2008-07-14

Snuttifierad rapportering

Jag beskrev förra månaden svensk medias rapportering av två opinionsundersökningar, den ena i Newsweek där Obama ledde med 15 %. Problemet var att i alla andra mätningar var Obamas ledning mycket mindre vilket gav en märklig bild av valet. Nu har Newsweeks mätning för denna månad kommit och avståndet mellan de två är nu 3 %, till Obamas fördel.

Svensk media rapporterar även om denna den senaste mätningen. Då är väl allt frid och fröjd? Nej. Detta är nästan lika illa som tidigare. Artiklarna om denna mätning beskrivs som om John McCain nu tar igen på Barack Obama. Så är inte fallet. Avståndet mellan de två är ungefär lika stort nu som det var när förra Newsweek-undersökningen presenterades. Det går upp och ner hela tiden men avståndet i genomsnitt för alla mätningar har som mest varit 7 %. Just nu är det något mindre, 4 %.

Om man följer svensk medias rapportering får man bilden av att Barack Obama ledde stort för en månad sedan men har sedan dess tappat kraftigt. Den verkliga bilden är att racet hela tiden har varit tight men med ett övertag för Barack Obama på 4-7 %.

Inga kommentarer: