2008-09-12

Palins intervju med ABC

Sarah Palins första intervju med media efter att hon valdes av John McCain till running mate. Jag har inte hunnit se den, men här är första delen:

13 kommentarer:

Rommedahl sa...

Hittade en annan intervju med henne också.

http://www.youtube.com/watch?v=_LgJQ8UQWGU

Anonym sa...

Jippi, ytterligare en republikan som envisas med att uttala "nuclear" som "nukular". Att hon sen dessutom frivilligt nämner WMD's, verkar se fram emot ett krig med Ryssland och besitter en oerhörd hybris borde väl få alla varningsklockor att ringa?! I USA kan verkligen vem som helst bli president, vilket återigen torde vara bevisat. Otroligt bara att man kan bli det på samma åsikter som kört landet i botten under de senaste åtta åren...

kaprate kid sa...

Vilken fantastiskt värld vi skulle ha om politiker kunde svara på frågorna istället för att börja dribbla och försöka blanda bort vartenda kort i leken...

Anonym sa...

sen palin blev running mate har jag funderat på att dra tillbaka mitt stöd för mccain, vilket förstås skulle devastera mccain-kampanjen totalt. så dom får nog passa sig.

Rommedahl sa...

Det är lite deltidsarbetande kommunalråd med smort munläder över det här...

Anonym sa...

Man behöver ju inte hålla med henne, men man måste endå ge henne lite beröm för sådär fruktansvärt dålig var hon inte! Det var hennes första riktiga intervju om utrikespolitik och hon fick en del tuffa tuffa frågor som jag tror McCain hade haft svårt att svara på bättre!


Hon verkar inte helt psycho...

Jonas N sa...

Jag tyckte att hon gav bättre svar än dom flesta politiker brukar ge. Klart att även hon försöker lägga svaren till rätta, att inte trampa in i uppställda fällor. Men hon svarade ganska tydligt på skarpa frågor (... om hyptoetiska krigssituationer)

Sen skulle det vara befriande om frågorna hade ställts med samma enträgenhet och skärpa, och sökandes efter angreppspunkter, även mot 'andra sidan'

Alltid när man ser sådana frågor, och intervjuer, funderar jag vad som är den relevanta jämförelsen!?

Vem mer borde få frågor om hur 'credentials and experience' om att leda, att möta Putin 'eye to eye', eller om 'running a government on huge international stage, in a very dangerous world' osv ... ?

Och sådana jämförelser bör man göra rörande varje fråga som kommer upp: Vad/vem bor frågas för att utmana alternativet i samma utsräckning ...

.. även om detta (nästan) aldrig görs.

Och i ljuset av det klarade hon sig galant, tycker jag.

(Jämför med våra egna förmågor, båda sidornas företrädare, och även journalisterna hemma vid. Det är klasskillnad, tyvärr)

Tobias Levander sa...

jonas: Tror du inte Obama redan fått dessa frågor? Skulle Obama ha överlevt en mer än årslång primärvalskamp om han inte kunnat svara på dessa frågor?
Sarah Palin vet uppenbarligen inte vad "Bush-doktrinen" innebär och om några månader kan hon vara USA:s president?
Jag vill inte måla fan på väggen men en vicepresident har EN enda viktig uppgift: att kunna träda till om presidenten dör eller blir svårt sjuk, vilket alltid är att räkna som en nationell kris. Sarah Palin är inte redo, lika lite lite som Lena Hallengren var redo att ta över efter Göran Persson som statsminister..
Det har inget med några fördomar om McCains ålder att göra. Attentatet mot Ronald Reagan, liksom attentaten mot Gerald Ford, skedde tidigt under deras respektive presidentperioder. Inget av dessa attentat lyckades, men det är faktiskt inte osannolikt att en vicepresident när som helst får ta över, i en situation som måste räknas som en nationell kris. Då vore Joe Biden i mitt tycke långt mer tillförlitlig än Sarah Palin, som av det lilla vi sett vore en katastrof.

Einar sa...

Palins svar på dessa frågor påminde en del om en elev som inte gjort läxan men försöker snacka sig runt det. Hon vet uppenbarligen ingenting om mellanöstern utan kör på samma inövade "they hate us for our freedom" och hoppas att ingen vet att det är helt fel. McCain, sorgligt nog, är inte mycket bättre. Måhända att han kan mer pga. sin erfarenhet i amerikansk politik men "mer" i det här fallet är fortfarande pinsamt lite. Jag kan inte förtå hur man kan höra Obama/Biden tala och sen höra McCain/Palin och inte se enorma klasskillnader i intellekt, erfarenhet (som inte bara betyder att man varit med en lång tid utan att man faktiskt lärt sig något) och äkthet.

Jonas N sa...

Ja du, Tobias ...

Du har rätt, han har fått en sådan fråga i något sammanhang. Och han svarade att 'han minsann skulle sätta sig ner och ha förbehållslösa diskussioner med diverse despoter och skrukstater .. '.

Och nej! Han fick inte fyra följdfrågor om han verkligen vore tillräckligt erfaren då, inte heller avslutades frågorna om han inte lider av hybris(*).

Obama har själv senare (efter att andra har påpekat tomheten) sagt att: han skall minsann diskutera med despoterna med en 'fast stämma och hållning'. Jotack! :-)

Så ja, du gjorde väl i princip själv precis den poängen jag ville få gjord.

Och vad gäller Palins förmåga att ta sig an och utmana makthavare, har hon en lång och utmräkt 'track record'. Både inom politiken, tom korruption i det egna partiet, och sedan mot stora oljebolag som hoppades på (och tidigare fick) 'sweet deals'. OCh det har blivit framgångar genom hennes enträgenhet och principfasta hållning.

I perspektivet av det är jämförelsen med Lena Hallengren är otroligt okunnig (eller bara oförskämd?). Då ligger nog Obama betydligt närmare. Han har ju knappt nånsin tagit strid för någonting, eller tagit personliga politiska risker för att uppnå något handfast.

Han är fö den som kandiderar till president (Biden har väl knappt utmanats alls av mediaintervjuer!?)

Så nog gjorde du min poäng även där. Och angående Bush doktrinen är du dåligt informerad, troligen för att du tar medias banaliseringar i ämnet som fakta. Och sådant är vare sig 'erfarenhet' eller 'ansvarsfullt'. Jag tycker att det tvärtom är bra att Palin inte bara jamsar med för att ev. blidka okunniga lyssnare.

Men jag kritiserar ju eg inte de frågorna hon får. Jag påpekar att istället vad dessa skall jämföras med, både vad gäller det hon svarar och hur motsvarande frågor och ämnen hanteras när andra sidan skall utmanas ...

Och Einar, du har nog helt rätt när du säger att 'du inte förstår .. '(*) Och hybris är definitivt inte en obefogad fråga vad gäller Obamas självbild ('We are the ones weäve benn waiting for').

Tobias Levander sa...

Vad jag minns förde Reagan ganska förbehållslösa samtal med Gorbatjov, liksom Nixon förde förbehållslösa samtal med Mao och Brezjnev.

Vad gäller Palin så är hon helt klart mindre korrumperad än andra politiker från Alaska, men det säger inte mycket. Precis som andra Alaska-politiker har han tagit stöd av Ted Stevens och sökt hundratals miljoner dollar i statsanlag.

Att hon har har satt sig upp mot oljebolagen innebär bara att hon gett dem ytterligare skatter, vars intäkter hon sedan gett till Alaskas invånare i form av årliga checkar om $2000, pengar som betalats av bensinkonsumenter i de övriga 49 delstaterna och övriga världen. Det är inte svårt att bli populär om man kan dela ut feta checkar varje år.

Att Obama har en släng av hybris är jag den siste att förneka. Tyvärr är det svårt att hitta en presidentkandidat detta år som inte lider av hybris. Det skulle vara Bob Barr, men han har ingen chans.

Anonym sa...

Kanske en tur tillbaka till medieträningslägret? Jag misstänker att det dröjer några veckor innan Sarah Palin svarar på frågor från reportrar igen ...

Jonas N sa...

Tobias, det där var inget av dina vassare inlägg direkt, det du skrev natten mellan lö-sö ..

Anders, dina misstanker om det ena eller andra är faktiskt ganska underhållande ..

Och i denna fråga, om valet i USA, kommer vi att få svar mycket snabbare än i den andra där du mest 'misstänker' ihop det ena med det tredje ..

:-)