2008-07-26

Medvetet uttalande av McCain?

John McCain sa följande i en intervju med Wolf Blitzer på CNN:

“He [Iraks premiärminister] said it’s a pretty good timetable based on conditions on the ground. I think it’s a pretty good timetable, as we should — or horizons for withdrawal. But they have to be based on conditions on the ground."

Blitzer frågar vad McCain skulle göra om al-Maliki bad honom som president dra tillbaka trupperna inom 16 månader. McCain svarade att det skulle al-Maliki inte göra och det vet han eftersom han känner honom väldigt bra. Sen följde ovanstående uttalande. Det verkade inte som McCain bara väntade på ett tillfälle att få säga det, vilket tyder på att det var ett misstag. Men isåfall var det ett stort misstag.

Personligen tycker jag det är rätt att säga att det kan vara en rimlig tidshorisont om läget i Irak fortsätter att förbättras - och samtidigt påpeka att det är tack vare the surge (som McCain förespråkade och Obama motsatte sig) som detta nu är möjligt. Det kan naturligtvis också ses som McCain nu följer Obama och inte tvärtom, men om det spelar någon roll vet jag inte. Det är lätt att fastna i små detaljer när man är så inne i det politiska spelet. Väljarna kan faktiskt tänka. De förstår ett argument som att när man vinner ett krig så kommer trupperna hem.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror inte alls att McCains yttrande var vare sig oavsiktligt eller ett misstag. Hans poäng är att man skall följa förhållandena på marken, och att man då kan justera tidsskalan i båda riktningarna. Utvecklingen i Irak överträffar ju vad de mest entusiastiska till ”surge”, inklusive McCain själv, hade som sina bästa förhoppningar – ett visst tillbakadragande av trupper har redan påbörjats.
Däremot var det ett misstag som han gjorde för någon tid sedan när han sade att USA skulle vara kvar i Irak i ”hundra år”. Jag förstår vad han menade, men det var att ge motståndarna en onödig present.

Anonym sa...

Dock återstår en politisk lösning på konflikten något som var syftet med truppförstärkningen.

Bra att amerikanerna börjar formulera en exitstrategi. Är nog nödvändigt om en politisk lösning ska kunna träffas.

Sen kommer den konkreta utvecklingen på marken självklart bestämma takten på extiten.

När det gäller valet så blir det en folkomröstning om Obama.
Frågan om han kan skapa tillräcklig trovärdighet hos en majoritet. Nu ser det bra ut, men mycket kan hända.