2008-07-24

Obamas Berlin-tal

Jag har precis sett Barack Obamas tal i Berlin men kunde inte ha full koncentration hela tiden så ni får ta det för vad det är.

Han pratade en hel del om att riva murar, vilket var ett smart sätt att koppla hans tal till Ronald Reagans tal i Berlin 1988 där han uppmanade Gorbatjov att "tear down this wall". Obama sa faktiskt att "you tore down this wall". Men han pratade inte bara om fysiska murar utan mest om mentala sådana mellan människor på jorden. På det sättet kopplade han Berlin-talet snyggt till hela sitt tema som han satte i hans tal på demokraternas konvent 2004, att det inte finns ett blått amerika och ett rött amerika, bara ett United States of America. Han såg också till att har lite tuff retorik kring terrorism vilket jag tror var enormt viktigt för att talet inte skulle framstå som mesigt.

Min första reaktion är hans utrikesresa fortsätter vara en succé och att detta tal bara förstärker den bilden.

Hela talet i skriven form hittar ni här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Håller med dig, Obamas resa har blivit inget annat än succé. Dock bör media, framför allt här i Sverige ta sig en funderare, varför uppmärksammades inte McCains resa lika mycket? Innehöll iof inget allmänt tal, men borde fått mer uppmärksamhet när man ser hur mycket man skriver om Obama.

Det jag ville kommentera egentligen är att Reagans tal hölls inte 1988, utan 12 juni 1987.

Utöver detta, mycket bra blogg!

Mathias Sundin sa...

Det är rätt mycket debatt just nu i USA om att Obama får mycket mer uppmärksamhet. Medierna berättar stolt om sina exklusiva intervjuer med Obama, och säger sen lite skamset att de har ett inslag om medias obalans till fördel för Obama.

Helt rätt angående Reagan!

Anonym sa...

Dock har media heller inte slagit upp McCains misstag på det sätt de, av gamla misstag att döma, säkerligen skulle ha tutat ut motsvarande "gaffes" från Obama. Tex att säga att Tjeckoslovakien är ett land idag, och att Irak och Pakistan delar gräns.

Så media är, helt enkelt, media. Vem som favoriseras är nog olika beroende på vilket läger man tillhör.