2008-09-18

Vinden här vänt, eller i alla fall mojnat

Förutom några dagar inför konventet har Barack Obama haft motvind ända sedan han kom hem från Berlin. Men de senaste dagarna har hans nya mer aggressiva stil tillsammans med krisen på Wall Street fått vinden att vända, eller i alla fall mojna.

I flera dagliga tracking polls har han återtagit ledningen, det är bara hos Rasmussen som McCain leder, men nu bara med en procentenhet.

Som jag skrivit tidigare så har han kört mer attack ads med start för någon vecka sedan, det syns nu i statistiken. 77 % av Obamas tv-reklam var negativ, medan 56 % av McCain var det.

Förutom det är det ju som sagt kris på Wall Street. Ekonomiområdet är inte någons kandidat starka sida, men allra minst McCains. Han lyckades dessutom inledda debatten om krisen med att säga att grundfundamenten i ekonomin är stark. Det kan han mycket väl ha rätt i, men det spelar ingen roll i sammanhanget.

McCain borde fokusera stenhårt på reform, vilket han till viss del verkar göra. Kan han lyfta fram tidigare reformer han medverkat till - som kampanjfinansiering, som han drev igenom med hårt motstånd från lobbyister och företag - kanske han kan överföra den trovärdigheten även till ekonomiområdet.

Barack Obama har det lättare. Han har redan ett övertag på ekonomiområdet, inte för att han visat någon speciell kompetens, utan för att det nuvarande ekonomiska läget kopplas ihop med Bush och republikanerna. Han behöver egentligen bara puckla på McCain så mycket han orkar så att hans förtroende inom området inte ökar.

3 kommentarer:

David sa...

Halvt om halv on topic: Scott Adams har kikat runt bland vad amerikanska ekonomer tycker om kandidaterna.

Anonym sa...

Trist på sitt sätt att attack-ads ska ge sådan utdelning, men skönt i alla fall om vinden vänder. Jag vet att du inte delar den uppfattningen, men en vinst för Barack Obama skulle vara bättre både för USA och världen :)

Anonym sa...

Att skylla McCains nedgang pa negativa ads och den ekonomiska krisen (alla haer vet att den var pa vaeg) aer allt lite enkelt. McCains bump fran sitt konvent aer nu oever, yttre omstaendigheter ma ha skyndat pa det hela, precis som Obamas bump snabbt raderades genom att McCain valde sin vp direkt efter demokraternas konvent och att republikanerna hoell sitt konvent veckan efter.

Ta foeroevrigt en titt pa Palins approval ratings, de stoertdyker...