2008-08-23

För och mot Biden

Läs mer om Joe Biden nedan.

För. Det som gör Biden till en bra vicepresidentkandidat för Barack Obama är naturligtvis hans stora erfarenhet, inte minst inom utrikesfrågor. Ett område som är John McCains starkaste och Barack Obamas svagaste, i alla fall sett utifrån just erfarenhetsaspekten. Kan Biden bidra till att dämpa väljarnas oro över hur Obama skulle hantera en internationell kris är mycket vunnet.

Biden är också en karismatisk och trevlig person. Han går genom rutan. Många beskriver honom som den politiker de gärna skulle slänga käft med över en öl på en grillfest. Dessutom ska han vara en duktig kampanjare.

Han är född i Pennsylvania i en arbetarfamilj vilken naturligtvis kan stärka Obama både i delstaten och väljargruppen. Hans ålder, 65 år, kan också öka Obamas stöd hos äldre väljare där McCain är stark. Som bekant finns det också gott om pensionärer i Florida.

Mot. Bidens största fördel, erfarenheten, är också hans största nackdel. Barack Obama har byggt sin kampanj runt change, Washington måste förändras. Biden har suttit i Washington mer än halva livet, i 35 år. Jag tror inte Obama behöver oro sig så mycket över Bidens uttalanden om att Obama inte ännu är redo att leda landet. Det är ju det som Biden ska se till att han är. Men däremot så förändras bilden av Obama och omkullkastar mycket av hans argumentation.

Det omkullkastar också en del argument mot John McCain. Om det är fruktansvärt illa att vara en Washington-insider, varför då ha en sådan som vicepresidentkandidat. Joe Biden röstade också för resolutionen som ledde till invasionen av Irak. Obama kallar beslutet kring den resolutionen “the most important foreign-policy decision in a generation.” Ett felaktigt beslut som han först slog i skallen på Hillary Clinton tills hon knockades, och nu slår i huvudet på John McCain så ofta han kan. Nu väljer Obama själv en person som hade fel om detta historiska beslut.

En annan stor risk med Biden är hans tendens att ha grodor hoppandes ur munnen. Han lyckades sabba sin egen lansering av presidentkandidaturen genom att råka kalla Barack Obama för "clean". Detta behöver inte bli något problem naturligtvis, om han inte säger något galet i kampanjen. Men det är en stor riskfaktor som mediemässigt kan förstöra ett antal dagar fram till valet.

Som ni kanske märker tror jag valet av Biden, trots en del uppenbara fördelar, överlag är ett misstag. Barack Obama skulle ha valt någon som förstärker bilden av honom, inte som kompletterar den. Han kunde gärna ha tagit någon med erfarenhet, men ändå känns som ny och fräsch. Avgörande är dock Irakkriget. Detta beslut har Obama byggt hela sin kampanj runt. Nu omkullkastas det.

DN, SvD.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Överraskande val och jag är inte heller så säker på att det är särskilt smart. Det öppnar för en del attacker från McCain-lägret och därtill kan som sagt komma en del grodor längre fram. Om man ser som viktiga syften med en vice president-kandidat att han/hon förstärker kandidatens budskap och inte skapar några skandaler är Biden ett farligt val.

Jag trodde och hoppades på Wesley Clark, men men...

Anonym sa...

Alla vi som gillar att följa presidentvalet är att gratulera. Med Biden kommer vi få det än roligare. Enligt David Brook så var Bidens far rik som ung, men att han lyckades göra sig av med all pengar lagom till att Biden föddes. Därav kom Biden att hamna i arbetarkvarteren. Valet av Biden visar väl att McCain har vind i seglen och att Obama känner sig pressad. Istället för att stärka sin image så väljer han att täcka upp de brister som påtalats. Biden, som förmodligen kommer att vara en skicklig kamphund, kan samtidigt komma att ta erfarenheten- och maverickkorten från McCain. Bidens son ska väl i dagarna dessutom ner och tjänstgöra i Irak.

Hälsar
Patrik

Henrik sa...

I och med denna utmärkning ger Obama McCain straffspark med en plint som målvakt. Det här är nog den enskilt bästa nyheten McCain har fått genom hela kampanjen sen dess att han vann republikanernas primärval. Biden raserar ju bilden av det Obama tror på och dessutom så kan han inte klaga på McCain på de flesta av det punkter som han hittills gjort, med framgång. Att han valde en person som Biden är väldigt konfunderande.

Anonym sa...

Hade hellre sett Biden som presidentkandidaten och tror kanske att detta blir största risken. Det är ju ganska besvärande om folk börjar tänka i banor som "varför valde vi inte honom istället för Obama"

Däremot tror jag att det är ett lysande smart val. Han kommer utan tvekan att porträtteras som arbetarklassenatorn som allt sedan hans fru omkom i en tragisk bilolycka som ung kongressledamot pendlat hem till sina söner.

Han är katolik (traditionellt ganska stor swing-vote), appelerar till äldre och arbetare samt har en utrikespolitisk tyngd som ingen annan i demokraterna kan matcha. Geografiskt tror jag att han kommer kunna bistå en hel med Pennsylvana. Sedan är han tror jag mer känd på riksplanet än ex. Bayh och Kaine och drar därmed mer i övriga delstater.

Nu kan de demokratiska strategerna köra vidare i spåret "change we can believe in" med nya vinklingen att Obama nu kommer att ha stödet från någon som sett allt fulspel i Washington och som kan vara just en rådgivare till Obama inte minst vad gäller utrikespolitik.

Bilden kommer framställas som den unge idealisten som ska förändra landet och världen med den äldre statsmannen vid sin sida för att ge råd och stöd.

Vill minnas att Biden under lång tid kampanjat för "campaign reform" och att han tex stöder tanken på något sorts partistöd och förbud mot donationer. Ett av hans stora problem i den egna kampanjen var ju också att inte lyckades samla in några pengar så det lär väl inte finnas så mycket besvärande band där =) Tror därför han kommer porträtteras som någon som under många år försökt "förändra washington". Dessutom har han en bra track-reckord på att få till blocköverskridande överenskommelser.

Detta förutom som sagt att han är en fullkomligt briljant retoriker och kommer att mosa vilken republikan som hellst som ställs emot honom ;) Tror för övrigt att han valts rätt mycket för att han just ska vara den agressiva attackhund som Obama behöver för att själv kunna slippa angripa McCain för mycket.

chall sa...

hm, ett par av mina demokratiska vänner här i Tenneesse har sagt samma sak nu i tre dagar "varför gör demokraterna alltid fel"?! Dom syftar på att Biden är som Lieberman var för Gore - inte vinner nya delstater. Dom kanske är lite väl negativa men dom blev besvikna.

Själv tycker jag Biden förstör lite för mycket för Obama, som du skriver om att han trots allt har suttit i Washington väldigt länge.

Det är väl som vanligt lite för otäckt för demokraterna/Obama att köra racet rakt ut och vara "de oerfarna och unga" eftersom de tror att dom behöver de äldre.

Nu blir det ännu mer intressant att se vem McCain väljer. Tänk om det blir en intressant person och inte en given vit republikansk man... men det tror jag ju.

Tobias Levander sa...

Jag har i privata sammanhang sagt i månader att Obama bör välja Biden. Jag hade till och med ett inlägg redo till min nu sovande blogg i juni där jag föreslog Biden som VP, ett inlägg jag aldrig postade. Det ångrar jag givetvis nu.
Jag tror Biden är det bästa val Obama kunde ha gjort och jag tror att Biden faktiskt var oundviklig. Obamas största belastning är hans brist på erfarenhet och Biden är av demokratiska partiets främsta statsmän, en sådan person som Georgiens president vill prata med. Förutom sina avsevärda utrikespolitiska erfarenheter har Biden också arbetat i senaten med juridiska frågor. Han är förknippad med Washington, men han har ett folkligt och direkt sätt som säkert appellerar till många i delstater som Ohio, Pennsylvania (där han föddes) och Florida.
Jag har läst för många kommentarer där personer med kopplingar till republikanerna bedömer valet av Biden som ett misstag, men de missbedömer nog situationen eller är rädda.
Bland Bidens kvaliteter måste nämnas at han är en bra kampanjpolitiker och debattör. Hans ord i en debatt om den hopplöse Rudy Giuliani var vinterns höjdpunkt. Han sa att en mening från Rudy består av "a verb, a noun and 9/11". Slagkraftigt och sant.