2008-07-24

Nästan felfri Obama

Hittills kan man inte kalla Barack Obamas utrikesresa för något annat än en succé. Han träffat allt och alla och inte trampat i klaveret en enda gång. Han har sett ut som en president och undvikit att se töntig ut i för stor hjälm, tvärtom har han sett rätt cool ut i solbrillor bredvid general Petreus och andra militärer. Dessutom hade han tur med att Iraks premiärminister så gott som gav sitt fulla stöd till hans tidsplan för tillbakadragande av trupper. Mediegenomslaget har varit nästan totalt. Det enda lilla, lilla problemet har varit en intervju med ABC News där han vidhöll sitt motstånd mot truppförstärkningarna i Irak, "the surge", trots att han erkände att den har fått effekt. Men det var som sagt en rätt liten grej.

McCain-kampanjen har mer eller mindre gett upp att få ut något starkt eget budskap. De har istället jobbat hårt på att dra nytta av medias fokus på Obama genom att just kritisera media för att vara kära i Obama, bland annat genom den här videon:De skämtade också till det genom att ge ut presspass till journalister som bevakar McCain med två sidor, en på engelska och en på franska: McCain Press Corps JV Squad - "Left Behind To Report In America."
Det kom även ut ett rykte i tisdags att John McCain skulle tillkänna ge sin vicepresidentkandidat senare i veckan. Rykten om det tog naturligtvis en del av Obamas utrymme, men gjorde även att McCains budskap helt försvann. Om det var medvetet eller inte från kampanjen är oklart för tillfället.

Enligt min mening kommer Barack Obamas mest riskabla del av resan idag i Berlin då han ska hålla tal in för tusentals, kanske till och med hundratusentals, européer. Om amerikanerna ser att européerna gillar Obama för mycket kan det slå tillbaka mot honom. Om han dessutom håller ett tal där han låter opatriotisk inför en utländsk publik så kommer det också slå tillbaka mot honom. Detta är naturligtvis Obamas kampanj medvetna om, men det kan vara lätt att ryckas med vilja visa upp Obamas enorma popularitet. För demokrater som skäms för president Bush skulle sådana bilder vara otroligt postiva, men för oberoende väljare kan det vara något helt annat.

Jag tror han kommer klara det galant och efter det återstår bara att se om resan får någon effekt på opinionen. Hittills har ingen sådan kunnat utmätas.

Inga kommentarer: