjuer. Konservativa tyckare som tidigare var för Palin är nu förfasade, det kommer rapporter inifrån McCainkampanjen om att Palins debatt och intervjuträning går åt skogen.
Kampanjen kan inte göra sig av med henne och de vet det, detta gör att de är beredda att göra vad som helst att minimera skadan som hon tillfogar McCains kandidatur.
Så jag håller fast vid vad jag skrev.

Mathias, jag skrev aldrig att du vägrade skriva om Palin för att det skulle skada McCain chanser. Det är väl uppenbart att vad du skriver inte påverkar valet åt något håll. Vad jag skrev var att jag har full förståelse för att McCainanhängare inte väljer att skriva om Palins uppenbara avsaknad av kunskaper, hade jag varit för McCain så hade jag gjort allt jag kunnat för att undvika allt om henne.

Tobias Levander sa...

Mathias har den här bloggen som en fritidssysselsättning och ibland märks det att han har starka egna åsikter om vem som ska vinna, men i huvudsak är han faktiskt rättvis. Han skulle kunna driva en ren åsiktsblogg, som t ex Johan Ingerö och Dick Erixon (för att nämna två svenska bloggare som skriver mycket om USA), men det är inte vad Mathias gör. Han väljer istället att rapportera det viktigaste från valkampanjen och är väldigt öppen med var han står, till skillnad från många professionella journalister.

Jag håller inte med Mathias i många frågor, men att ägna de minuter han kan lägga på bloggen åt finanskrisen istället för Palins katastrofala intervju verkar vara en rimlig avvägning. Finanskrisen ÅR viktigare. Om Palin är lika värdelös som intervjun ger intryck av, då kommer det att visa sig i debatten med Biden nästa vecka och den är jag säker på att Mathias kommer att skriva om.

Anonym sa...

Tobias, jag håller med, jämfört med rena åsiktsbloggar som Ingarö och speciellt Erixon så finns det ju inget att klaga över egentligen.

Att Mathias var för McCain visste jag dock inte förrän anonym påpekade det, och med tanke på det så gör Mathias trots allt ett bra jobb.

Debatten på fredag kommer att bli något i hästvägen, Palin kommer inte klara av en normal debatt så det har föreslagits att vad McCainkampanjen borde göra är att använda hennes tid till attackera Obama, det kan mycket väl fungera.

Obamakampanjen å andra sidan ägnar sig åt att hävda att hon är en lysande debattör:

"We've looked at tapes of Gov. Palin's debates. We expect that she'll give a great performance next Thursday."