2008-07-15

Mer och mer Afghanistan

Fokus i debatten håller på att flyttas från Irak till Afghanistan. Igår dog nio amerikanska soldater i en attack i Afghanistan och fler amerikaner dör där än i Irak. Militären behöver fler trupper i Afghanistan vilket för tillfället är svårt eftersom de är upptagna i Irak.

Det gör att Barack Obama kan säga att han hade rätt. USA skulle aldrig startat Irakkriget och fokuserat på Afghanistan för att verkligen vinna över Al Qaida där. Han kan också säga att han har haft rätt även efter att kriget i Irak börjat. Han har velat dra tillbaka trupper därifrån och bland annat använda dom i Afghanistan.

Det gör även att John McCain kan säga att han hade rätt. Genom att förespråka en ny strategi i Irak med truppförstärkningar, the surge, har USA gått från att förlora till att vinna. Al Qaida i Irak håller på att få stryk och trupper kan dras tillbaka och istället skickas till Afghanistan.

Båda två höll idag anföranden där de diskuterade Irak och Afghanistan. Barack Obama värmde upp med en debattartikel i NY Times igår där han slog fast att han fortfarande vill dra tillbaka trupperna i Irak på cirka 16 månader. Båda är i alla fall överens om att det behövs fler trupper i Afghanistan.

Enligt en ny opinionsundersökning från NY Times/CBS som kommer ut imorgon visar amerikanerna nu tycker att det går bättre i Irak, men att kriget fortfarande inte var värt det. 45 % tycker kriget går bra, vilket är upp med 20 procentenheter sedan ett år tillbaka.

Barack Obamas anförande i Washington DC.
John McCains anförande i New Mexico.

2 kommentarer:

Peter sa...

McCain får rätt genom att ta after Obama, dvs mer trupper till Afghanistan.
För det var ju inte särskilt länge sedan som McCain ansåg att det inte behövdes fler trupper i Afghanistan. Trots att det var vad generalerna ville ha.

Hans flipp-flopp har ju inget att göra med läget i Afghanistan. För det var lika illa för en vecka sedan eller för den delen för en månad sedan. Och då ansåg han ju inte att det behövdes fler soldater.
Det verkar istället som att enda skälet till att han flipp-floppar är för att det dog nio amerikaner på en dag.

Sen kan man ju fråga sig var dessa soldater som McCain vill skicka till Afghanistan skall komma från?

xumeiqing sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.