2008-09-18

Smågräl i Studio ett

Jag hamnade i en ordväxling med Tim Vickary i radions Studio ett (cirka 10 min in i programmet). Han förnekade bestämt att Barack Obama är kritisk till frihandel.

"Det är en myt, han är inte skeptisk mot frihandel," fritt översatt ur minnet.

Något som jag minst sagt häpnade över. Man kan tycka vad man vill om frihandel, men att Barack Obama är klart kritisk är ju ett faktum. Självklart tar han i mer i retoriken än vad han kommer göra i praktiken, men han är ju klart mer protektionistisk än exempelvis Bill Clinton.

5 kommentarer:

Mattias sa...

Det här är väl så off-topic det kan bli, men är det någon mer än jag som noterade att i slutet av McCains ad "Foundation" visas McCain under några sekunder i hållandes en mobiltelefon? Är det bara något oviktigt, eller vill McCain visa upp en teknisk sida:P För det är väl inte så mycket i de här adsen som lämnas åt slumpen?

David Holmberg sa...

Myt och myt, protektionsimen och "Keeping jobs in the USA" kan ha varit något för att bevilja massorna. I retoriken var det skrämmande mycket anti-frihandel under primärvalen, men det var ju för att Hillary och Obama stred hårt om arbetarrösterna då. Obama tycks ha reviderat sin inställning något sen dess
NAFTA not so bad after all

David Holmberg sa...

..å andra sidan är det ju svårt att se Obama strida för ökad frihandel med tanke på hur hårt han agerade mot det under kampanjen. Vill han sitta kvar 2012 kan han inte flip-floppa för mycket. Låt oss hoppas att frågan prioriteras ned ordentligt och bara glöms av om han vinner.

Tobias Levander sa...

När de gäller frihandel i dessa sammanhang handlar det om utformningen av frihandelsavtal, dokument på ibland flera tusen sidor där det regleras hur olika länder kan "fritt" handla med USA och vice versa.

Som allmän princip kan man säga att republikanerna bryr sig mer om saker som patenträttigheter, medan demokraterna bryr sig mer om sådant som förbud mot barnarbete, arbetares säkerhet och att t ex farliga ämnen inte används i produkter som importeras till USA.

Frihandelsavtal blir i allmänhet mer komplicerade om demokraterna får bestämma, då demokraterna vill få in sådant som republikanerna vill få in enligt ovanstående modell men utökar listan. Även demokraterna inser dock att globaliseringen inte kan stoppas och att alla tjänar på att det sker ett utbyte av varor och tjänster över nationsgränserna.

Barack Obama har i flera sammanhang talat mycket positivt om frihandel, men som varje annan amerikansk nationell politiker anpassar han sitt budskap efter den publik han behöver nå för tillfället. Därför är hans primärvalsretorik mer radikal än den är nu.

Jag vet inte om ni kommer ihåg "Bittergate", som mer än någonting annat brände fast bilden av Obama som "elitist". Barack Obama sade, i vad han trodde var ett obevakat ögonblick, att lantliga väljare höll fast vid sina vapen och Gud. Han nämnde faktiskt handel också:

"It's not surprising that they get bitter, they cling to guns or religion or antipathy to people who aren't like them or anti-immigrant sentiment or anti-trade sentiment."

Barack Obama är ingen Lou Dobbs och jag är hyfsat säker om att han inte inte är mer fientlig mot frihandel än George W Bush, som faktiskt införde höga och för flera svenska företag skadliga ståltullar i ett försök att vinna politiska poäng.

Emma Grön sa...

Vore det inte intressant att undersöka fler presidentkandidater än Obama och Mccain? USA har ju mer politisk bredd än vad vi i Sverige oftast får se.