2008-07-28

Bounce, bounce

Det pratas väldigt mycket om "bounce" i amerikansk politik. Så fort något speciellt händer i en kampanj börjar alla journalister ställa sig och varandra frågan om det kommer komma någon "bounce". Alltså, om kandidatens opinionsiffror kommer förbättras eller inte. Denna vecka har det spekulerats en hel del om Obamas siffror ska gå upp eller inte på grund av utrikesresan och den massiva mediebevakningen. I början av veckan rörde sig siffrorna inte, men efter Obamas Berlin-tal har de dragit iväg. I Gallups dagliga mätning är skillnaden nu större än någonsin, nio procentenhter, 49-40 till Obamas fördel. Det ser inte ut att vara något tillfälligt hack. Siffrorna gick först upp till 47-41, sen 48-41 och och nu 49-40.

Hos Rasmussen - det andra bolaget som gör dagliga undersökningar - kan också en bounce skådas, men i mindre omfattning. Innan resan var det ett tag lika hos Rasmussen, 43-43, nu är skillnaden 46-41. Läget har dock varit nästan detsamma under de senaste fem dagarna så här har Obama en inte lika positiv trend.

Jag tycker dock att det tveklöst verkar vara så att Obama fått ökat stöd tack vare resan - och konstigt vore annars. Inget har gått snett, utan tvärtom alldeles otroligt bra. Han har inte gjort några misstag och fått draghjälp från Iraks premiärminister. Jag kan tänka mig att många oberoende väljare som funderat på om Obama verkligen kan representera USA i världen inte funderar över det längre. I alla fall inte speciellt mycket.

McCains kampanj sa innan förra veckan att de skulle fokusera på amerikanska ekonomin. Det har de också gjort till viss del men det mesta har ändå handlat om attacker på Obama och massmedias bevakning av resan. Det här håller på att bli en folkomröstning om Obama, som en klok läsare skrev en gång här på bloggen.

Den stora frågan är nu hur länge bouncen håller i sig? Är det en tillfällig bounce där läget återgår till det normala, runt 3-4 % skillnad, eller har Obama tagit ledningen för att behålla den? Fortsättning följer.

UPPDATERING:
Den senaste Rasmussen från samma tidsperiod som ovanstående Gallup visar på en minskad skillnad, nu med tre procentenheter, 48-45 till Obama.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Att valet blir en folkomröstning om Obama skrev Gerald F. Seib och Laura Meckler i WSJ redan i torsdags (den 24:e).
Det är en betalsajt så jag vet inte om länken fungerar.
http://online.wsj.com/article/SB121684823498078481.html

Mathias Sundin sa...

Faktiskt en läsare som skrivit det långt innan här på bloggen, Tobias tror jag. WSJ läser alltså amerikanskpolitik.se =)

Anonym sa...

Intressanta frågan är hur det går i jämna valdistrikt. Obama har en bättre organisation som kan fälla avgörandet.

Siffror på nationell nivå är idagsläget inte så intressanta.

Mathias Sundin sa...

Helt rätt anonym, men de visar trender.