2008-09-25

Eld i baken

Säga vad man vill om John McCains beslut att tillfälligt avbryta kampanjen för att åka till Washington och ge sig in i förhandlingarna om finanskrisen, men nog satte det eld i baken på de inblandade. Klockan 22 svensk tid har president Bush kallat de båda kandidaterna till Vita huset efter McCains uppmaning. Nu gällde det alltså för kongressen att komma någon vart innan de två dök upp och la sig i. Det lyckades de med verkar det som.

Ledarna i senatens och representanthusets bankutskott har lyckats hitta en blocköverskridande överenskommelse. De har enat sig om ett antal principer. Återstår att göra är detaljer och inte minst att förhandla ihop sig med finansdepartementet.

Det ser ut som om vare sig McCain eller Obama behövs för att nå en överenskommelse, därför träffar McCain nu minoritetsledaren i senaten, John Boehner.

Barack Obama är på väg till Washington men har till skillnad från McCain inte avbrutit sin kampanj. Han kör inte minst hårt på tv med denna nya reklamfilm, återigen talandes direkt till folket:Jag gillade inte den förra, den var två minuter lång och man orkade inte höra honom. Den här är kortare och känns bättre.

8 kommentarer:

Anonym sa...

De här med att "tala" till folket känns som en väldigt lyckad ideé från Obama kampanjen

Anonym sa...

Jag tycker den var bra och effektiv med en klartext pratande Obama. Det är bara att hamra på med det ekonomiska budskapet.

Anonym sa...

Bush har inget att säga till om längre, både kongressens demokrater och republikaner skiter fullständigt i vad Bush säger. Att hävda att kongressen skulle fått eld i baken är ju ett gott försök till spinn för att rädda McCainkampanjen.

McCainkampanjen har ju förövrigt kört reklam, haft surrogater i TV, hållt kampanjemöten och blivit intervjuade, så jag vet ju inte riktigt på vilket sätt som McCainkampanjen avbrutit sin kampanj, förrutom då i sina försök att flytta båda debatterna?

Och McCain kommer att tvingas till debatt på fredag vad han än sa i sitt tal:

"Barack Obama is committed to hosting a public, televised event Friday night in Mississippi even if John McCain does not show up, a source close to the Obama campaign tells the Huffington Post.

The Senator, the source says, is willing to make the scheduled debate a townhall meeting, a one-on-one interview with NewsHour’s Jim Lehrer, or the combination of the two in McCain’s absence."

McCain kommer att hänga upp en "Mission Accomplished" banner i kongressen och sedan rusa till debatten.

Anonym sa...

Tyvärr kanske har McCain förlorat redan, inte pga egna meriter utan för att Bush slutgiltigt spikat igen kistan för republikanerna. Kan detta skötas snyggt och den ekonomiska planen som antagits bli en framgång kan McCain vinna. Men just nu känns det svårt. Beslutet att avbryta kampanjen var inte heller bra, kan ses som ett svaghetstecken.

Anonym sa...

Och nu ser det allt ut som om förhandlingarna har kraschat. Demokraterna och republikanerna i kongressen var i det stora hela ense om en plan, men sen kom McCain och tryckte in presidentvalspolitik i det hela...

Om nu McCain anser att läget är så illa så att han måste stänga ner sin kampanj och med tanke på att han hävdar att han sätter landet först, vad är det då han ägnar sig åt?

Kolla Politicos artikel, den har blivit uppdaterad.

Boehner är inte minoritetsledare i senaten, han är minioritetsledare i representanthuset. Minoritetsledaren i senaten är Mitch McConnell.

David Holmberg sa...

McCain är ute på en hal väg känns det som. Vad ska han göra om en räddningsplan inte sjösätts snart? Återvända till kampanjandet, rimligtvis, men vad var då meningen med att avbryta kampanjen?

Om Obamas video, behöver man verkligen approva (svengelska..) ett budskap som man levererat helt själv?

Mathias Sundin sa...

David: Hehe ja, det blir ju rätt fånigt, men jag antar att lagarna är så.

Tobias Levander sa...

Mathias, om du tyckte Obamas förra "tala till folket"-video var lång, har du sett någon av de filmer Ross Perot köpte tv-tid för att visa i valrörelsen 1992?
Upp till halvtimmeslånga informationsfilmer där USA:s ekonomiska problem pedagogiskt förklarades med Perots karaktäristiska Texas-accent. De var oväntat populära.
Själv tycker jag att den förra filmen var rätt bra. Obama verkade rätt avslappnad och befann sig i en informell miljö (ett hotellrum?). Ganska bra om man vill få väljarna att känna sig bekväma med Obama, vilket många ännu inte gör.