2008-08-23

Det bidde Biden

Det har ännu inte kommit något mail, men enligt CNN har flera källor inom demokraterna bekräftat för dom att Barack Obama har valt Joe Biden till sin vicepresidentkandidat.

Så ta rapporteringen med en liten nypa salt innan vi fått det bekräftat från Obama-kampanjen, men det ska mycket till för att CNN ska gå ut med något så här utan att vara säkra.

Joe Biden har varit senator från Delaware sedan 1973 och är ordförande för den mäktiga Committee on Foreign Relations. Precis efter att han vunnit valet 1972 dog hans fru och nyfödda bebis i en bilolycka. Hans två söner skadades i olyckan och han svors in i senaten från sjukhuset där han vakade över de två. Sönerna klarade sig och blev fullt återställda. Ena sonen, är kapten i National Guard och ska till Irak i oktober.

Biden har försökt bli president två gånger. Första gången 1988 då han själv var det nya, unga ansiktet som stod för förändring och dessutom var en inspirerande talare. Lite för inspirierande kanske. Han fick dra sig ur efter att det avslöjats att han kopierat delar av ett tal från en brittisk politiker utan att ge denne äran för det. Som bekant ställde han även upp i presidentvalet 2008, men denna gång med sin erfarenhet som främsta tillgång. Efter Iowa kastade han in handduken efter att ha fått bara en procent av stödet.

I senaten var han ordförande i Judiciary Committee mellan 1987 och 1995. Hans största prestation på det området är Violent Crime Control and Law Enforcement Act, också kallade the Biden Crime Law. Det var den lag som satte 100 000 nya poliser på lönerullan och innehöll den kontroversiella Federal Assualt Weapons Ban. Biden låg också bakom Violence Against Women Act. Han ligger också bakom lagstiftning inom narkotikaområdet.
Som medlem i Foreign Relations jobbade han bland annat mycket med kriget på Balkan och var tidigt ut med att anklaga Slobodan Milosevic för brott mot mänskligheten.

Inga kommentarer: