2008-06-24

Ditt och datt

En av John McCains närmaste rådgivare, Charlie Black, har hamnat i trubbel efter en kommentar i en tidning där han sa att McCain skulle gynnas politiskt av en terroristattack. Både kampanjen och John McCain fördömer uttalandet och Black ber om ursäkt.

Vid ett kampanjtillfälle hade Barack Obama ett sigill framför sig på talarstolen. Det var väldigt likt presidentens sigill och hade vero possumus skrivet på sig. Det betyder yes we can. Efter en hel del kritik så kommer sigillet inte användas någe mer.

McCain har ägnat de senaste dagarna åt att prata energi och kommit med flera förslag. Bland annat en tävling med ett pris på 300 miljoner dollar för den som utvecklar ett nytt sorts bilbatteri. Dessutom vill han ha ett skatteavdrag på 5000 dollar vid köp av en miljöbil. Kampanjen lanserar också en ny reklamfilm på området. McCain har också föreslagit att oljeborrning utmed kusten ska vara tillåtet. Det har just nu stöd hos amerikanska folket, men är en riskabel fråga i exempelvis Florida.

Barack Obama har också pratat en del energipolitik. Han vill stoppa spekulationerna inom oljeindustrin och stänga det så kallade Enron-kryphålet som möjliggör detta.

Hillary Clinton och Barack Obama har hittat det perfekta stället att visa på sin sammanhållning. Det lilla samhället Unity i New Hampshire. De båda fick 107 röster var där i primärvalet.

Obamas kampanj jobbar under radarn med att registera svarta väljare i Virginia, Ohio, Missouri, North Carolina och Florida. Många av dessa väljare röstade inte 2004.

Jag tror att John McCain gärna skulle vilja utse en kvinna som vicepresidentkandidat. Han har dock inte så himla många toppnamn att välja på. Här är i alla fall tre stycken.

Newsweek kör ett långt reportage om Cindy McCain.

NY Times tittar närmare på Obamakampanjens funderingar kring tv-reklam.

David Broder, mycket tung opinionsbildare på Washington Post, har skrivit en kritisk artikel om Obama som fått mycket kommentarer från andra opinionsbildare. Han pekar på två beslut av Obama som inte är speciellt kloka att göra precis när han verkligen börjar presentera sig för hela amerikanska folket. Det ena är de kraschade förhandlingarna kring gemensamma town hall-möten, det andra beslutet att tacka nej till statliga kampanjpengar.

För första gången lyckades John McCain nästan komma ifatt Barack Obama gällade fundraising. I maj fick han in knappt 22 miljoner dollar och Obama lite drygt 22 miljoner. De hade i slutet av maj nästan lika mycket pengar, cirka 33 miljoner dollar, att använda fram till konventen i augusti. Hillary Clinton slutar sin kampanj med skulder på cirka 20 miljoner dollar, varav 11 är utlånade av henne själv.

Secret Services kodord för John McCain är Phoenix och Renegade för Barack Obama. Michelle Obama kallas Renaissance.

Kampanjerna håller så gott som varje dag telefonkonferenser med journalister. Huffington Post lägger nu ut ljudfiler för alla dessa konferenser.

18 kommentarer:

Mattias sa...

John McCain skulle väl gynnas politikiskt av en terrorattack? Vad är problemet:P

Niklas Frykman sa...

Känns som om herr och fru Obama borde byta kodord - det skulle vara mer passande. :P

Anonym sa...

McCain säger inte "att oljeborrning utmed kusten ska vara tillåtet", utan att det inte skall vara förbjudet i federal lag - det är en skillnad.

Mattias sa...

Lars:

Vilken då? Kan staterna (t.ex. Florida) själva bestämma om de inte vill ha det?

Mattias sa...

Peter har inte skrivit på ett tag så jag får väl ersätta honom:

Och fortfarande inte ett enda ord om hur McCain har missbrukat systemet för publika medel till primärvalet...

Mattias sa...

(Ja det var ett skämt för er som inte förstod det)

Anonym sa...

mattias:
Svar: Ja.

Anonym sa...

Jag kanske skall utveckla litet mer…Om det federala förbudet tas bort kan staterna bestämma själva, och det finns inget som säger att de kommer till samma slutsats. FL kanske säger ”ja” så småningom, särskilt om Kuba med kumpaner sätter igång i Floridasundet, medan CA skall väl vara lika heligt som vanligt...
Politiskt är det inte självklart hur det går...det finns ju enorma pengar i jobb och skatter att tjäna för strandstaterna.

Mathias Sundin sa...

Lars: Bra påpekande! Det är rätt annorlunda faktiskt.

Mathias Sundin sa...

För övrigt såg jag nu att DNC stämmer McCain ang. pengar i primärvalet. Det tänker jag skriva om.

Peter sa...

Mattias, det kommer att bli mer om det nu då senaten nu har godkänt fem nya medlemmar till FEC.

Så FEC kommer nu att kunna besluta om detta och även andra saker.

Värt att notera är att dess republikanske ordförande som har uttalade sig kritiskt gällande vad McCain gjorde, inte fått förlängt förtroende.
Undrar vad det kan bero på...

Lars, Floridas politiker har tidigare varit kraftigt emot att borra utanför kusten, detta då turistnäringen är så viktig för staten, så medans det finns möjliga pengar i borrning (trots att det troligtvis inte finns så mycket olja som USA behöver) så finns det även mycket pengar att förlora.
Uppenbart så har ju ett flertal av republikanerna nu svängt eftersom de hoppas att det skall hjälpa McCain nationellt. Tycker nog allt det luktar lite som när sossarna fick Billström att svänga gällande trängelskatter i Stockholm...

Peter sa...

Från Politico:

"David Plouffe brought a prop to his briefing with reporter: a copy of John McCain's signature on a state election document in which he attested that he'd be taking public financing."

Som du skrev, McCain har en historia gällande kampanjfinansieringsreformer.

Då kanske det inte är särskilt bra att bryta mot lagen...

Tycker du fortfarande att Obamas problem är värre?

Republikanerna behöver ju inte oroa sig, skulle det gå riktigt illa så ställer säkert både Romney och Huckabee upp... ;)
Eller kanske Giuliani?

Mathias Sundin sa...

Det jag värderar är det politiska problemet. Alltså hur väljarna reagerar. Självklart är det där ett problem för McCain, dock fortfarande ett mindre problem än Obamas.

Om du ska övertyga mig om något annat kan du inte bara presentera vad som har hänt, utan hur det påverkar väljarna.

Peter sa...

Har ju än så länge inte sett att väljarna har påverkats på något sätt gällande vad Obama gjorde. Har du det?

Jag håller dock med, väljarna kommer att påverkas av vad Obama gjorde, detta då han kommer att kunna samla in ordentligt med pengar till presidentvalet, vilket innebär att han kommer att kunna satsa på fler stater än bara swing-states...
Den negativa påverkan kommer dock vara minimal.

McCains egna problem gör det dock svårare för honom att använda sig av det här mot Obama.
Tror också att en hel del konservativa som planerat att hålla för näsan och rösta på McCain kommer att bli påminda om hans kampanjereformer och antingen stanna hemma eller rösta på Bob Barr.

chall sa...

Just nu förlorar "naturkramarna" folk i lämmeltågstakt eftersom bensinen är så himla dyr och det går så mycket reklam som går ut på at t"om vi bara får borra själva blir USA självförsörjande på olja och behöver inte OPEC". Det spelar ingen roll hur sant/falskt det är - det är vad opiononen tror på just nu.

Florida har sagt att dom kan tänka sig att borra utmed vissa kuster om det innebär att bensinpriset går ned under $3.5 gallonen.

Själv satt jag i förra veckan och insåg att argumentet "skicka saker med tåg" inte ritkigt funkar eftersom dom är dieseltåg... ingen el här inte.

jasonbob sa...

off white jordan 1
cheap jordans
jordan 1 off white
balenciaga sneakers
golden goose mid star
air jordans
bape clothing
moncler outlet
jordan 4
kd 12

yanmaneee sa...

off white
canada goose
steph curry shoes
pandora jewelry official site
yeezy
moncler
supreme clothing
yeezy boost
lebron 17
balenciaga triple s

mctoxe sa...

navigate to this website www.dolabuy.ru visit the website Dolabuy Fendi click for more aaa replica bags