2008-06-26

Svensk media och opinionen

Den senaste veckan har det publicerats sju nationella opinionsundersökningar. Dessutom finns två institut som gör dagliga undersökningar, Rasmussen och Gallup. De intervjuar nästan 1000 personer varje dag och resultatet som publiceras innehåller alltså nästan 3000 intervjuer, ett mycket bra underlag med liten felmarginal. Det ger alltså ungefär ett tjugotal mätningar under en vecka.

Av dessa tjugo mätningar har svenska medier rapporterat två. Den första från Newsweek där Barack Obama ledde med 15 %, den andra från LA Times där Obama ledde med 12 %.

SvD: Stor ledning för Obama.
DN: Obama i tvåsiffrig ledning.

För en svensk som följer amerikanska valet via traditionella svenska medier torde bilden vara att Barack Obama har tagit en stor ledning över John McCain.

Men om vi tittar på de arton andra undersökningarna senaste veckan så visar Rasmussen på en ledning för Obama med 5-6 %. Gallup visar en ledning för Obama i början av veckan på cirka 5 % och i den senaste på ett helt jämnt race, 45-45.

De andra undersökningar ger Obama en ledning på mellan 6 och 4 %.

7 kommentarer:

Peter sa...

Både Rasmussen och Gallup viktar sina resultat så att de får en fördelning mellan demokrater, oberoende och republikaner som de anser är den rätta, vidare så anses ju inte dagliga undersökningar vara bra för annat än att visa på trender.
Newsweek och LA Times har inte viktat.
Frågan då är ju vem som gör mest rätt.

Sen kan man ju också påpeka att då vi nu har de två kandidaterna klara så blir ju undersökningar gjorda i delstaterna klart mer intressanta än de nationella. Rekommenderar då varmt 538 (vet dock redan att du länkar till den sidan).

Hursomhelst så ligger ju McCain under i dagsläget, så man kan ju undra vad McCain gjort sedan mars, förrutom då att han varit ledig på helgerna.
Personligen så tycker jag att det är förståligt, han är ju inte särskilt ung och behöver vila och sova ut ordentligt...

Anonym sa...

vad har dina poster med blogginläggen att göra, peter? jag syftar på sista stycket. snacka om klumpig övergång till helt värdelös kritik av mccains ålder..

Peter sa...

a, de två första styckena hade allt att göra med inlägget.

Det tredje gav ju en av förklaringarna till varför det ser ut som det gör, McCain valde att vila istället för att maximalt utnyttja tiden när demokraterna slogs. Men var inte orolig McCain har vilat upp sig ordentligt nu, så nu skall han börja kampanja på helger också.

Värdelös kritik av McCains ålder? Läs artikeln, en yngre kandidat hade kunnat använda alla dessa dagar till att kunna nå ut till väljare.
En äldre kandidat har troligtvis mer erfarenhet, men att vara äldre har också sina problem.

Anonym sa...

du menar alltså att enda avgörande faktorn att Obama är favorit till presidentposten just nu är att McCain inte orkat kampanja pga hans höga ålder?

intressant...

Peter sa...

a, det hävdade jag inte. Det är som jag skrev en av förklaringarna.

Det talas ju ofta om att det är en fördel att få fram sin kandidat så snabbt som möjligt. Vad man defintivt inte vill är det hela dröjer fram till konventet.

McCain var egentligen klar i början av mars, det dröjde tre månader tills att demokraterna hade sin kandidat klar.

Tre månanders försprång att kunna gå ut med sin politik och möta väljare. Och vad använde McCain den tiden till?

Vila ut.

Gunilla sa...

Måhända har medierna vinklat på den stora ledningen för Obama i dessa två (Newsweek, LA Times) stora mätningar.

Men TT:s text, som gick ut till samtliga nyhetsredaktioner på eftermiddagen den 25 juni, nämner raskt att snittet av alla opinionsundersökningar är mindre än de två:


Tvåsiffrigt försprång för Obama

Stockholm (TT)

Demokraternas Barack Obama leder med tolv procentenheter över sin republikanske rival John McCain, enligt en färsk opinionsmätning.

***Ett genomsnitt av sex mätningar ger dock Obama ett övertag på mer modesta 7,5 procentenheter.***


Det är ingressen. Forsättningen på brödtexten lyder:

Opinionsmätningarna inför höstens amerikanska presidentval duggar redan tätt. Enligt den senaste, som gjorts av nyhetsbyrån Bloomberg och Los Angeles Times hade Obama i helgen 49 procent av väljarsympatierna mot McCains 37 procent. Det är den andra mätningen som ger Obama ett tvåsiffrigt försprång framför motståndaren. I fredags redovisade Newsweek 51 procent mot 36.

Enligt den oberoende valsajten Real Clear Politics genomsnitt, som räknar samman de sex senaste nationella mätningarna, har Obama ett övertag på 7,5 procentenheter. Genomsnittet inkluderar de båda mätningarna ovan samt undersökningar från bland andra Gallup. Enligt Real Clear Politics har Obama också övertaget i fem av de sju viktigaste delstaterna inför hösten, delstater där det står och väger mellan republikansk och demokratisk majoritet. McCain leder dock i Florida och North Carolina.


[Texten ovan skriven i Stockholm, inte av mig.]

Anonym sa...

Om man följt McCain vet man att han kört stenhårt med sin kampanjbuss kors och tvärs över landet. Har inte kunskap om hur hårt McCain jobbar, men har läst att han är en av dem som ligger i allra hårdast. Peter du kanske vet nåt här?

Man ska komma ihåg att nästan allt mediafokus mars-juni låg på demokraterna som slogs som hund och katt om nomineringen. En mätare på det var att snart sagt varje upplaga av ansedda Meet The Press under nämnda period hade demokratiska partiets nominering på agendan.

För övrigt är det smått löjeväckande att ta upp McCains ålder som Peter gör för att vinna billiga poäng. Åldersdiskriminering och fula insinuationer är vad det är.